Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση για τη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) την τελευτά πενταετία, στην οποία υπογραμμίζεται η θετική συμβολή του ενιαίου νομίσματος στη μακροοικονομική σταθερότητα, καθώς και ο ουσιαστικός του ρόλος στην επιτάχυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη. Ωστόσο, η έκθεση εφιστά, επίσης, την προσοχή σε ορισμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ζώνη του ευρώ στο μέλλον. Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπος, Joaquin Almunia δήλωσε σχετικά: «Τα πέντε πρώτα έτη λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης συνιστούν ένα αξιοσημείωτο πολιτικό και θεσμικό επίτευγμα για την ΕΕ. Σε οικονομικό επίπεδο, η επιτυχία ήταν σχετική. Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν τώρα στην αντιμετώπιση των αιτιών των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ΕΕ».
Η έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή παρέχει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της μέχρι σήμερα πορείας του ευρώ και διατυπώνει συμπεράσματα σχετικά με το κατά πόσον υπήρξε επιτυχής ή όχι. Η μακροοικονομική σταθερότητα, που αποτελεί το βασικό μέσο συμβολής της ΟΝΕ στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, διασφαλίστηκε, σε γενικές γραμμές, κυρίως αν ληφθούν υπόψη οι πολυάριθμοι εξωτερικοί κραδασμοί που έπληξαν τη ζώνη του ευρώ από το 1999. Οι καταστροφικές συνέπειες των εντάσεων μεταξύ των κρατών μελών γύρω από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες - που συχνά, κατά το παρελθόν συνόδευαν τις διεθνείς κρίσεις - έχουν εξαλειφθεί. Η ΕΚΤ εφάρμοσε με επιτυχία μια νομισματική πολιτική που οδήγησε στη σταθερότητα των τιμών και ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, δεν υπήρξε επιστροφή στις χαλαρές πολιτικές του παρελθόντος, αν και η συνεχής βελτίωση των δημοσιονομικών θέσεων διακόπηκε, κυρίως, εξαιτίας των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Το ευρώ διαδραμάτισε επίσης καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση του ρυθμού της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη και υπάρχουν ενδείξεις ότι οδήγησε σε αύξηση των συναλλαγών μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, καθώς επίσης και στην προώθηση της ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρώπη.
Πέντε είναι οι βασικοί στόχοι που θέτει η έκθεση:
- Αντιμετώπιση των αιτιών του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης: οι μακροοικονομικές πολιτικές δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, που είναι απαραίτητες για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και την ενίσχυση της ικανότητας της ζώνης του ευρώ να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τυχόν μελλοντική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η καθιέρωση του ευρώ δεν συνοδεύτηκε από επιτάχυνση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
- Προετοιμασία για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης: οι κυβερνήσεις είναι αναγκαίο να επιτύχουν ένα σημαντικά ταχύτερο ρυθμό μείωσης του χρέους και αύξησης της απασχόλησης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μεριμνούν για την κατάλληλη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
- Επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας διεύρυνσης: έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη στήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και στη διευκόλυνση της πορείας προς την υιοθέτηση του ευρώ. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η διαχείριση των όλο και μεγαλύτερων οικονομικών διαφορών μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στη διευρυμένη ζώνη του ευρώ.
- Ενίσχυση του πλαισίου συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών: απαιτείται η εφαρμογή μιας περισσότερο προληπτικής προσέγγισης για τον έγκαιρο εντοπισμό των δυσκολιών στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, και, κυρίως, η βούληση των κρατών μελών να τηρούν τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν σε επίπεδο ΕΕ.
- Βελτίωση της εξωτερικής εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ: Η ύπαρξη μια ενιαίας και αποτελεσματικής εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προώθηση των συμφερόντων της σε διεθνές επίπεδο.
|