Η ΚΕΔΚΕ εκφράζει την οδύνη της και ζητά από την κυβέρνηση να ενισχύσει άμεσα τις πληγείσες περιοχές, ενώ δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας και ήδη, εδώ και δύο μήνες, έχει αναθέσει ειδική μελέτη στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επιστημονικά τεκμηριωμένη επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης προς την κατεύθυνση αυτή.
Σε ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας:
- 1. Η αντιμετώπιση των κάθε είδους φυσικών καταστροφών, καθώς οι κλιματολογικές αλλαγές δείχνουν πως θα βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη σε όλο τον πλανήτη, γίνεται προτεραιότητα μείζονος σημασίας για την ίδια την Αυτοδιοίκηση.
- 2. Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης, της πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης και διαχείρισης των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους.
- 3. Δημιουργείται, ανά Δήμο ή και ανά ομάδες Δήμων (Καποδιστριακοί, Μητροπολιτικοί), η οργανωτική και επιχειρησιακή δομή που θα επιτρέψει στην Αυτοδιοίκηση να ανταπεξέρχεται στις αυξημένες και εντελώς διαφοροποιημένες σύγχρονες ανάγκες που ανακύπτουν από κάθε είδους απειλή ή καταστροφή
- 4. Να διασφαλιστεί το αναγκαίο επιχειρησιακό δυναμικό, ανθρώπων και μέσων και ο ευέλικτος και αποτελεσματικός σχεδιασμός της δράσης τους με τη χρήση όλων των σύγχρονων μέσων που προσφέρει η τεχνολογία.
- 5. Θα διασφαλίζεται η συνέργια των δομών πολιτικής προστασίας της Αυτοδιοίκησης με κάθε άλλη τοπική δομή, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (π.χ. μονάδες υγείας, επιχειρήσεις και ιδιώτες που διαθέτουν μέσα και χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν) και η αποτελεσματική αξιοποίησή τους.
- 6. Η τοπική δομή πολιτικής προστασίας εντάσσεται σε ένα ενιαίο σύστημα στο οποίο θα συλλειτουργούν, με σαφώς διακριτές και καθορισμένες αρμοδιότητες, από τις τοπικές δομές μέχρι το κεντρικό κράτος.
- 7. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να εξασφαλίζει υπεύθυνη, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών.
- 8. Να αναδειχθεί και να ενισχυθεί η αξία του τοπικού εθελοντικού κινήματος ο ρόλος του οποίου θα διασφαλίζεται στο συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Επίσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση αυτής της πρωτοβουλίας διαθέτοντας μέρος από τα χρήματα των οριζοντίων δράσεων του «ΘΗΣΕΑ».
Η επιστημονικά τεκμηριωμένη επεξεργασία της ΚΕΔΚΕ θα προσδιορίσει τις απαραίτητες νομοθετικές προσαρμογές που η Αυτοδιοίκηση θεωρεί αναγκαίες παρουσιάζοντας τη συνολική της πρόταση σε Ειδικό Θεματικό Συνέδριο το οποίο θα διοργανωθεί μέσα στο 2007.
Αμεσα και στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για ενίσχυση και αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, η ΚΕΔΚΕ προσφέρει 2,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα αποθεματικά της, στις πληγείσες περιοχές. Τα χρήματα αυτά θα τα διαχειρισθεί διαπαραταξιακή επιτροπή σε συνεργασία με τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.
Ταυτόχρονα η ΚΕΔΚΕ σε συνεργασία με τις ΤΕΔΚ των νομών που επλήγησαν και μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μιας μεγάλης καμπάνιας ευαισθητοποίησης πολιτών εκτός Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση (οικονομική ή άλλη) της προσπάθειας για την αποκατάσταση περιοχών που υπήρξαν επώνυμοι τουριστικοί προορισμοί.
Επίσης η ΚΕΔΚΕ προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης πόρων του Γ' ΚΠΣ για το συντονισμό και υλοποίηση δράσεων «προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος» όπως άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και έργα αποκατάστασης στο δάσος του Καϊάφα και στην Αρχαία Ολυμπία. Παράλληλα η ΚΕΔΚΕ εισηγείται να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης των ΠΕΠ στις πληγείσες περιοχές με πρόσθετους πόρους και ειδικά σχεδιασμένα μέτρα για την αποκατάστασή τους.
|