Σερβιτόρος της Εύβοιας
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
867 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε


 
 

Γυμνάσιο - Λύκειο Λίμνης
Επικοινωνία: Πάνος Βασιλόπουλος Tηλ.22270 31261 email:[email protected]


Η ιστορία των Πρεσπών «Βαρκάδα στη λίμνη του χρόνου»
Από τη Λίμνη στις Πρέσπες - Μάιος 1999

Στο βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας εκτείνεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια ένα λεκανοπέδιο μοναδικής ομορφιάς, η περιοχή των Πρεσπών.

Η έκταση αυτή (330 Κm2) περιλαμβάνει δύο λίμνες τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα που περιτριγυρίζονται από βουνά με πλούσια βλάστηση. Το σκηνικό της περιοχής συμπληρώνουν και μικροί παραδοσιακοί οικισμοί. Η πορεία της ονομασίας των λιμνών στο πέρασμα του χρόνου διαγράφεται μέσα από δυο βασικά στάδια. Αρχικά αναφέρονταν ως Μικρή και Μεγάλη Βρυγκίς και έπειτα μετονομάστηκαν σε Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Σχετικά με την τωρινή τους ονομασία οι απόψεις διίστανται. Η επικρατέστερη από αυτές αναφέρει ότι η λέξη Πρέσπα προέρχεται από τη λατινική «praespe» που σημαίνει φάτνη, πράγμα που αποδεικνύει η μορφολογία του τόπου.

Οι λίμνες από πολύ παλιά κέντρισαν το ενδιαφέρον των κατοίκων και διέγειραν τη φαντασία τους ώστε αυτοί να πλάσουν διάφορους μύθους. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, η στάθμη του νερού ανεβαίνει όταν πρόκειται να γίνει πόλεμος, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από παλιότερες μαρτυρίες όσο και από τα πρόσφατα γεγονότα....

Αρχικά οι δύο λίμνες ήταν ενωμένες. Έπειτα όμως χωρίστηκαν λόγω των φερτών υλικών που εναπόθεσε ο ρύακας του Αγίου Γερμανού.

Στη Μικρή Πρέσπα κατά την εποχή του χαλκού - σιδήρου δημιουργήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί, που κατοικούνταν κυρίως από νομάδες. Γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. η περιοχή ανήκε στο βασίλειο του Φιλίππου κι έπειτα περιήλθε στην κατοχή του Μ. Αλεξάνδρου. Αργότερα τη διοίκηση της ανέλαβαν οι Βυζαντινοί. Με την εισβολή των Βουλγάρων τον 1ο αιώνα χτίζεται από τον ηγεμόνα τους Σαμουήλ ο ναός του Αγίου Αχιλλείου και στη συνέχεια ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Βουλγαροκτόνος ανακαταλαμβάνει τα εδάφη και χτίζει δύο κάστρα.

Τον 11ο αιώνα χτίζεται ο ναός του Αγίου Γερμανού στο ομώνυμο χωριό. Ο ναός αυτός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής τέχνης, καθώς μάλιστα οι Πρέσπες έχουν χαρακτηριστεί ως δεύτερο κέντρο Βυζαντινών Μνημείων. Οι παραδόσεις λένε πως το χωριό αυτό ονομάστηκε έτσι επειδή τυχαία κάποιος βοσκός βρήκε σ' εκείνη την περιοχή το νεκρό σώμα του Αγίου Γερμανού.

Αλλοι κατακτητές γύρω στον 13ο αιώνα υπήρξαν οι Φράγκοι και μετά οι Σέρβοι. Από την εποχή αυτή και ως τον 18ο αιώνα χτίζονται σημαντικοί ναοί, όπως η Παναγία η Ελεούσα, ο ναός της Υπαπαντής στο χωριό Λαιμός, το ασκητήριο της Μικρής Ανάληψης, ο ναός και η μονή της Παναγίας Πορφύρας στον Αγιο Αχίλλειο και τέλος ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Πλατύ.

Στις αρχές του 19ου αιώνα οι Πρέσπες περιέρχονται στην κυριαρχία του Αλή Πασά. Γύρω, στα 1860 αρχίζουν έντονες βουλγαρικές διεκδικήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα γίνονται έντονες προσπάθειες από την Ελληνική πλευρά για την απαλλαγή από τον τουρκικό ζυγό. Τελικά το 1894 εισέβαλαν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία και αναγκάζουν τους ντόπιους κατοίκους να υποταχθούν στη βουλγαρική οργάνωση. Ωστόσο οι απεγνωσμένες προσπάθειες των ντόπιων με την αρχηγία του καπετάν Κώστα να περιορίσουν τις βιαιοπραγίες των Τούρκων στάθηκαν αδύναμες. Η λύση εδόθηκε με τους Βαλκανικούς πολέμους το 1912 οπότε και η περιοχή απελευθερώθηκε από τον Τούρκο δυνάστη.

Έπειτα στον Μακεδονικό αγώνα, το 1904, πρωτοστάτησε ο Παύλος Μελάς που οργάνωσε 3 περιοδείες στην περιοχή. Η τελευταία περιέρχεται στην Ελλάδα με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913.

Μια δεκαετία αργότερα πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο εγκαθίστανται στα απελευθερωμένα πια εδάφη, τα οποία μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου περιέρχονται στην ιταλική ζώνη κατοχής. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου εγκαταλείπονται και ερημώνονται. Οι ντόπιοι πληθυσμοί αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής, ακολουθούν τους μακρινούς δρόμους της ξενιτιάς. Έτσι λοιπόν οι πληθυσμός μειώνεται σημαντικά, ώστε από 6888 κατοίκους που ήταν σύμφωνα με την απογραφή του 1941 κατέληξαν στους μόλις 1500 που είναι διεσπαρμένοι σε 12 χωριά, με έδρα τον Αγιο Γερμανό, και υπάγονται στο δήμο Πρεσπών.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται μέσα στο χρόνο η μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου. Αραγε η εποχή μας συνοεί στη συνέχισής της ή όλοι εμείς γινόμαστε συνένοχοι σ' αυτό το «έγκλημα» που λέγεται αλλοίωση της παράδοσης και οδεύουμε προς ένα άδοξο τέλος; Χρέος όλων μας να σταθούμε αντάξιοι του ονόματός μας (που το οποίο) μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Χρέος όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αξιοποιώντας το παρελθόν προς ένα δημιουργικό παρόν και μέλλον. Εμείς δείξαμε με την προσπάθειά μας ότι ενδιαφερόμαστε για τα ιδανικά και τις αξίες που σήμερα διαγράφουν φθίνουσα πορεία.

Αξίζει να πενθούμε για ένα ένδοξο παρελθόν; Αξίζει να αγωνιζόμαστε για ένα χαμένο σήμερα ή να ελπίζουμε σε καλύτερο αύριο;

Η επιλογή είναι δική σου!

Αναστασία, Μαρία, Γεωργία, Κατερίνα, Σάκης, Πωλίνα


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων της έκδοσης
Εμφάνιση όλων των εκδόσεων
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 
Η Ελυμνίων άνοδος
«Για μια ξεχασμένη Ελλάδα»
«Ένα λαϊκό μουσείο στο Πισοδέρι»
Η ιστορία των Πρεσπών «Βαρκάδα στη λίμνη του χρόνου»
Αναγνώριση ειδών χλωρίδα και πανίδα
Το νομικό καθεστώς και μετρήσεις στα νερά των Πρεσπών
Χωροταξία - Αρχιτεκτονική - Μνημεία
Τα εκθέματα για τον Παύλο Μελά
Μεθοριακή γραμμή...
Το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Πισοδέρι
...η σχέση κορμοράνων αργυροπελεκάνων
Aς δούμε τα χειρότερα...
Όταν οι αριθμοί ευημερούν ο κόσμος πεθαίνει
...οι νέοι ντόπιοι στηρίζουν τις Πρέσπες
Η παράδοση στο χωριό Ψαράδες αρχίζει να χάνεται τα τελευταία χρόνια
Εντυπωσιακή χλωρίδα και πανίδα
Επίγειος παράδεισος η ελληνική πλευρά των Πρεσπών
Επί των τύπων των ήλων
Αγωνία για το μεγαλείο της φύσης
Ο Αρκτούρος και το Νυμφαίο...
Ένα κλειστό γυμναστήριο στη μέση του πουθενά
Η νεολαία στην Πρέσπα
Θέαμα μοναδικό και πανέμορφο
Αυτοί είναι οι Πρεσπιώτες!
Όταν η στάθμη των λιμνών ανεβαίνει γίνεται πόλεμος
Το δημογραφικό πρόβλημα στις Πρέσπες
Κανένα κίνητρο
Πρωτόγνωρες εντυπώσεις
Φτερωτοί ψαράδες
Σπίτια χτισμένα από πέτρα και ξύλο
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
...ο όμορφος Αλβανός φαντάρος!
Το πράσινο κυριαρχεί παντού...
...τη Λίμνη την ξέρουν όλοι, αλλά...
Αναξιοποίητη περιοχή
Παρουσίαση προγράμματος «Υγροβιότοποι Πρεσπών» - Μαθητές στις Πρέσπες
Για την οικονομία των Πρεσπών

 
Από το Ελύμνιο στη Θράκη για την Ολυμπιακή Ιδέα - Απρίλιος 2004 - (16 άρθρα)
Ρετσίνι. Το δάκρυ του Πεύκου - Απρίλιος 2004 - (11 άρθρα)
Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας με την σύμπραξη των σχολείων του Ελυμνίου - Απρίλιος 2004 - (14 άρθρα)
Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κλειτορίας Αχαΐας - Απρίλιος 2000 - (8 άρθρα)
Επίσκεψη στις τεχνητές Λίμνες του Κάκκαβου - Απρίλιος 2000 - (31 άρθρα)
Tο Τσίπουρο - Απρίλιος 2000 - (1 άρθρα)
Το vερό στη Σκεπαστή και στους Κουρκουλούς - Απρίλιος 2000 - (13 άρθρα)
Καταρράκτες Δρυμώνα και απολιθωμένο δάσος Κερασιάς - Απρίλιος 2000 - (24 άρθρα)
Τα νερά του "Ελύμνιου" - Μάιος 1999 - (23 άρθρα)
Ανακύκλωση χαρτιού - Μάιος 1999 - (11 άρθρα)
Λευκόλιθος - Μάιος 1999 - (8 άρθρα)
Ελιά και Ελαιόλαδο - Μάιος 1999 - (6 άρθρα)
Από τη Λίμνη στις Πρέσπες - Μάιος 1999 - (37 άρθρα)
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.