Ένας από τους παλαιότερους πύργους της Ευβοίας από τους πρώτους χρόνους της Φράγκικης κατάκτησης είναι αυτός που είναι έξω από τα Ψαχνά, δυστυχώς όμως ένα μέρος του έχει καταστραφεί. Οι τοίχοι του έχουν επισκευαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, γεγονός το οποίο αβίαστα μαρτυρεί ότι οι κάτοικοι της γύρω περιοχής χρησιμοποιούσαν και συντηρούσαν τον πύργο για πολλούς αιώνες.
Οι δυο Πύργοι του Ληλάντιου Πεδίου
Στα Πολιτικά σώζεται ένας άλλος μεσαιωνικός πύργος, από τους ωραιότερους στην Εύβοια, με μεγάλο ύψος.
Στο Βασιλικό βρίσκεται ένας γεροδεμένος τετράγωνος πύργος, προορισμένος να προστατεύει τους κατοίκους του πλούσιου αυτού χωριού από τις επιδρομές. Τελευταία, άρχισαν εργασίες αναστήλωσης του πύργου με στόχο να εμποδιστεί η ερείπωσή του. Η πύλη του πύργου βρίσκεται σε μεγάλο ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Το άνω μέρος του πύργου στεφανώνεται με επάλξεις σχήματος «Μ» οι οποίες είναι συνηθισμένες στην ιταλική οχυρωματική αρχιτεκτονική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.
Στο Ληλάντιο πεδίο είναι κτισμένοι δύο πύργοι, οι οποίοι βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση. Φτάνοντας κάποιος στην κορυφή του υψώματος, εκεί που είναι κτισμένοι οι δύο πύργοι, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την έξοχη θέα από το πλούσιο Ληλάντιο πεδίο και τα αμπέλια μέχρι τα ήρεμα νερά του Ευβοϊκού κόλπου και τις αντίπερα ακτές της Αττικοβοιωτίας. Η θέση όπου υψώνονται οι δύο πύργοι έχει επιλεχθεί με πολλή σοφία, διότι ο κύριος των πύργων είχε τη δυνατότητα να εποπτεύσει ολόκληρο το Ληλάντιο πεδίο και την κοίτη του Λήλαντα ποταμού. Είχε ακόμη τη δυνατότητα να κατοπτεύει ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκίδας μέχρι σχεδόν την Ερέτρια και να ειδοποιεί τους κατοίκους των γύρω περιοχών και όσους εργάζονταν εκεί γύρω. Παράλληλα, όποιος κατείχε τους δυο πύργους μπορούσε οχυρωμένος πίσω από τους ψηλούς ισχυρούς τους τοίχους να προβάλει μια αποτελεσματική άμυνα σε περίπτωση επίθεσης.
Η Περιβαλλοντική Ομάδα μπροστά στον ένα από τους δύο πύργους του Ληλάντιου Πεδίου.
Δεδομένoυ ότι τα μηχανικά ρολόγια εμφανίστηκαν τον 14ο αιώνα, είναι πολύ πιθανό ότι ο ένας πύργος εκ των δύο που χρονολογείται τον 15ο αιώνα, έφερε δίσκους ρολογιών. Ίσως, άρα ο πύργος αυτός του Ληλαντίου πεδίου πρέπει να θεωρηθεί ως ο παλιότερος πύργος ρολογιού στην Ελλάδα, αν όχι σε ολόκληρη την βαλκανική χερσόνησο.
|