Σερβιτόρος της Εύβοιας
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
  Eγγραφή
 983 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
04 Φεβρουαρίου 2005
 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
"Πρόσωπα της μουσικής" απο την Εύβοια

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Μπορείτε να στείλετε δελτία τύπου στο email [email protected]
και στο fax 2221079394


 
Συζητήστε το θέμα στο forum
«Περιδιαβαίνοντας τη Χαλκίδα» Ιστορικά & Νεοκλασικά κτίρια - Μάιος 1998
Φυλακές

Η περιοχή του τζαμιού χρησιμοποιήθηκε ως φυλακές στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας οι συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων ήταν οικτρές. Στοιβαγμένοι ασφυκτικά σε σκοτεινά κελιά με τη συνεχή δυσοσμία των ακαθαρσιών τους, στερημένοι από κρεβάτια και τροφή και συχνά δεμένοι με χαλκάδες, έμοιαζαν σχεδόν καταδικασμένοι να πεθάνουν, αν δεν τύχαινε να ενδιαφερθούν γι' αυτούς κάποιοι φιλάνθρωποι και η εκκλησία. Επειδή μάλιστα οι φυλακές αποτελούσαν πηγή εισοδήματος των τοπαρχών και δεσμοφυλάκων, η οικονομική εκμετάλλευση των φυλακισμένων οργίαζε. Σ' αυτές τις φρικτές φυλακές πέθανε στις 3 Μαΐου 1890, ο Ρόκος Χοϊδάς, δεσπόζουσα προσωπικότητα της νεοελληνικής πολιτικής ζωής των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα. Αντιεισαγγελέας Εφετών, βουλευτής, δεινός ρήτορας και μαχητής των δημοκρατικών ελευθεριών, καταδιώχτηκε, δικάστηκε και πέθανε απ' τις κακουχίες και το τραύμα από σφαίρα στη μονομαχία του με τον αυλικό βουλευτή Στόικο, χωρίς να δεχτεί να υπογράψει αίτηση χάριτος.

Κάποιες μαρτυρίες για τις φυλακές έχουμε και από τον Benjamin - Marie - Nicolas Appert (1797-1873) ο οποίος έφτασε στη Χαλκίδα στις 10 Οκτωβρίου 1855 και την επόμενη επισκέφθηκε τις φυλακές της πόλης: «Τα προορισμένα για τους κρατούμενους κτίρια είναι γενικά πολύ άσχημα, μα ο φρούραρχος που διαπνέεται από τις καλύτερες διαθέσεις, αλαφρώνει τη θέση αυτών των δύστυχων με τη δουλειά έξω και μέσα στο κάστρο. Είδα αυτούς τους χωρίς αλυσίδα εργάτες να τους φυλάνε λιγοστοί στρατιώτες και να ξαναγυρίζουν λεύτεροι σαν να πούμε στη φυλακή τους, όπως οι κοινοί εργάτες γυρίζουνε στα σπίτια τους. Ωστόσο τους λείπουνε ρούχα, τα καθαρά ασπρόρουχα, περπατάνε ξυπόλητοι και δεν παίρνουνε, παρ' όλες τις απανωτές διαμαρτυρίες του καλόψυχου φρούραρχου, καμίαν πληρωμή για τη δουλειά τους, κάτι που δεν είναι μήτε δίκαιο μήτε ενθαρρυντικό. Οι άνθρωποι αυτοί, που ο φρούραρχος τους είπε το σκοπό της επίσκεψής μου (να προτείνει ένα σχέδιο στον Όθωνα για την συγκέντρωση όλων των φυλακισμένων σε ένα τόπο, όπου θα μπορούν να εργάζονται και να μετανιώνουν), με δεχτήκανε με ομόφωνες ζητωκραυγές για το βασιλιά, και τα μούτρα τους ήταν πολύ πιο λίγο αποκρουστικά απ' όσα αντίκρισα στις άλλες φυλακές (...) κι όπου δε βρίσκεις εργασία και κίνηση. Μια ευτυχισμένη παρατήρηση, που επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μου, είναι πως σημειώνονται πολύ λίγες αρρώστιες και θάνατοι (...).

»Οι πιο πολύ απ' τους προφυλακισμένους κι από τους υπόδικους είναι στη Χαλκίδα χωρισμένοι απ' τους κατάδικους. Η μικρή φυλακή, που τους έχει παραχωρηθεί, δεν είναι πολύ κακή. Η φυλακή των κρατουμένων για χρέη είναι το ίδιο αερική και καθαρή. Τα ίδια προσόντα παρουσιάζει και η γυναικεία φυλακή, που έχει δυο μονάχα κρατούμενες. Σε ξεχωριστή κάμαρα ήτανε δύο γέροι, ο ένας παράλυτος, ο άλλος πολύ ανάπηρος (...) κοντά τους βρίσκεται η εγγονή του παράλυτου, δώδεκα χρονώ, όμορφη και καλόκαρδη, που μένει στη φυλακή, απ' το πρωί ως το βράδυ, για να γεροκομάει τους δύο τούτους ογδοντάρηδες. Ευγενικιά και συγκινητικά αφοσιωμένη, που αναπληρώνει εδώ και πέντε χρόνια τις φροντίδες της καλύτερης νοσοκόμας».

Φυλακές αξιομνημόνευτες για την παλαιότητά τους και για τους κατά καιρούς φυλακισμένους ήταν οι φυλακές Χαλκίδας. Είναι ενετικής κατασκευής και βρίσκονται προς τη νότια γωνία του φρουρίου σε υγρό έδαφος. Τα τείχη τους έχουν περισσότερο πλάτος και για αυτό θεωρούνται ασφαλέστερες του κράτους. Μερικές φορές από το δάπεδο ανάβλυζε θαλασσινό νερό. Οι φυλακές αποτελούνται από 3 θαλάμους οι οποίοι φωτίζονται από πάνω από θυρίδες. Σ' αυτές υπάρχουν περίπου 200 κατάδικοι εκπρόσωποι όλων των κακουργημάτων και κακών πράξεων. Αριστερά των θαλάμων υπάρχει ένας άλλος θάλαμος μικρός, σκοτεινός και ανήλιος το «μπουντρούμι», από τους τοίχους του οποίου τρέχει νερό από την υγρασία και βάζουν εκεί τους απείθαρχους κρατούμενους. Δεξιά των 3 θαλάμων υπάρχουν άλλα δύο σε καλύτερη κατάσταση που μένουν οι υπόδικοι. Κάθε μέρα και για ορισμένες ώρες βγάζουν τους κρατούμενους σε ένα μικρό, για τον αριθμό τους προαύλιο για να διασκεδάσουν. Εκεί μερικοί πλένουν τα μαγειρικά σκεύη ρίχνοντας κάθε είδους βρωμιά και η διαμονή γίνεται δυσκολότερη λόγω της δυσοσμίας. Το δε έδαφος γίνεται κατάλληλο για κάθε είδους επιδημία. Σαν τελική εικόνα της ανθυγιεινότητας στις φυλακές είναι ότι οι κρατούμενοι κάνουν και τις φυσικές τους ανάγκες τη νύχτα μέσα στους θαλάμους σε κάδους. Εάν προσθέσουμε και τη φτωχή τροφή έχουμε πλήρη άποψη της ζωής των κρατουμένων. Γι' αυτό βλέπουμε να υπάρχει ευλογιά και άλλες επιδημίες. Εκεί ξεκινάνε τα πρώτα κρούσματα και μερικές φορές εκεί περιορίζονται. Σαν φυλακές για τους ελαφροποινίτες χρησιμοποιούνταν ιδιωτικές κατοικίες νοικιασμένες κυρίως ετοιμόρροπες. Εκεί υπάρχει φοβερός συνωστισμός π.χ. σ' ένα δωμάτιο για 10 άτομα συνωστίζονταν 50. Σαν γυναικείες φυλακές χρησιμοποιείται κάποια ιδιωτική κατοικία αλλά οι κρατούμενες είναι περίπου 5. Συνοψίζοντας ο Στέφανος Καλλίας τα περί των φυλακών Χαλκίδας κάνει μια συγκλονιστική διαπίστωση: «Η υγειονομική υπηρεσία των φυλακών είναι ελλιπέστατη».


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 

PLAY247.GR
Lexar Media JumpDrive Sport USB 2.0 128MB
Ανθεκτικό καπάκι από καουτσούκ ενσωµατοµένο στην υποδοχή µπρελόκ. Χρησιµοποιείτε ως µέσο αποθήκευσης στο JumpGear MP3.... Τιμή: 21,75€ Τιμή με ΦΠΑ: 25,67€

Πρότεινε την σελίδα σε κάποιον φίλο


 
Πρόλογος
Ιστορικά της Χαλκίδας
Περιγραφή της Χαλκίδας από περιηγητές
Η Χαλκίδα του κυρ Αλέξανδρου
Καθημερινή ζωή
Οι Εβραίοι της Χαλκίδας
Εβραϊκή Συναγωγή και χριστιανικοί ναοί
Ισραηλίτικη κοινότης
Τζαμιά
Φυλακές
Κάστρο Καράμπαμπα
Φλοίσβος
Σιδηροδρομικός σταθμός Χαλκίδας
Κάστρο
Η Κατεδάφιση
Το εσωτερικό του κάστρου
Η τάφρος
Εύριπος
Ο πορθμός του Εύριπου
Τα εγκαίνια της γέφυρας
Η Γέφυρα Πορθμού του Ευρίπου Σήμερα
Μακεδονική αρχιτεκτονική
Νεοκλασική Αρχιτεκτονική
Το αρχοντικό της οδού Παίδων
Το νεοκλασικό στην Παίδων και Κώτσου γωνία
Η Σχολή Πεζικού
Λαογραφικό Μουσείο
Νεοκλασικό κτίριο Κώτσου 36
Διώροφο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Παναστασίου και Κώτσου στη Χαλκίδα
Αγία Παρασκευή Χαλκίδος
Κτίριο Πλατεία Αγ. Παρασκευής
Το νεοκλασικό της Βαρατάση 17
Οδός Τραπεζουντίου και Βαρατάση
Ναός Αγίας Βαρβάρας
Δικαστικό Μέγαρο Χαλκίδας
Ταχυδρομικό ταμιευτήριο Χαλκίδας
Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, οδός Ελ. Βενιζέλου
Νεοκλασικό κτίριο, οδός Βενιζέλου 19 και Δημ. Βασιλείου
Κτίριο οδών Μπαλαλαίων και Κριεζώτου
Κτίριο οδών Ερμού και Κριεζώτου
Κτίριο οδών Ερμού και Φαρμακίδου
Κτίριο οδού Κριεζώτου
Κτίριο οδού Κριεζώτου Ιδιοκτησίας Ηλία Λεβή
Κτίριο οδού Γαζέπη 6
Κτίριο οδού Γαζέπη 44
Κτίριο οδού Γαζέπη 28
Αγιος Δημήτριος
Κτίριο Πλατείας Σαραφιανού (Αγ. Δημητρίου)
Νεοκλασικό της οδού πλ. Δημάρχου Σαραφιανού 4
Oικία Τσάλλα
Κτίριο οδού Τζαβέλλα 18
Κτίριο Τζαβέλλα 20
Κριεζώτειο
Κτίριο οδού Τζαβέλλα 41
Σπίτια οδού Χατζοπούλου - Αριθμός 42
Σπίτια οδού Χατζοπούλου - Αριθμός 47
Σειρήνα Χαλκίδας
Οικία Καρακλή
Τα σπίτια της οδού Σαλονικιού
Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου
Οικία Χατζηγιάνη στην οδό Μιχ. Κακαρά 4
Βύρωνος και Αντωνίου
Κτίριο Καστριώτη
Το κτίριο των οδών Βύρωνος και Περικλέους Σταύρου
Κτίριο οδού Περικλέους Σταύρου 7
Το κτίριο επί των οδών Νεοφύτου και Βώκου
Το νεοκλασικό ιδιοκτησίας Νικολάου Μπέσκου - Αβάντων
Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδας Νίκος Σκαλκώτας
Το κτίριο της οδού Αβάντων 22
Το κτίριο επί των οδών Αποστόλη και Αβάντων
Το νεοκλασικό της οδού Αβάντων
Το κτίριο της οδού Μιχ. Κακαρά 66Α
Το κτίριο της οδού Γκορτζή
Παναγία Οδηγήτρια
Το κτίριο της οδού Μιαούλη 32
Το κτίριο της οδού Μιαούλη
«Κόκκινο Σπίτι»
Το «Σπίτι με τα αγάλματα»
Το κτίριο της οδού Τζιαρντίνι
Ξενοδοχείο Λούσυ
Αβένα
Ξενοδοχείον Παλίρροια
Δημαρχείο κτίριο Κότσικα
Ξενοδοχείο το «Πάνθεον»
Εργοστάσιο Μακαρονοποιίας
Κατακόμβες
Το κτίριο της οδού Αρεθούσης 42
Εργοστάσιο Σαπωνοποιίας
Κτίριο ιδιοκτησίας ΚΤΕΛ
Περιοχή Αγιος Στέφανος
Το παρεκκλήσιον του Αγίου Στεφάνου Χαλκίδας
Πηγή Αρέθουσα
 
Φώτης Κόντογλου - Δεκέμβριος 1999 - (14 άρθρα)
Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας - Δεκέμβριος 1999 - (19 άρθρα)
«Περιδιαβαίνοντας τη Χαλκίδα» Ιστορικά & Νεοκλασικά κτίρια - Μάιος 1998 - (92 άρθρα)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
"Πρόσωπα των καλών τεχνών" απο την Εύβοια