Στην εποχή μας που τα πάντα αμφισβητούνται και οι αξίες χάνονται μέσα στα δύσκολα και μεγάλα προβλήματα, ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να στηριχτεί σε αξίες, που άντεξαν στο χρόνο, να γνωρίσει τις ρίζες του, την παράδοσή του, την ιστορία του. Σ' αυτή την κατεύθυνση ο καθένας αναζητεί διάφορα μέσα, ηθικά στηρίγματα και φωτεινά παραδείγματα του παρελθόντος, που θα τον βοηθήσουν να δει με αισιοδοξία το μέλλον και μάλιστα σαν συνέχεια του παρελθόντος.
Ο Φώτης Κόντογλου σε νεανική ηλικία.
Με τη σκέψη αυτή οι μαθητές της β1 και β5 τάξης συγκρότησαν την πολιτιστική ομάδα του Γυμνασίου Κανήθου και επέλεξαν να μελετήσουν το έργο του Φώτη Κόντογλου με την καθοδήγηση των καθηγητριών Κας Κάλφα Γιαννούλας και Κας Ρηγάτου Κλεονίκης.
Στόχος της ομάδας ήταν να γνωρίσει το συγγραφέα και κυρίως το ζωγράφο Φώτη Κόντογλου, που στράφηκε στη βυζαντινή τέχνη και τη λαϊκή παράδοση και επιχείρησε μια συνάντηση του παρελθόντος με το παρόν. Σήμερα που αγωνιζόμαστε να εδραιώσουμε τη θέση της νεώτερης Ελλάδας μέσα στην ενωμένη Ευρώπη, πρέπει να γνωρίσουμε τα πολιτιστικά επιτεύγματα της χώρας μας και μάλιστα το έργο του Φ. Κόντογλου, που παρουσιάζει τη συνέχεια του Αρχαίου, του Βυζαντινού και του Νεοελληνικού πολιτισμού.
Πολύτιμοι βοηθοί στην εργασία αυτή στάθηκαν ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας - Αττικής Αθανάσιος Κώνστας, η Κα Στάθη επί των δημοσίων σχέσεων του Δημαρχείου Αθηνών, ο Κος Γιατράκος Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων και η Κα Δέσπω Κόντογλου - Μαρτίνου με το σύζυγό της Κο Μαρτίνο, υπεύθυνο του «Κέντρου Παράδοσης Φ. Κόντογλου».
Ο Κόντογλου με τη σύζυγό του Μαρία, το 1938 στο Ζάππειο.
Με την ελπίδα και την ευχή ότι θα υπάρξουν συνεχιστές της μελέτης και της αξιοποίησης του έργου του Φ. Κόντογλου, η ομάδα των μαθητών κάνει μια προσπάθεια προσέγγισης του συγγραφικού και ζωγραφικού έργου του και όχι επιστημονική μελέτη.
|