Θετικά φαίνεται να αλλάζει η κοινή γνώμη στην Ευρώπη όσον αφορά την ΕΕ σύμφωνα με το 62ο Ευρωβαρόμετρο που διεξήχθη στο διάστημα 2 Οκτωβρίου - 8 Νοεμβρίου 2004, σε σύγκριση με την άνοιξη, παρά το γεγονός ότι η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις πιο κύριες πηγές ανησυχίας. Η δημόσια εικόνα της ΕΕ είναι περισσότερο θετική, ενώ τα 2/3 των πολιτών τάσσονται υπέρ της ιδέας ενός Συντάγματος για την Ένωση. Παράλληλα, ευρεία συναίνεση φαίνεται να υπάρχει και για την αρχή μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Margot Wallstrom, υπεύθυνη για τις Διοργανικές Σχέσεις και την Επικοινωνιακή Στρατηγική επισήμανε: «Ήταν μια χρονιά ανανέωσης και επαναπροσδιορισμού για την ΕΕ: η χρονιά της ιστορικής διεύρυνσης, των Ευρωπαϊκών εκλογών σε 25 χώρες, μία νέα Επιτροπή και η υιοθέτηση μιας Συνταγματικής Συνθήκης. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, να σημειώνεται υψηλότερη εμπιστοσύνη στην ΕΕ, στον ρόλο της στις διεθνείς σχέσεις αλλά και υψηλή υποστήριξη στην ιδέα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για δράση για τη νέα Επιτροπή ώστε να προωθήσει το όραμα της για ευημερία και αλληλεγγύη στην Ένωση».
Μ' αυτή τη δήλωση ως υπόβαθρο, τα βασικά πρώτα σημεία από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο συνοψίζονται στα εξής:
• Οι πολίτες της ΕΕ παρουσιάζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον και πιο ευχαριστημένοι αναφορικά με την προσωπική τους κατάσταση. Ωστόσο, η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι χώρες τους.
• Περισσότεροι από ένας στους δύο ερωτηθέντες πιστεύει ότι η ιδιότητα μέλους στην ΕΕ της χώρας είναι κάτι θετικό-56%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 78%. Μόλις το 13% όσων ρωτήθηκαν το θεωρεί ως κάτι αρνητικό.
• Η εμπιστοσύνη στην Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο είναι υψηλή αγγίζοντας το 52%.
• Η ιδέα του Ευρωσυντάγματος εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος: περισσότερα από τα 2/3 των ερωτηθέντων είναι θετικοί 68%. Τα υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης εμφανίζονται στο Βέλγιο, τη Σλοβενία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, ενώ η μεγαλύτερη αντίθεση εμφανίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη χώρα μας η υποστήριξη για το Ευρωσύνταγμα φθάνει σε ποσοστό 69%.
• Η πρόσφατη διεύρυνση ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά σύμφωνα με τους ευρωπαίους πολίτες, ενώ το 53% πρόσκειται θετικά για μια περαιτέρω διεύρυνση της Ένωσης.
• Σ' αυτό το πλαίσιο, 61% των Ευρωπαίων θεωρεί πως η Ένωση διαδραματίζει ένα ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν φαίνεται να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων σ' αυτό το πεδίο.
• Μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών, 78% εμφανίζονται ως υποστηρικτές μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 80%.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site: http://europa.eu.int/comm/public_opinion/index_en.htm
|