Η εργασία αυτή είναι μια απλή προσέγγιση στο ζωγράφο Φ. Κόντογλου, το έργο του οποίου παρουσιάστηκε με χρονολογική σειρά, αλλά και στο συγγραφέα Κόντογλου, ο οποίος έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση του νεοελληνικού πολιτισμού. Πέτυχε με το έργο του την αναστήλωση της Βυζαντινής αγιογραφίας στις σύγχρονες εκκλησίες και έγινε ο μεγαλύτερος δάσκαλος για τους νεώτερους αγιογράφους.
Θα είναι μεγάλη τιμή στη μνήμη του Φ. Κόντογλου και θα αξιοποιηθεί η προσφορά του, αν όλοι και τώρα και στο μέλλον δουλέψουν ουσιαστικά και με ζήλο στους δρόμους της αισθητικής που εκείνος χάραξε. Σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά φανερό ότι η διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας είναι αναγκαία για την ιστορική μας επιβίωση.
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία έχουν νόημα μόνο αν ανοίγουν δρόμους και δίνουν λύσεις και απαντήσεις στα πολλά και περίπλοκα αδιέξοδα του σημερινού κόσμου.
Το μέγεθος της προσφοράς του έργου του Φ. Κόντογλου δηλώνεται με τα ίδια του τα λόγια: «Η Τέχνη είναι χάρισμα μεγάλο. Είναι όμως και χρέος μεγάλο. Μα αν είσαι αληθινός τεχνίτης, θε να 'σαι τίμιος όσο κανένας άνθρωπος και αξιοπρεπής δίχως να 'σαι ακατάδεχτος».
Mαθητές που εργάστηκαν
Α Ομάδα «τοιχογραφίες του σπιτιού του Φ. ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ»
- Αλεξάνδρου Γεώργιος
- Ασπιώτης Κωνσταντίνος
- Ασπροποταμίτης Σωτήριος
- Βασιλείου Κων. Σταμάτης
- Βέγγος Αντώνιος
- Βέττας Αθανάσιος
- Γκοτζαρίδης Ιωάννης
- Τσιμπιδάκης Αντώνιος
Β Ομάδα «Τοιχογραφίες Δημαρχείου Αθηνών»
- Σαριδάκη Ευαγγελία
- Σέγκου Αικατερίνη
- Σίδερη Διοχάντη
- Σκούρα Δήμητρα
- Στέλιου Αλεξάνδρα
- Τάρλα Ιωάννα
- Τσολάκου Θεοδόσια
- Φλώκου Παρασκευή
- Χροναίου Χριστίνα
Γ Ομάδα «Αγιογραφίες Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας»
- Αθανασίου Αγγελική
- Ακριώτη Μαρία
- Ανυφαντή Σωτ. Αικατερίνη
- Βαρσάνη Νικολέττα
- Γιαννάκου Δάφνη
- Επιμέλεια:
- Κάλφα Γιαννούλα
- Ρηγάτου Κλεονίκη
|