Το συγκρότημα του εργοστασίου μακαρονοποιίας «Σιτώ» στη Χαλκίδα καταλαμβάνει ολόκληρο το Ο.Τ. 315 που περικλείεται μεταξύ των οδών Σάμου, Πανίδου, Ωρίονος και Χατζοπούλου και είναι έκτασης περίπου 1200 τ.μ. Λειτουργούσε ως αλευρόμυλος και εργοστάσιο μακαρονοποιίας από το 1940 ιδιοκτησίας Νικολάου Παλαιολόγου. Η λειτουργία του σταμάτησε εδώ και αρκετά χρόνια και η βιομηχανία «Σιτώ» μεταφέρθηκε σ' άλλους χώρους εκτός Χαλκίδας. Περιλαμβάνει σύνολο ισόγειων λιθόκτιστων κτισμάτων κεραμοσκεπών ή στεγασμένων με πλάκες ελλενίτ, με μεγάλους ενιαίους χώρους αποθήκευσης σίτου, αλεύρου, έτοιμων παρασκευασμένων μακαρονιών, όσο και χώρους φόρτωσης και διάθεσης ετοίμων προϊόντων στην αγορά, η οποία επεκτεινόταν και εκτός των συνόρων της Ελλάδας. Σε λειτουργική συνέχεια βρίσκονταν οι χώροι παρασκευής, στεγνώματος, κοπής και τυποποίησης των ζυμαρικών και ακόμα χώροι υγιεινής.
Το βιομηχανικό κέντρο βρίσκεται μέσα στο κέντρο της πόλης και σε υποβαθμισμένη περιοχή από έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων.
Είναι λιθόκτιστο με χονδρολαξευμένους δόμους κατώτερης ποιότητας σε όλες τις πλευρές του κτιρίου. Στις γωνίες, οι δόμοι είναι λαξευτοί της ίδιας ποιότητας. Οι όψεις του είναι λιτές που έχουν τοξωτά ανώφλια, σχεδόν αυστηρές με απόλυτη συμμετρία στα ανοίγματα του α΄ ορόφου. Στο ισόγειο η συστοιχία των ανοιγμάτων που επαναλαμβάνονται με ψευδοανοίγματα. Τα παράθυρα είναι τοξωτά και πλαισιώνονται με κορνίζα από οπτόπλινθους. Στο ισόγειο, το φωτισμό και αερισμό ενισχύουν κυκλικοί φεγγίτες, που πλαισιώνονται από τούβλα. Το κτίριο στεγάζει δίκλινη στέγη, το τελείωμα της οποίας τονίζει διπλή πλίνθινη κορνίζα όπου σχηματίζει τρίγωνο. Το κτίριο βρίσκεται σε καλή κατάσταση από στατική άποψη. Το κτίριο είναι αξιόλογο για την εξέλιξη της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Η οροφή των ισογείων είναι από σκυρόδεμα που η κατασκευή του έγινε στα 1904, με γαλλική μελέτη. Ήταν πρώην ιδιοκτήτη Στυλ. Σκαρλή και Δέσποινας Ιωσηφίδου. Κτίσθηκε γύρω στα 1900 και αγοράστηκε από το Ν. Παλαιολόγο γύρω στα 1980.
|