Στη Λίμνη υπάρχουν επτά δεξαμενές υδροδότησης, από τις οποίες οι δύο υδροδοτούν την παραλία. Η μία βρίσκεται στην περιοχή της Κοκκινιάς, μια στον Αγιο Μελέτιο, μια στην περιοχή Αλώνια Πάνω Ρέμα, μία στον Αγιο Ανδρέα, μία στον Αγιο Νικόλαο, στο Νεκροταφείο και στην περιοχή του Νικολάρα.
Κοκκινιά: Η δεξαμενή έχει 25 κυβικά, 7 κυβικά την ώρα, μπορεί όμως να έχει 160 κυβικά το εικοσιτετράωρο. Υδροδοτείται από την πηγή του Αγίου Γεωργίου.
Αγιος Μελέτιος: Υδροδοτείται από άλλη δεξαμενή και από την πηγή της Παναγίας. Έχει 20 κυβικά την ώρα και μπορεί να έχει 240 κυβικά το εικοσιτετράωρο.
Δεξαμενή Αγ. Κυριακής: Λειτουργεί σαν φρεάτιο και η χωρητικότητα της είναι 250 κυβικά. Μια σωλήνα της δεξαμενής αυτής υδροδοτεί τον Αγιο Ανδρέα.
Αγιος Νικόλαος: Η χωρητικότητα της δεξαμενής αυτής είναι 250 κυβικά και μπορεί να έχει το καλοκαίρι 7-10 κυβικά την ώρα και το χειμώνα 40-50 κυβικά την ώρα. Η πηγή υδροδότησης βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
Νεκροταφείο: Η χωρητικότητα της είναι 250 κυβικά αλλά μπορεί να έχει 700 κυβικά το εικοσιτετράωρο. Υδροδοτείται από την πηγή της Αγίας Ελένης.
Δεξαμενή Νικολάρα: Υδροδοτείται από τις πηγές της Αγίας Κυριακής και της Παναγιάς. Η χωρητικότητα της είναι 300 κυβικά, μπορεί να έχει 700 κυβικά το 24ωρο. Η καινούρια γεώτρηση μπορεί να συμπληρώσει 20 κυβικά την ώρα.
Υπάρχει καινούρια γεώτρηση στα Καναλάκια η οποία αυτή τη στιγμή δε λειτουργεί. Όταν λειτουργήσει θα υδροδοτήσει την καινούρια δεξαμενή στην Κοκκινιά με 7 κυβικά την ώρα.
Στο Μουρτιά υπάρχουν 2 δεξαμενές και ένα αντλιοστάσιο. Το νερό πηγαίνει πρώτα στο αντλιοστάσιο και μετά στις δεξαμενές. Η πηγή είναι μία, με δυνατότητα 25 κυβικά την ώρα. Το αντλιοστάσιο είναι 20 κυβικά, η δεξαμενή του κάτω χωριού έχει χωρητικότητα 20 κυβικά και η χωρητικότητα της δεξαμενής του πάνω χωριού είναι 30 κυβικά. Η κατανάλωση του νερού γίνεται ανάλογα με τη ζήτηση, με ηλεκτρικό φλοτέρ.
Στα Χρόνια υπάρχει μια δεξαμενή χωρητικότητας 20 κυβικών. Υδροδοτείται από πηγάδι που βρίσκεται στη Σπιάδα. Η μεταφορά του νερού γίνεται με μοτέρ και μεταφέρει 10 κυβικά την ώρα.
Στο Ρετσινόλακο, το κάτω χωριό υδροδοτείται από τον αγωγό που μεταφέρει νερό στη Λίμνη από την πηγή της Αγίας Ελένης. Το πάνω χωριό έχει δική του δεξαμενή χωρητικότητας 4 κυβικών και δυνατότητα της πηγής είναι 0,5 κυβικά την ώρα.
Καθαρισμός των δεξαμενών Οι δεξαμενές καθαρίζονται κάθε άνοιξη ή όποτε δημιουργείται πρόβλημα. Οι εργάτες του Δήμου μπαίνουν μέσα στις δεξαμενές, τις αδειάζουν, τις καθαρίζουν καλά και τις απολυμαίνουν με ειδικό ξηρό χλώριο, το οποίο προμηθεύονται βάσει της διεθνούς υγιεινής.
Προβλήματα Το σύστημα ύδρευσης της Λίμνης είναι πολύ παλιό. Ειδικά του Νικολάρα η οποία είχε δημιουργηθεί το 1897. Οι σωλήνες είναι τρύπιες με αποτέλεσμα το περισσότερο νερό να χάνεται με κίνδυνο να μολυνθεί το πόσιμο νερό από τους υπονόμους γιατί υπόνομοι και σωλήνες ύδρευσης είναι συνδεμένοι στενά. Μία από τις φροντίδες του Δήμου είναι να αντικαταστήσει το παλιό σύστημα ύδρευσης με καινούριο.
Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν έργα στους κεντρικούς δρόμους για αποπεράτωση του κεντρικού δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης μήκους 600 μέτρων. Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε να βγάλουμε ένα γενικό συμπέρασμα: ότι ενώ έχουμε υπεραρκετό νερό 100-120 κυβικά μέτρα το εικοσιτετράωρο, το περισσότερο χύνεται στους υπονόμους.
Λειψυδρία Το πρόβλημα της λειψυδρίας δημιουργείται εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης και της παλαιότητας του δικτύου με τις συνεχόμενες διαρροές οι οποίες δεν εντοπίζονται εύκολα. Γουρνή Δέσποινα Ζαχαράκη Τριανταφυλλιά Καπετάνιου Αθηνά
|