Καθολική είναι η αντίθεση των ευρωπαίων αλλά ιδιαίτερα των Ελλήνων καταναλωτών στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα («μεταλλαγμένα») σύμφωνα με το Ελληνικό βαρόμετρο καταναλωτών ΙΝΚΑ αλλά και την πρόσφατη έρευνα του ΙΝΚΑ, με κάλπη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ελληνικό βαρόμετρο καταναλωτών ΙΝΚΑ, σε ό,τι αφορά στην ανησυχία των Ελλήνων για μια σειρά διατροφικά προβλήματα, η κατάταξη έχει ως εξής:
- μεταλλαγμένα τρόφιμα 91%
- ασθένεια τρελών αγελάδων 89%
- διοξίνες 85%
- φυτοφάρμακα 81%
- ορμόνες 76%
- σνακς κ.λπ. 75%
- πρόσθετα τροφίμων («Ε», κ.λπ.) 63%
- ακτινοβολία τροφίμων 62%
- μολύνσεις τροφίμων (λιστερία, σαλμονέλωση, κ.λπ.) 60%
- ταχυφαγεία 57%
Εξάλλου, σύμφωνα με την πρόσφατη ψηφοφορία, την οποία διενήργησε, με κάλπη, το ΙΝΚΑ, σε σύνολο 2553 ψηφισάντων, «έλαβον»:
- μεταλλαγμένα 1519
- φυτοφάρμακα 1474
- ορμόνες 1149
- διοξίνες 996
- μολύνσεις τροφίμων 874
- πρόσθετα τροφίμων 600
- ακτινοβολία τροφίμων 581
το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει πως τα προϊόντα τα οποία περιέχουν γενετικώς τροποποιημένα συστατικά (πάνω από 0,9%), θα πρέπει να το αναφέρουν στη συσκευασία τους.
Παρόλα αυτά, το αθροιστικό αποτέλεσμα αυτού του 0,9%, δεν έχει μελετηθεί, όπως επίσης δεν αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της αδυναμίας των παραγωγών τροφίμων να ελέγξουν απόλυτα το αν οι προμήθειές τους, σε πρώτες ύλες, εμπεριέχουν, άμεσα ή έμμεσα, Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
|