Τελικά την κατεδάφιση υποσχέθηκε στο δήμαρχο Χαλκιδέων Ηρακλή Γαζέπη ο πρωθυπουργός Χ. Τρικούπης κατά την επίσκεψή του στην πόλη το 1884. Το γκρέμισμα άρχισε το 1885, «οφείλετο δε κυρίως εις τας ακαταβλήτας ενέργειας του βουλευτού Β. Βουδούρη», σύμφωνα με την εφημερίδα «Εύριπος», και συνεχίστηκε στα αμέσως επόμενα χρόνια, για να εξαφανιστεί σιγά σιγά τελείως κάθε σημάδι απ' το πολυτάραχο παρελθόν της Χαλκίδας.
Το γεγονός της απόφασης της κατεδάφισης διαδόθηκε πανηγυρικά σε όλη την πόλη και έβαλε τέλος στις μέχρι τότε διαμάχες:
[...Καθώς έχουμε πληροφορίες από την Αθήνα το βασιλικό διάταγμα για την κατεδάφιση του φρουρίου της πόλης μας υπογράφτηκε. Την ευχάριστη αυτή είδηση μεταδίδουμε στους αναγνώστες μας με κάθε επιφύλαξη μέχρι να διαταχτεί η έναρξη της κατεδάφισης, η οποία δεν αμφιβάλλουμε ότι θα είναι άμεση καθώς πιστεύουμε ότι οι κ.κ. βουλευτές της επαρχίας μας έπραξαν κατάλληλα για να έρθει εις πέρας το σπουδαίο αυτό και τόσο μεγάλο καλό για τον τόπο μας καθώς η κυβέρνηση η οποία φιλοτιμήθηκε να ακροαστεί τις δίκαιες απαιτήσεις και απέκτησε την ευγνωμοσύνη του τόπου θέλει να μεριμνήσει για τη γρήγορη πραγματοποίηση του έργου.] Από την εφημ. «Εύριπος»
Συγχρόνως με το γκρέμισμα του φρουρίου άρχισε και η κάλυψη της τάφρου που από το 1840 ήταν ξερή για να χρησιμοποιηθούν τα μπάζα. Η ολοκληρωτική όμως κάλυψη δεν είχε τελειώσει ακόμα στα 1896 αφού έως τότε είχε γκρεμιστεί μόλις η βορειοανατολική πλευρά των τειχών.
Από την εφημερίδα «Εύριπος» 21 Απριλίου 1872
Η κατεδάφιση του φρουρίου [...Σε αξιέπαινο μέτρο προέβη το υπουργείο εσωτερικών καθώς έλαβε την απόφαση να κατεδαφίσει το τμήμα του τείχους του Ενετικού φρουρίου της πόλης μας από την γέφυρα μέχρι τους στάβλους.
Το έργο τέθηκε σε μειοδοτική δημοπρασία στο συνήθη κόπο των δημοπρασιών την Κυριακή 29 του μηνός. Η πρώτη προσφορά ορίστηκε στις 2,70 δρχ. ανά κυβικό μέτρο. Η δημοπρασία θεωρείται τετελεσμένη διότι επείγει η κατεδάφιση ώστε στις αρχές του προσεχούς μήνα να αρχίσουν οι εργασίες. Αλλά όμως το υπουργείο πρέπει να λάβει γρήγορα την απόφαση και για το υπολειπόμενο μέρος των τειχών, το οποίο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και μαζί με τα ερείπια καταλαμβάνει σπουδαίο μέρος της πόλης. Και πριν τους σεισμούς ήταν σε ελεεινή κατάσταση -ήταν σχεδόν ερείπιο-, ιδιαίτερα το μέρος που βρίσκεται πίσω απ' την εβραϊκή συνοικία, αλλά μετά τους σεισμούς έπεσε και κατέστη επικίνδυνο για τα σπίτια και τους διαβάτες. Μάλιστα κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και την πτώση ενός μεγάλου μέρους κινδύνεψε κατά πολύ η οικία Μπαρμπαίου, όπως έπαθαν και οι στρατώνες σε προηγούμενο σεισμό. Εκτός απ' τον κίνδυνο, ο οποίος είναι άμεσος επιβάλλεται η κατεδάφιση του τείχους για λόγους υγιεινής και καλλωπισμού της πόλης. Περιμένουμε λοιπόν να ακούσουμε γρήγορα ότι το υπουργείο έλαβε την απόφαση κατεδάφισης όλου του υπολειπόμενου τείχους].
[Η κατεδάφιση του τμήματος του φρουρίου από την κάτω Πύλη μέχρι τις αποθήκες της πάνω Πύλης είναι πια τετελεσμένο γεγονός. Ο εργολάβος που ανέλαβε την κατεδάφιση ξεκινά τις εργασίες από τα μέσα αυτής της εβδομάδας καθώς δε θέλει να αργοπορήσει ώστε να φέρει το έργο γρήγορα εις πέρας.. Όσοι είχαν την ψευδαίσθηση να πιστεύουν ότι το έργο αυτό είναι ακόμα εκλογικό τέχνασμα διαψεύδονται από τα συντελούμενα γεγονότα για τα οποία δεν τίθεται αμφιβολία και αντίρρηση. Ήρθε πλέον καιρός να ανατραπούν τα πολιτικά τεχνάσματα εκείνων των οποίων η επιρροή και η ισχύς στηρίζονταν στο ψεύδος την απάτη και τη διαφθορά για να εξαπατούν τα πλήθη. Ο λαός τους κατάλαβε και φτάνει ο καιρός που θα τους βάλει στη θέση που τους αρμόζει].
|