Για την βελτίωση και εξειδίκευση της εργασίας μας επισκεφθήκαμε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού, που λειτουργεί στην περιοχή μας από το 1940. Εκεί μας εξήγησαν αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του, τον οποίο θα σας περιγράψουμε παρακάτω.
Το εργοστάσιο εφοδιάζεται με χαρτί που προορίζεται για ανακύκλωση από τις αποθήκες της Αθήνας και της Χαλκίδας. Στις αποθήκες αυτές μαζέυονται όσα χαρτικά είδη δεν πωλήθηκαν όπως εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και φυλλάδια. Έπειτα μεγάλα φορτηγά μεταφέρουν ολόκληρες στοιβάδες χαρτικών στην αυλή του εργοστασίου.
Από εκεί μεταφέρονται στο «PALPER», το οποίο είναι το πρώτο μηχάνημα από τα οποία θα περάσει το χρησιμοποιημένο χαρτί για να μπορέσει να ξαναχρησιμοποιηθεί και να ξαναβγεί στο εμπόριο. Το «PALPER» λοιπόν, είναι ένα είδος έλικα, ο οποίος πολτοποιεί τα χαρτικά είδη. Βέβαια, τα διάφορα πλαστικά που χρησίμευαν στη συσκευασία των περιοδικών και των βιβλίων δεν μπορούν να αλεθούν γι' αυτό ένα άλλο μηχάνημα,που ονομάζεται «Μάργαρης», φροντίζει να τα απομακρύνει.
Μετά την πολτοποίηση ο πολτός μεταφέρεται στις στέρνες οι οποίες βρίσκονται μακριά από το εργοστάσιο. Εάν ο πολτός εξακολουθεί να μην είναι καθαρός τότε οδηγείται στους «Πυραύλους» οι οποίοι το καθαρίζουν.
Μετά από τις στέρνες ο πολτός πηγαίνει στην «Κεντρική Μηχανή» η οποία παίρνει ατμό από ένα καζάνι που καίει μαζούτ. Επίσης, δίπλα της υπάρχει ένα μεγάλο κομπρεσέρ το οποίο δίνει αέρα στα μηχανήματα. Ο πολτός κατεβαίνει και περνά από ένα κόσκινο, το οποίο καθαρίζει και τα τελευταία είδη ακαθαρσίας. Μετά οδηγείται στο μηχάνημα που ονομάζεται «Κλεισούρα» και εκεί ανακατεύεται με πάστα και νερό. Έπειτα για να σφίξει το χαρτί ρίχνουν ένα υλικό που το ονομάζουν στίψη. Τέλος το χαρτί που δημιουργείται περνά από τέσσερις κάσες οι οποίες απορροφούν το νερό. Το καθαρό χαρτί οδηγείται στον κύλινδρο όπου ζεσταίνεται και πιέζεται.
Πλέον το χαρτί είναι έτοιμο για να σταλεί στα τυπογραφεία και σε άλλες εταιρίες οι οποίες έχουν παραγγείλει μια ορισμένη ποσότητα και ποιότητα. Βέβαια το χαρτί μετά τον κύλινδρο πηγαίνει στην «Ρολοκοπτική» η οποία το κόβει στο πλάτος που επιθυμεί ο έμπορος που θα το παραλάβει.Το χρώμα καθορίζεται και αυτό από τον έμπορο και για την επίτευξη της επιθυμητής απόχρωσης βάφεται ο πολτός.
Το εργοστάσιο αυτό βρίσκεται στις Ροβιές Ευβοίας και μια ταμπέλα, η οποία δεσπόζει στην είσοδό του, ομολογεί την χρονολογία κατασκευής του -1937-. Βέβαια, για λόγους Κατοχής το εργοστάσιο λειτούργησε μόλις τρία χρόνια αργότερα. Τώρα, εν έτει 1999, απασχολεί 27 εργάτες οι οποίοι δουλεύουν σε 3 βάρδιες με τον βασικό μισθό να κυμαίνεται από 150 εως 250 χιλιάδες δραχμές. Αντίθετα με τα υπόλοιπα 'φτωχά' στατιστικά, η παραγωγή φαίνεται αρκετά μεγάλη. Έτσι, η ημερήσια παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτιού φτάνει τους 27 τόνους. Τέλος, τα απόβλητα, τα οποία είναι αμελητέα, οδηγούνται σε δύο στέρνες, οι οποίες βρίσκονται έξω από τον εργοστασιακό χώρο.
|