Το ΚΕ.Π.ΚΑ.- Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απευθύνεται στους γονείς, οι οποίοι, για τις γιορτινές μέρες, θα χαρίσουν στα παιδιά τους ένα ή και περισσότερα παιχνίδια.
Βασική αρχή για την αγορά ενός παιχνιδιού είναι να αφιερώσουμε χρόνο για να διαλέξουμε το παιδικό παιχνίδι. Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ποιότητα των παιχνιδιών που θα βάλουμε στα χέρια των παιδιών μας:
- Δεν πρέπει οι φυσικές, οι μηχανικές, οι χημικές, ηλεκτρικές ιδιότητες ενός παιχνιδιού να βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του παιδιού μας.
- Πρέπει τα παιχνίδια να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις υγιεινής, ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι μόλυνσης και η μετάδοση ασθενειών.
- Δεν πρέπει να εκτοξεύονται αντικείμενα από τα παιχνίδια, να μην υπάρχουν οξείες γωνίες σε αυτά, να μην αποτελούνται από μικρά κομμάτια, τα οποία υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά να καταπιούν. Τα μικρά αυτά κομμάτια ή οι μπίλιες πρέπει να έχουν διαστάσεις πάνω από 4,5 εκατοστά.
Πριν την αγορά, πρέπει να ελέγξουμε τη συσκευασία του παιχνιδιού:
- Αν φέρει την ένδειξη «CE», κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο: Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν είναι σύμφωνο με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας, που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, για την ασφάλεια των παιχνιδιών.
- Αν αναφέρεται μια κατώτατη ηλικία: Μόνον έτσι, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί μας είναι αρκετά μεγάλο για να παίξει, με ασφάλεια, με το συγκεκριμένο παιχνίδι.
- Αν αναφέρεται καθαρά η επωνυμία του κατασκευαστή, ή του αντιπροσώπου του στη χώρα μας ή του εισαγωγέα: Έτσι γνωρίζουμε σε ποιον θα απευθυνθούμε, αν το παιχνίδι αποδειχτεί ελαττωματικό.
Μετά την αγορά:
- Όταν ανοίξουμε το παιχνίδι, πρέπει να ελέγξουμε την κατάστασή του. Αν έχουμε κάποια αμφιβολία ως προς την ασφάλειά του, πρέπει να το βάλουμε στην συσκευασία και να το επιστρέψουμε στον προμηθευτή.
- Οι πληροφορίες για τον κατασκευαστή πρέπει να φυλάσσονται. Πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιον θα απευθύνουμε τυχόν παράπονα.
- Πρέπει να ελέγξουμε, αν υπάρχει ένδειξη: «να χρησιμοποιείται υπό την επίβλεψη ενηλίκου». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε κοντά στο παιδί μας, όταν παίζει με το συγκεκριμένο παιχνίδι.
- Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν αγοράζουμε παιχνίδια με την ένδειξη «άνω των 3 ετών», ιδιαίτερα αν υπάρχουν στο σπίτι μικρότερης ηλικίας παιδιά.
- Ας διαβάσουμε τις οδηγίες χρήσης και συναρμολόγησης και ας αφιερώσουμε χρόνο να δείξουμε στο παιδί μας, πώς λειτουργεί το παιχνίδι, εξηγώντας τους χειρισμούς που πρέπει να αποφύγει.
- Όταν το παιδί μας παίζει με ένα καινούριο παιχνίδι, πρέπει πάντοτε να το επιβλέπουμε.
- Μετά τη χρήση, πρέπει να ελέγξουμε το παιχνίδι ξανά. Αν έχει υποστεί κάποια βλάβη, το επιδιορθώνουμε ή το πετάμε. Αν παρουσιάζει κάποιο κίνδυνο, το τοποθετούμε σε χώρο απροσπέλαστο για το παιδί μας.
- Δεν αφήνουμε ποτέ ένα επικίνδυνο παιχνίδι στα χέρια ενός αθώου παιδιού ή σε χώρους που αυτό μπορεί να το φτάσει.
Προσοχή! Στην επωνυμία του κατασκευαστή
- Προτιμάμε προϊόντα γνωστών κατασκευαστών, γιατί αυτά περνούν από αυστηρούς ελέγχους και κατασκευάζονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, για την ασφάλεια των παιχνιδιών.
- Πρέπει να θυμόμαστε, πάντοτε, ότι τα δείγματα παιχνιδιών, στα οποία διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές στην Ελλάδα από τον ΕΛΟΤ, είναι ελάχιστα σε σχέση με τη μεγάλη ποσότητα, που κυκλοφορεί στην αγορά. Τα παιχνίδια που κατασκευάζονται, χωρίς τις κατάλληλες άδειες ή εισάγονται, παράνομα, από τις χώρες της Απω Ανατολής, δεν είναι ελεγμένα για την αντοχή τους.
Προσοχή! Στα παιδικά παιχνίδια από PVC
- Η παραγωγή και εμπορία στην ελληνική αγορά κάθε είδους μαλακών «μασητικών» παιχνιδιών από PVC, που προορίζονται για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται, γιατί η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση του PVC συνεχίζεται, για παιχνίδια που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
- Όταν αγοράζουμε μαλακά παιχνίδια ελέγχουμε, προσεκτικά, την ηλικία, στην οποία αυτά απευθύνονται καθώς και το υλικό, από το οποίο είναι κατασκευασμένα.
Προσοχή! Στα παιχνίδια που περιέχονται μέσα σε βρώσιμα προϊόντα
Τα παιχνίδια σε κομμάτια κάτω των 4,5 εκ. που βρίσκονται μέσα σε βρώσιμα προϊόντα (πατατάκια, σοκολάτες, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά, σοκολατένια αυγά κ.λπ.) κυκλοφορούν νόμιμα στην Ε.Ε., για παιδιά άνω των 3 ετών. Αρκετοί τραυματισμοί από τέτοια προϊόντα σημειώνονται στην χώρα μας, σε ετήσια βάση. Γι΄ αυτό:
- Δε δίνουμε ποτέ τέτοια προϊόντα σε παιδιά κάτω των 3 ετών.
- Παρακολουθούμε, με ιδιαίτερη προσοχή, τα μεγαλύτερα παιδιά, όταν έχουν στα χέρια τους τέτοια προϊόντα.
Προσοχή! Στα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν, συνήθως, βίαιο περιεχόμενο. Παρ' ότι η τιμή τους είναι υψηλή και υπάρχει ένδειξη ότι η αγορά επιτρέπεται μόνο σε ενήλικους, τα παιδιά δεν αποθαρρύνονται για την αγορά τους.
Η παρατεταμένη ενασχόληση με τέτοιου είδους παιχνίδια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και επηρεάζει, με αρνητικό τρόπο, τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες και τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των παιδιών. Η πολύωρη χρήση τέτοιων παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά συμπτώματα, όπως απαθές και νωχελικό βλέμμα, νευρικότητα και υπερκινητικότητα. Γι΄αυτό πρέπει να:
- Επιμένουμε στις ενδείξεις της απαγόρευσης, σχετικά με τις ηλικίες.
- Ελέγχουμε το συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών μας, με τα παιχνίδια αυτά.
- Παρακολουθούμε, αν είναι δυνατόν, τον τρόπο χρήσης τους από τα παιδιά μας, για να διαπιστώσουμε, αν αποκομίζουν κάποιο όφελος ή το αντίθετο, από την ενασχόλησή τους με το ηλεκτρονικό παιχνίδι.
Ας μην ξεχνάμε: Τα παιχνίδια που δίνουμε στα χέρια των παιδιών μας, συμμετέχουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στη διαμόρφωση των προτύπων τους ακόμα και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.
Φέτος στις γιορτές, ας κάνουμε ένα βήμα: Ας χαρίσουμε στα τρυφερά μας βλαστάρια ένα παιχνίδι γνώσεων, ή ένα παιχνίδι που παίζεται ομαδικά.
Σε περίπτωση προβλήματος καλέστε το ΚΕ.Π.ΚΑ. 801-11-17-200 ή (2310)23.33.33
|