Στα πλαίσια του προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Λυκείου Λίμνης που ασχολήθηκε με τα νερά της περιοχής, πήραμε στοιχεία για τα ορυχεία που σήμερα είναι λίμνες και βρίσκονται στην περιοχή του Μαντουδίου, από τον κ. Στάθη Μαμά, Μηχανολόγο -ηλεκτρολόγο της εταιρείας ΒΙΟΜΑΓΝ.
Πότε ξεκίνησε η εκμετάλλευση των ορυχείων, που σήμερα είναι λίμνες; Τα ορυχεία που σήμερα είναι λίμνες ήταν δύο. Έτσι υπάρχουν δύο λίμνες. Η μεγαλύτερη, η οποία βρίσκεται προς την μεριά του νότου, ονομάζεται ΚΙ, ενώ η μικρότερη λέγεται Μωραϊτης και βρίσκεται στα βόρεια. Το ΚΙ ήταν το πλουσιότερο και το μεγαλύτερο ορυχείο (νταμάρι) σ' όλη την ευρύτερη περιοχή. Η εκμετάλλευση του (χωρίς να είναι σίγουρο) πρέπει να ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια. Μικρότερες εκμεταλλεύσεις, ίσως υπήρχαν και παλαιότερα στο ορυχείο. Η εκμετάλλευση στο ορυχείο του μωραϊτη ξεκίνησε περίπου μια δεκαετία αργότερα.
Περιέχονται χημικά υλικά τα οποία μολύνουν τα νερά ή το περιβάλλον; Σ' όλη την διαδικασία, από την εξαγωγή του μεταλλεύματος, μέχρι το τελικό προϊόν, το οποίο παράγεται με διαφόρους τρόπους (προεμπλουτισμό, χειροδιαλογή, εμπλουτισμός με βαρέα μέσα), πουθενά δε χρησιμοποιείται υλικό που να μολύνει το περιβάλλον η τα νερά της περιοχής. Το άχρηστο υλικό, που παράγεται κατά τη διαδικασία εκμετάλλευσης του μεταλλεύματος, δεν είναι παρά χώμα και νερό δηλαδή λάσπη από το πλύσιμο του μεταλλεύματος, το οποίο μαζεύεται σε ασφαλείς περιοχές, τα λεγόμενα φράγματα.
Τι υλικό παρήγαγαν τα ορυχεία και σε τι χρησίμευε; Το υλικό το οποίο παραγόταν απ' όλα τα ορυχεία ήταν λευκόλιθος ή αλλιώς οξείδιο του Μαγνησίου (MgO2). To υλικό αυτό, όπως είπαμε πριν δεν μολύνει το περιβάλλον, αλλά αντίθετα από αυτό προέρχεται το φαρμακευτικό σκεύασμα "Γάλα της Μαγνησίας". Επίσης ο λευκόλιθος μεταφερόταν στα εργοστάσια της περιοχής των φούρνων (περιστροφικοί κάμινοι, Flotation και πυρίμαχοι) από τα οποία παράγονται τα παρακάτω προϊόντα: Δίπυρος Μαγνησία, Mag Float, πυρίμαχα τούβλα ή πυρότουβλα και μάζα, η οποία χρησιμοποιείται για τροφή των βοοειδών.
Υπήρξε ποτέ μέριμνα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος; Παλαιότερα κατά την χρονική περίοδο 1970-1980 είχαν γίνει προσπάθειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, συγκεκριμένα κάποιες αναδασώσεις. Κατά την περίοδο που το έργο ανήκει στον κ. Σκαλιστήρη, υπήρχε δασολόγος, ο οποίος ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα, σε όλα τα ορυχεία. Μέχρι και σήμερα, μπορεί κανείς να δει σε πολλά σημεία των ορυχείων διάφορα είδη δέντρων, πεύκα, κυπαρίσσια κ.ά., τα οποία φυτεύτηκαν την περίοδο εκείνη.
Ποιες είναι οι διαστάσεις των λιμνών; Οι διαστάσεις των λιμνών πρέπει να είναι κατά προσέγγιση. Της μεγαλύτερης λίμνης Ix2km και βάθος 230km, ενώ η λίμνη του Μωραϊτη 800mx800m και βάθος 120m.
Θεοδώρα Μαμά
|