Από Δρ. Δ. ΜΠΙΤΖΙΟ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ο Νομός Εύβοιας θεωρείται προνομιούχος διότι, λόγω της ευνοϊκής του γεωλογικής δομής και των ειδικών μεταλλογενετικών του χαρακτηριστικών περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία συγκεντρώσεων μεταλλικών και μη μεταλλικών Ορυκτών Πρώτων Υλών, στις οποίες στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της ελληνικής μεταλλευτικής και λατομικής βιομηχανίας.
Η Βόρειος και Κεντρική Εύβοια χαρακτηρίζεται από την παρουσία των σημαντικότερων κοιτασμάτων και εμφανίσεων μαγνησίτη του ελληνικού χώρου που αποτέλεσαν, κατά το παρελθόν, αντικείμενο εντατικής εκμετάλλευσης και καθετοποιημένης αξιοποίησης. Μια πολύ σημαντική πηγή του ορυκτού μας πλούτου είναι, επίσης, και τα υπό εκμετάλλευση σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Βορ. και Κεντρ. Εύβοιας και τροφοδοτούν το μεταλλουργικό συγκρότημα παραγωγής της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Εξάλλου στην περιοχή Λιχάδας - Γιάλτρας της Βορ. Εύβοιας αναπτύσσονται σημαντικές εμφανίσεις κονιοποιημένων δολομιτών, με ικανοποιητικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, κατάλληλων για μια σειρά χρήσεων και εφαρμογών όπως γεωργικές - κτηνοτροφικές κ.ά. Στην Κεντρική Εύβοια επίσης, μεγάλη σημασία, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, έχουν οι άργιλοι του Ληλαντίου Πεδίου, που είναι μια πολύ καλής ποιότητας πρώτη ύλη για παραγωγή τούβλων και κεραμιδιών και στην οποία στηρίχθηκε η δημιουργία και ανάπτυξη μεγάλου αριθμού μονάδων κεραμοποιίας.
Η Κεντρική και ιδιαίτερα η Νότια Εύβοια καθώς και η νήσος Σκύρος αποτέλεσαν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα μερικά από τα σπουδαιότερα κέντρα παραγωγής ογκομαρμάρων ολόκληρου του ελληνικού χώρου. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμβολή των διακοσμητικών πετρωμάτων και δομικών πετρωμάτων της Εύβοιας και Ν. Σκύρου στην ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής λατομικής βιομηχανίας με τη λειτουργία αξιόλογων μονάδων παραγωγής & τυποποίησης στις περιοχές Στύρων - Καρύστου, Αλιβερίου - Δύστου και Ερέτριας.
Το Ι.Γ.Μ.Ε. έχει πραγματοποιήσει σημαντικές έρευνες και μελέτες από το παρελθόν μέχρι και σήμερα και συνέβαλε ουσιαστικά στον εντοπισμό ανάπτυξης και αξιολόγησης των Ο.Π.Υ. της νήσου Εύβοιας.
Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή του Ι.Γ.Μ.Ε. στον εντοπισμό - οριοθέτηση και χωροθέτηση λατομικών περιοχών για συνήθη αδρανή υλικά. Παράλληλα έγιναν ερευνητικές εργασίες για εντοπισμό - αξιολόγηση αδρανών υλικών ειδικών χρήσεων (τσιμεντοβιομηχανία, ασβέστη) ενώ μελλοντικά προβλέπεται η έρευνα και για σκληρά αντιολισθηρά υλικά.
Για τα επόμενα χρόνια, στα πλαίσια προσδοκώμενης χρηματοδότησης, από το Β Κ.Π.Σ. καθώς και από άλλες πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπεται η διερεύνηση των ερευνών σε διάφορες περιοχές της νήσου που παρουσιάζουν αυξημένο κοιτασματολογικό - μεταλλευτικό ενδιαφέρον με στόχο τη στήριξη της βιωσιμότητας των λειτουργούντων βιομηχανικών - λατομικών μονάδων και κέντρων εξόρυξης καθώς και τη δημιουργία νέων για την αξιοποίηση νέων μεταλλικών και μη μεταλλικών Ο.Π.Υ, συμβάλλοντας έτσι στην αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας, στην αύξηση της απασχόλησης του εργατικού δυναμικού και στη συγκράτηση του πληθυσμού σε περιοχές, όπου η μεταλλευτική - λατομική δραστηριότητα αποτελεί τη μοναδική ίσως βιώσιμη λύση για ανάπτυξη.
|