Εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις αντιλήψεις και τη γενικότερη στάση των υποψηφίων εθελοντών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναδεικνύονται από την πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η κοινοπραξία των εταιρειών MRB- Research International- VPRC (οι οποίες συνεργάζονται με την ΑΘΗΝΑ 2004) μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Απριλίου 2004, σε δείγμα 2.000 ατόμων που έχουν υποβάλλει αίτηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ολυμπιακού Εθελοντισμού της Οργανωτικής Επιτροπής.
Πρόκειται για την πρώτη - σε τόσο ευρύ και εστιασμένο δείγμα - έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιείται, η οποία συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Ολυμπιακού Εθελοντισμού και τη συμπλήρωση 160.000 αιτήσεων, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των Ολυμπιακών διοργανώσεων.
Τα γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι τα εξής:
1. Η στάση των υποψηφίων εθελοντών απέναντι στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι εξαιρετικά θετική, καθώς δηλώνουν ότι οι Αγώνες είναι μία ιδιαιτέρως σημαντική υπόθεση για την Ελλάδα και πως η διοργάνωση τους αφορά άμεσα.
2. Τα συναισθήματα τους είναι ιδιαίτερα θετικά απέναντι στον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και στο θεσμό των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα νέα και τις εξελίξεις σχετικά με την Ολυμπιακή προετοιμασία.
3. Οι υποψήφιοι εθελοντές θεωρούν τη συμμετοχή τους καθοριστική για την επιτυχία της διοργάνωσης: ένας στους τρεις υποψήφιους εθελοντές δηλώνει ότι έχει προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες και στο παρελθόν, ενώ δύο στους τρεις εκδηλώνουν διάθεση εθελοντικής προσφοράς για πρώτη φορά στη ζωή τους, εμπνεόμενοι από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
4. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το στοιχείο ότι δύο στους τρεις υποψήφιους εθελοντές στην ΑΘΗΝΑ 2004 δηλώνουν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν την εθελοντική προσφορά τους σε άλλους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που αναδεικνύει - ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα - την ύπαρξη ενός κοινωνικού ρεύματος υπέρ του εθελοντισμού και που αποτελεί δίχως άλλο σημαντική κληρονομιά και παρακαταθήκη των Ολυμπιακών Αγώνων.
5. Οι κύριοι λόγοι -σύμφωνα με τις αυθόρμητες απαντήσεις- που οδηγούν στην εθελοντική προσφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι: η προσφορά στην πατρίδα, η μοναδική ευκαιρία και εμπειρία συμμετοχής, η σημασία του στόχου.
6. Οι υποψήφιοι εθελοντές δηλώνουν, ακόμα, ότι πληροφορήθηκαν για τον Ολυμπιακό Εθελοντισμό, ως επί το πλείστον από εφημερίδες και περιοδικά, ενώ ένας στους δύο αισθάνεται πολύ καλά ενημερωμένος για τα επόμενα βήματα της συμμετοχής του. Επίσης αναφέρουν ότι αξιολογούν θετικά την επαφή που είχαν με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004, ενώ βρίσκουν εύκολη τη διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης και ξεκάθαρη τη συνέντευξη στην οποία υποβλήθηκαν. Θετικά, τέλος, αξιολογούν και τη συμμετοχή τους στις Αθλητικές Διοργανώσεις της Οργανωτικής Επιτροπής (μέρος του συνολικού δείγματος των 2.000 ατόμων ήταν εθελοντές που έχουν ήδη επιλεγεί και αξιοποιήθηκαν στις 38 αθλητικές διοργανώσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί).
7. Στην ερώτηση ποια θεωρούν τα κυριότερα οφέλη για την Ελλάδα από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ονομάζουν, κατά σειρά, τα έργα υποδομής, την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και την τόνωση του ελληνικού τουρισμού.
8. Η θετική στάση των υποψηφίων εθελοντών απέναντι στους Αγώνες εκφράζεται από φράσεις- κλειδιά όπως: «η διοργάνωση είναι σταθμός στην ιστορία της Ελλάδας», «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι σημαντικοί γιατί επιστρέφουν στη γενέτειρά τους», «είναι μοναδική ευκαιρία της Ελλάδας να προβληθεί σε όλο τον κόσμο», «απαιτούνται θυσίες για τη διοργάνωση αλλά τελικά η Ελλάδα θα ωφεληθεί»...
9. Οι υποψήφιοι εθελοντές που κατάγονται από την Αθήνα εμφανίζουν - δικαιολογημένα- ελαφρώς θετικότερη στάση από τους υποψήφιους εθελοντές που κατάγονται από τις υπόλοιπες Ολυμπιακές Πόλεις. Αισθάνονται ότι η διοργάνωση τους αφορά περισσότερο και αξιολογούν θετικότερα το έργο που έχει γίνει για τους Αγώνες.
10. Από τις ηλικιακές ομάδες πιο ενθουσιώδεις για τους Αγώνες και ειδικότερα τον Εθελοντισμό είναι οι νέοι (18-19 ετών).
Από τα επί μέρους αναλυτικά στοιχεία της έρευνας αξίζει να αναφερθούν τα κάτωθι:
- Το 81,7% θεωρούν ότι τους αφορά απόλυτα η Ολυμπιακή διοργάνωση. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις γυναίκες (83,2%) απ' ότι στους άνδρες (79,5%). Στην Αθήνα το ποσοστό ανέρχεται στο 85,4% και στην υπόλοιπη Ελλάδα στο 73,5%, με εξαίρεση την Ολυμπιακή Πόλη του Βόλου, όπου φθάνει το 85%. Σε σχέση με τις ηλικιακές ομάδες η ταύτιση με τη σπουδαιότητα των Αγώνων φθάνει το 85,1% στις ηλικίες 18-19 ετών, το 87% στις ηλικίες 40-49 και αγγίζει το 90% στις ηλικίες άνω των 60 ετών.
- Το 33,4% δηλώνουν πως η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων τους αφορά ακόμα περισσότερο από τότε που υπέβαλλαν επίσημα την αίτηση Εθελοντισμού.
- Το 55% δηλώνουν το ίδιο ενθουσιώδεις με την υπόθεση των Αγώνων όπως την ημέρα που υπέβαλλαν την αίτηση Εθελοντισμού, ενώ το 25,1% εμφανίζονται ακόμα περισσότερο ενθουσιασμένοι.
- Το 82,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι παρακολουθούν «πολύ» ή «αρκετά» τα νέα σχετικά με τους Αγώνες.
- Στο ερώτημα «πόσο σημαντικοί είναι οι Αγώνες για εσάς», το 95,2% των ερωτηθέντων απαντά «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικοί.
- Στο ερώτημα «πως θα βαθμολογούσατε το έργο που γίνεται στην Ελλάδα σχετικά με την προετοιμασία των Αγώνων», το 61,8% δηλώνει ότι είναι «εξαιρετικό» ή «καλό».
- Όταν ερωτώνται «πόσο καθοριστική θεωρείτε εσείς προσωπικά ότι είναι η συμμετοχή των εθελοντών για την επιτυχημένη διοργάνωση των Αγώνων», το 92,4% απαντά «εξαιρετικά καθοριστική».
- Σχετικά με τις πηγές ενημέρωσης για το πρόγραμμα Ολυμπιακού Εθελοντισμού, προκύπτει ότι το 27,6% πληροφορήθηκαν από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, το 25,8% από την τηλεόραση (μέσω των καταχωρήσεων και των διαφημιστικών μηνυμάτων της καμπάνιας του Εθελοντισμού, αλλά και από τα σχετικά ρεπορτάζ), ενώ ένα 10,2% δηλώνει ότι ενημερώθηκε μέσω Ιντερνέτ.
- Στην ερώτηση «έχετε προσφέρει ποτέ υπηρεσίες εθελοντικά στο παρελθόν», περίπου το 33% δηλώνουν «ναι».
- Όταν ερωτώνται «για ποίους λόγους αποφασίσατε να γίνετε εθελοντής», ιεραρχούν τους προτεθέντες λόγους ως εξής: 1. «θα έχω μία σπάνια και μοναδική εμπειρία ενός παγκόσμιου γεγονότος» 2. «θεωρώ τον στόχο σημαντικό και θέλω να συμβάλω σε αυτόν» 3. «θα έχω την ευκαιρία να προσφέρω κάτι στην πατρίδα μου».
- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν ερωτώνται «θα συνεχίσετε την κοινωνική σας προσφορά σε άλλου είδους εθελοντικές δραστηριότητες μετά τους Αγώνες;». Το 76,1% δηλώνουν πως «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» θα συνεχίσουν την εθελοντική προσφορά. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται (78,2%) στις γυναίκες και στους υποψήφιους εθελοντές εκτός Αθηνών (84%), με «πρωταθλητές» τους υποψήφιους εθελοντές του Βόλου (91,2%) και του Ηρακλείου Κρήτης (88,1%)! Η διάθεση για εθελοντική προσφορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες διατηρείται μεγάλη σε όλες τις ηλικίες, αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι ξεπερνά το 80% στις ηλικίες 50-59 ετών και άνω των 60 ετών. Το παραπάνω στοιχείο αναδεικνύει τη μεγάλη προσφορά του Ολυμπιακού Εθελοντισμού ως προς την ενδυνάμωση της διάθεσης κοινωνικής προσφοράς μεταξύ των Ελλήνων και είναι βέβαιο ότι αφήνει μία ανεκτίμητη κληρονομιά που μπορεί να αξιοποιηθεί από την Πολιτεία και άλλους φορείς.
|