Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1962 και ήταν επινόηση του μηχανολόγου Ευθυμίου Μαλάκη διευθυντή της εταιρίας ΒΙΟ Α.Ε. η οποία ανέλαβε και την κατασκευή της γέφυρας. Η λειτουργία της γέφυρας στηρίζεται στην υδραυλική και ηλεκτρική κίνηση.
Η σειρά ενεργειών για το άνοιγμα είναι οι παρακάτω:
- Διακόπτεται η κίνηση πεζών και τροχοφόρων.
- Κλείνουν οι πόρτες που εμποδίζουν τη διέλευση.
- Πέφτουν τα κάγκελα προστασίας πεζών.
- Αποσύρονται τα βάθρα στήριξης της γέφυρας στα οποία στηρίζεται όταν δε βρίσκεται σε λειτουργία.
- Κατεβαίνει η γέφυρα που πλέον στηρίζεται σε 8 υδραυλικά έμβολα.
- Η γέφυρα πατάει σε σιδηροτροχιές και κινείται μέσα στη στοά.
Αντίστροφα κλείνει η γέφυρα
Τρόπος λειτουργίας
- Υδραυλικές αντλίες έχουν αποθηκεύσει μεικτή υδραυλική πίεση (αέρας-νερό) 180 ατμοσφαίρων. Οι κύλινδροι στήριξης βρίσκονται σε έκταση -0- μηδέν. Οι κύλινδροι αντιστήριξης βρίσκονται σε έκταση -64 cm. Όταν λοιπόν δοθεί υδραυλική πίεση στους κυλίνδρους, οι κύλινδροι στήριξης εκτείνονται στα 64cm ενώ οι αντιστήριξης μηδενίζονται.
- Η γέφυρα με ηλεκτρική κίνηση, κινείται για να ελευθερώσει τον πορθμό και να γίνει η διέλευση των πλοίων.
Αντίστροφες κινήσεις γίνονται για το κλείσιμο της γέφυρας. Αυτή είναι η λειτουργία το 1962.
Την 1.1.1996 έγινε ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρολογικού μηχανολογικού και υδραυλικού εξοπλισμού της γέφυρας.
Το μόνο που απέμεινε από την κατασκευή του 1962 είναι ο φορέας (σκελετός) της γέφυρας. Στις 1.7.1996 δόθηκε σε χρήση η γέφυρα η οποία είναι η πιο σύγχρονη -από πλευράς εξοπλισμού- γέφυρα στον κόσμο. Τοποθετήθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές (P.L.C.) από την SIEMENS και το υδραυλικό σύστημα που εγκαταστάθηκε από την MANNESMAN (εταιρία κατασκευής υδραυλικών, η οποία θεωρείται κορυφαία στον κόσμο). Εργάζεται και αυτό μέσω υπολογιστών.
Το πρόγραμμα της γέφυρας δουλεύει μέσα απ' τα Windows και ο χειρισμός γίνεται με το ποντίκι. Ο έλεγχος της λειτουργίας της γέφυρας και της διέλευσης των πλοίων γίνεται από -6- ασύρματες κάμερες, οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους, και με το κοντρόλ με ακτίνες λέιζερ, ένα πολύ πρωτοποριακό σύστημα.
Επίσης οι υπολογιστές της (πλευράς) Χαλκίδας και της (πλευράς) Βοιωτίας επικοινωνούν μεταξύ τους ασύρματα με πομποδέκτες που εκπέμπουν αναλογικά σήματα και δέχονται εντολές ή δίνουν πληροφορίες στο κοντρόλ.
Η γέφυρα πορθμού Ευρίπου είναι υπηρεσία του λιμενικού ταμείου Χαλκίδας.
Ανοιγμα Γέφυρας Το άνοιγμα της γέφυρας γίνεται σε συνεργασία με το κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας το οποίο έχει την ευθύνη της διέλευσης των πλοίων.
Η γέφυρα ανοίγει τις νυχτερινές ώρες από 20.00 έως 5.30 π.μ. και εξαρτάται από τη ροή των ρευμάτων. Το βάθος του δίαυλου στη γέφυρα είναι περίπου -9μ.-.
Την ανακατασκευή της γέφυρας (1.1.1996-1.7.1996) έκανε η εταιρία Κοροντζής Α.Ε. σε συνεργασία με την SIEMENS και την MANNESMAN.
|