Η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπ.Ε.Π.Θ., στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την προώθηση της δια βίου μάθησης και επικεντρώνοντας στις ανάγκες συνεχούς και εξατομικευμένης εκπαίδευσης των πολιτών, δημιούργησε μια σύγχρονη, ευέλικτη και αποτελεσματική δομή ηλεκτρονικής μάθησης ενηλίκων, το Κέντρο Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ενηλίκων από Απόσταση (Κ.Ε.Ε.ΕΝ.ΑΠ.).
Η δομή του Κ.Ε.Ε.ΕΝ.ΑΠ. συγκροτείται από την κεντρική μονάδα διαχείρισης, που εδρεύει και λειτουργεί στο Αιγάλεω (κτίριο Γ.Γ.Ε.Ε.), και από Περιφερειακές Μονάδες που εδρεύουν και λειτουργούν στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) που βρίσκονται στους νομούς-έδρες των Περιφερειών της χώρας.
Το Κ.Ε.Ε.ΕΝ.ΑΠ. παρέχει προηγμένες υπηρεσίες σύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης μέσω εξειδικευμένων εξυπηρετητών, δικτυακού εξοπλισμού και πληροφοριακών συστημάτων. Κατά τη φάση της πιλοτικής λειτουργίας 2006 - 2007 το κέντρο υλοποίησε 5 εκπαιδευτικά προγράμματα:
Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα κλειστού αριθμού εκπαιδευομένων με τουλάχιστον απολυτήριο Λυκείου ετήσιας διάρκειας, 250 ωρών το καθένα: «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)» και «Οικονομία - Διοίκηση - Επιχειρήσεις (Ο.Δ.Ε.)», που οδηγούν στην απόκτηση «Πιστοποιητικού Διά Βίου Εκπαίδευσης».
Τρία ανοικτά / ελεύθερα σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη επιμορφωτικά προγράμματα: «Συμβουλευτική Γονέων», «Σχέσεις Σχολείου - Οικογένειας» και «Εκπαίδευση Αγροτών για την Ανάληψη Δράσεων στο Δευτερογενή και Τριτογενή Τομέα της Οικονομίας-ΗΣΙΟΔΟΣ».
Όλα τα προγράμματα θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και κατά την περίοδο 2007-2008 ενώ θα προστίθεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών». Ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευμένων από 900 που ανερχόταν για το έτος 2006-2007 αναμένεται να ξεπεράσει τους 3.500 πολίτες για το έτος 2007-2008. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των πολιτών στα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι το εξής: στα προγράμματα ετήσιας διάρκειας Τ.Π.Ε. και Ο.Δ.Ε., ο αριθμός των αιτήσεων για την περίοδο 2007-2008 ανερχόταν στις 4.000 ενώ για την περίοδο 2006-2007 στις 1.000.
Η Γ.Γ.Ε.Ε. παρατηρώντας την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των υπηρεσιών του Κ.Ε.Ε.ΕΝ.ΑΠ. προχώρησε στο σχεδιασμό, εξασφάλισε χρηματοδότηση από εθνικές και κοινοτικές πηγές και επενδύει σε καινοτόμες λύσεις ενσωματώνοντας υπηρεσίες σύγχρονης (πραγματικού χρόνου) τηλεκπαίδευσης και τηλεδιάσκεψης. Με τον τρόπο αυτό το Κ.Ε.Ε.ΕΝ.ΑΠ. αποτελεί το πρώτο δημόσιο, σύγχρονο κέντρο εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης στην χώρα που θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διά βίου μάθησης. Οι υπηρεσίες σύγχρονης εκπαίδευσης θα είναι διαθέσιμες σε 25 κόμβους σε όλη την χώρα. Τα σημεία αυτά θα περιλαμβάνουν τους νομούς-έδρες των Περιφερειών της χώρας καθώς και σημεία της νησιωτικής ή ηπειρωτικής Ελλάδος που υποφέρουν από γεωγραφικό αποκλεισμό. (βλέπε επισυναπτόμενο χάρτη Ελλάδας με τις πόλεις - κόμβους) . Οι κόμβοι εφοδιάζονται με υλικοτεχνική υποδομή που θα επιτρέπει την «πολυμεσική», αμφίδρομη, πραγματικού χρόνου επικοινωνία και θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες τηλε-εκπαίδευσης και τηλεδιάσκεψης.
Το σύστημα τηλεκπαίδευσης στο Κ.Ε.Ε.ΕΝ.ΑΠ. θα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία στο εκπαιδευτικό έτος 2007 - 2008 και αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος.
Οι κόμβοι βρίσκονται σε Κομοτηνή, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Φλώρινα, Κοζάνη, Λάρισα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Αργοστόλι, Ζάκυνθο, Αγρίνιο, Λαμία, Ορχομενό, Αθήνα, Πάτρα, Τρίπολη, Ερμούπολη, Μυτιλήνη, Χίος, Νάξος, Βαθύ, Χανιά, Ηράκλειο, Ρόδος.
|