Το Εργαστήριο Καταπολέμησης Ιών της Panda Software (PandaLabs) εντόπισε το Cabir, το πρώτο worm που έχει δυνατότητα εξάπλωσης σε κινητά τηλέφωνα. Αυτή η μορφή εχθρικού κώδικα εξαπλώνεται σε συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Symbian, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κινητών τηλεφώνων των εταιρειών Nokia, Siemens και Sony Ericcson.
Οι δημιουργοί του Cabir δεν σχεδίασαν αυτό το worm για μαζική εξάπλωση, αλλά το χρησιμοποίησαν δοκιμαστικά για να αποδείξουν ότι και αυτά τα είδη συσκευών μπορούν να "μολύνονται" από εχθρικό κώδικα.
Το Cabir περιέχεται σ' ένα αρχείο με όνομα Caribe.sis, το οποίο εγκαθιστά αυτόματα τον εαυτό του στο σύστημα όταν ο χρήστης αποδέχεται τη μετάδοση. Εμφανίζει ένα μήνυμα στην οθόνη, με το κείμενο Caribe και κατόπιν ξεκινά μία διαρκή αναζήτηση για άλλες συσκευές στις οποίες μπορεί να στείλει τον εαυτό του, αν και για να το καταφέρει οι συσκευές αυτές θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες μέσω τεχνολογίας Bluetooth. Η διαδικασία επηρεάζει δραστικά το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας της συσκευής.
Επίσης, το αρχείο Caribe.sis είναι δυνατό να αντιγραφεί και σε άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν τεχνολογία Bluetooth π.χ. ορισμένοι εκτυπωτές - παρά το ότι δεν χρησιμοποιούν το προαναφερθέν λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, σ αυτές τις περιπτώσεις, το worm παύει να έχει δυνατότητα περαιτέρω εξάπλωσης.
Ο Luis Corrons, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Καταπολέμησης Ιών της Panda Software, αναφέρει: Η εμφάνιση του Cabir ήταν κάτι το οποίο είχαμε προβλέψει. Αυτή είναι μία ακόμη συνέπεια των εντυπωσιακών εξελίξεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας και των άλλων τεχνολογιών τηλεπικοινωνίας. Η συγκεκριμένη περίπτωση του Cabir είναι απλώς μία δοκιμή, αλλά θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε νέους ιούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων.
Η εμφάνιση του Cabir σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής, οι επιπτώσεις της οποίας θα γίνουν εμφανείς και έξω από τον κόσμο των υπολογιστών. Από τώρα και στο εξής, όταν αγοράζουν κινητά τηλέφωνα και φορητές συσκευές, οι χρήστες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο την λειτουργικότητά τους αλλά και τα συστήματα ασφάλειας που διαθέτουν, εξηγεί ο Luis Corrons.
|