Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν τα εξής:
"Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε υποτίθεται για να θυμίζει στην παγκόσμια κοινότητα την ανάγκη να απολογείται, μέσω των εκπροσώπων της, για τις πολιτικές και τα αποτελέσματα, που αφορούν το περιβάλλον. Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, ακόμα κι αυτοί που τις 365 μέρες του χρόνου συστηματικά το καταστρέφουν, λένε μεγάλα λόγια και βρίσκουν μεγάλα ποσά να ξοδέψουν σε εκδηλώσεις και διαφημίσεις. Όλοι διαπιστώνουν και επισημαίνουν τα προβλήματα και τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη, τη ζωή. Ωστόσο κάθε χρόνο οι διαπιστώσεις πολλαπλασιάζονται και η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται.
Η κοινωνία κατά το πλείστον εφησυχάζει και ο μέσος πολίτης γεύεται τα αγαθά του «πολιτισμού» με όρους σπάταλους και ξέφρενου καταναλωτισμού. Ελπίδα, οι μικρές και μεγαλύτερες πρωτοβουλίες κάποιων πολιτών κόντρα στις επιλογές των υπευθύνων και των κυβερνώντων, που δείχνουν, πως, ναι, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Αυτοί όμως ξέρουν ότι ο αγώνας είναι άνισος και δύσκολος.
Τα σενάρια των ειδικών για το μέλλον του πλανήτη γίνονται όλο και περισσότερο απαισιόδοξα Τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών και του φαινομένου του θερμοκηπίου, της διατροφής, της βιοποικιλότητας, της ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών, της σπατάλης των φυσικών πόρων, της καταστροφής των δασών, της πυρηνικής απειλής είναι παγκόσμια και απαιτούν άλλες πολιτικές, χρειάζονται σύνεση και λογική.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παλινδρομεί ανάμεσα στις πιέσεις των ΗΠΑ και την αναποφασιστικότητα των κυβερνήσεων. Τα θέματα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και της πριμοδότησης της εντατικής γεωργίας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της μη αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, του άσκοπου πολλαπλασιασμού των μεταφορών εξακολουθούν να επιδεινώνουν την οικολογική κρίση.
Η Ελλάδα ζει στο ρυθμό της Αθήνας 2004 με τα Ολυμπιακά έργα, με τη μείωση των ελεύθερων χώρων, την αλλαγή του χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων, τις καταπατήσεις και τα αυθαίρετα, το Εθνικό Κτηματολόγιο που έγινε «γεφύρι της Αρτας», τις διάσπαρτες χωματερές και τα σκουπίδια, την Πτολεμαίδα και τη Μεγαλόπολη, την εκτροπή του Αχελώου, τη ρύπανση των υπόγειων νερών, τα κυκλοφοριακά των πόλεων και τόσα άλλα.
Η Φθιώτιδα, διατηρεί τις πρωτιές της στις ανοργάνωτες χωματερές και τα σκουπίδια, παραμένουν ανοιχτά τα θέματα που αφορούν το Σπερχειό και τον Μαλιακό, τη ΛΑΡΚΟ, τις παράνομες γεωτρήσεις, τη μόλυνση των υπόγειων νερών, τα λατομεία, τον Ξηριά, τα περιαστικά δάση και τόσα άλλα.
Για να αναλύσει κάποιος στην πλήρη τους έκταση όλα αυτά τα προβλήματα και την περιβαλλοντική κρίση, θα χρειαζόταν πολλές σελίδες. Όμως το βέβαιο είναι πως η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί θετική αγωνιστική διάθεση. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει σ' αυτό, που θέλουμε να χαρακτηρίζουμε ως «ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ως νέος πολιτικός φορέας της οικολογίας, που για πρώτη φορά διεκδικεί την ψήφο των ελλήνων πολιτών, δεσμεύονται να προωθήσουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τα θέματα του περιβάλλοντος, που έθεσαν οι 8 μεγάλες Ευρωπαϊκές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και το WWF και είναι κοινοί τόποι και πολλών άλλων ελληνικών ΜΚΟ".
|