Οι δεξαμενές των Ροβιών, οι οποίες είναι δύο, δέχονται νερό απ' τον Κούλουρο όπου βρίσκονται επτά πηγές. Το νερό από τις πηγές πέφτει στις δεξαμενές με φυσική ροή.
Οι δύο δεξαμενές έχουν χωρητικότητα 150 και 300 κυβικά και είναι συνήθως γεμάτες. Από αυτές υδροδοτούνται μόνο οι Ροβιές.
Για την υδροδότηση των υπόλοιπων, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με μόνη διαφορά την ύπαρξη λιγότερων πηγών. Στο Καλαμούδι υπάρχει μία μόνο πηγή, στην περιοχή Ροδακινί. Στα Δαμιά υπάρχουν τρεις πηγές οι οποίες βρίσκονται στο Μοναστήρι. Το Παλιοχώρι υδρεύεται από την υπερχείλιση των Δαμιών.
Καθαρισμός δεξαμενών Ο καθαρισμός των δεξαμενών είναι δύσκολος. Για να καθαριστούν πρέπει πρώτα να αδειάσουν. Για το λόγο αυτό, υπάρχει μία κεντρική βάνα, που επιτρέπει την έξοδο του νερού, ώστε αυτό να μην έχει επαφή με τη δεξαμενή. Μετά το άδειασμα της δεξαμενής, μπαίνουν σ' αυτήν δύο εργάτες εξοπλισμένοι με ειδικές βούρτσες, με τις οποίες τρίβουν τα τοιχώματα της δεξαμενής. Αφού τελειώσει το τρίψιμο και καθαριστεί καλά, η δεξαμενή απολυμαίνεται με χλώριο.
Προβλήματα στο σύστημα ύδρευσης Το σύστημα ύδρευσης των Ροβιών αποτελείται περισσότερο, από παλαιά δίκτυα. Αυτά, λόγω της παλαιότητας των σωλήνων τους παθαίνουν πολύ συχνά βλάβες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της υδροδότησης, έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη.
Το μεγαλύτερο, όμως πρόβλημα στην ύδρευση των Ροβιών, συναντάται το καλοκαίρι. Όταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο αριθμός των βροχοπτώσεων είναι περιορισμένος, οι πηγές δε συγκεντρώνουν αρκετό νερό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, κατά τους θερινούς μήνες λόγω υπερκατανάλωσης, να στερεύουν μερικές πηγές και εν συνεχεία να παρατηρείται ανεπάρκεια νερού. Μαρουδης Γιώργος, Στεργίου Αποστόλης, Τσαπέτη Αναστασία, Χαλαστή Κωνσταντίνο
|