Στο νοτιότερο σημείο της πόλεως και σε εκτεταμένο χώρο, που βρέχεται στα τρία μέρη από θάλασσα, υψώνεται επιβλητικός ο κτιριακός κολοσσός των Στρατώνων, όπου έχει εγκατασταθεί τελευταία η Σχολή Πεζικού, η οποία είναι μία από τις τελειότερες και πληρέστερες ευρωπαϊκές σχολές του είδους μας.
Πριν μιλήσουμε γι' αυτήν ας δώσουμε με μεγάλη συντομία μικρή περιγραφή των επιβλητικών κτιριακών συγκροτημάτων της, των οποίων η ανέγερση άρχισε το 1909 και τελείωσε το 1912 μαζί με των κτιρίων που έγιναν στην Πάτρα, Καλαμάτα, Λαμία, Τρίκαλα και είναι του ίδιου σχεδόν τύπου όπως και οι διάφοροι στρατιωτικοί σχηματισμοί που είναι εγκαταστημένοι σ' αυτές.
Τα κτίρια των Στρατώνων Χαλκίδας, από τα καλύτερα της χώρας, περιελαμβάνει αρχικά 50 μεγάλους θαλάμους στους οποίους έμεναν άνετα γύρω στους 2000 στρατιώτες οπλίτες.
Κατά καιρούς έγιναν διάφορες εσωτερικές διαρρυθμίσεις και προσθήκες νέων κτιρίων.
Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν οι Στρατώνες, αμέσως όταν τελείωσε η ανέγερσή τους, ως κέντρο Τούρκων αιχμαλώτων του πολέμου 1912.
Το 1913 εγκαταστάθηκε σ' αυτούς το 3ο Σύνταγμα Πεζικού και από το 1914 ως το 1916 το 2ο Σύνταγμα Πεζικού.
Το 1917 ως το 1918 χρησιμοποιήθηκαν από το 3ο Πεζικό Σύνταγμα Ευζώνων και από το 5ο Σύνταγμα Ευζώνων.
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκαν οι ευρύχωροι Στρατώνες μας, για στρατωνισμό Εμπέδου Συντάγματος της 13ης Μεραρχίας, μέχρι το τέλος του Μικρασιατικού πολέμου, οπότε το 1923 επανήλθε το 3ο Πεζικό Σύνταγμα.
Στην περίοδο της κατοχής, οι ωραίοι Στρατώνες μας χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, γίνονταν δε μέσα σ' αυτούς από τους καταχτητές πολλές εκτελέσεις πατριωτών. Τον Οκτώβριο του 1944 κλείστηκαν μέσα σ' αυτούς 2.500 περίπου όμηροι από την Εύβοια, που κρατούνταν από τους Ελασίτες μέχρι το Δεκεμβριανό κίνημα.
Η Σχολή Πεζικού εγκαταστάθηκε στην πόλη μας το 1947 με πρώτο διοικητή της τον τότε Συνταγματάρχη κ. Νίκ. Σπένδο.
Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε η Σχολή άρχισαν να εκτελούνται πολλά σημαντικά έργα τα οποία συντέλεσαν στο στολισμό και τη ριζική αναμόρφωση των κτιρίων της, βελτιώνοντας το εσωτερικό, κάνοντας διαρρύθμιση σ' αυτά και κατασκευάζοντας νέες εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις για τις ανάγκες της Σχολής.
Σκοπός της Σχολής Πεζικού είναι α) η μετεκπαίδευση ή συμπλήρωση εκπαιδεύσεως των στελεχών του Στρατεύματος κυρίως Πεζικού, όπως και αριθμός μερικών αξιωματικών των άλλων όπλων, όπως επίσης των δοκίμων εφέδρων αξιωματικών Πεζικού και των μόνιμων υπαξ/κών Πεζικού. Η εκπαίδευση στρέφεται σε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας από το Συνταγματάρχη μέχρι και τον Ανθυπολοχαγό, σε ειδικά τμήματα στα οποία διδάσκονται αντικείμενα που αφορούν τους βαθμούς καθενός. Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι 4-6 μήνες και το σύνολο των εκπαιδευόμενων αξιωματικών κατά περιόδους είναι γύρω στους 500, ενώ των μόνιμων υπαξ/κών γύρω στους 300.
Για τη λειτουργία της Σχολής Πεζικού υπάρχει πλήρη Διοίκηση και επιτελείο, όπως και διδακτικό προσωπικό, το οποίο έχει επιλεγεί μεταξύ των περισσότερο μορφωμένων ανώτερων και κατώτερων αξιωματικών.
Όλη η εκπαίδευση στη Σχολή γίνεται βάση ειδικών προγραμμάτων, με θεωρητική διδασκαλία εξωτερικών ασκήσεων όπως και σε διάφορα τμήματα στρατεύματος, επιδεικτικές ασκήσεις για τις εφαρμογές.
Ειδικές αίθουσες, κατάλληλα διασκευασμένες με τα σύγχρονα μέσα και βοηθήματα εκπαιδεύσεως, βοηθούν τη Σχολή στις σύγχρονες εξελίξεις της Τακτικής και Τεχνικής.
Από την άλλη μεριά λίγο έξω από την πόλη, στη θέση «Βαθροβούνι» λειτουργούσαν πλήρως οργανωμένα πεδία ασκήσεων και βολής. Ειδικότερα το πεδίο βολής περιλαμβάνει πεδία για την εκτέλεση της βολής όπλων από όλες τις αποστάσεις και από όπου διαστήματα εκτελούνται διάφορες ασκήσεις επιδεικτικής βολής.
Επίσης, υπάρχει χώρος μάχης πλήρως οργανωμένος, χώρος λογχομαχίας πρότυπος, όπως και πεδίο αμυντικών οργανώσεων.
Κάθε πεδίο βολής χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση στο βάπτισμα φωτιάς.
Μέσα στη Σχολή λειτουργεί επίσης, από ίδια διοίκηση και από ίδιο εκπαιδευτικό προσωπικό, η «ΣΧΟΛΗ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» στην οποία φοιτούν Συνταγματάρχες όλων των όπλων, εκπαιδευόμενοι στα ζητήματα ανώτερων μονάδων και στη διοίκηση αυτών.
Η Σχολή Πεζικού περιλαμβάνει γενικά πέντε (5) συγκροτήματα κτιρίων και έναν αριθμό μικρότερων οικημάτων και εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούνται για βοηθητικές υπηρεσίες.
Στο πρώτο συγκρότημα κοντά στην κυρία είσοδο και αριστερά αυτής είναι εγκατεστημένα τα Γραφεία της Διοικήσεως της Σχολής, τα γραφεία του Διοικητού και Υποδιοικητού.
Το δεύτερο συγκρότημα περιλαμβάνει τις αίθουσες διδασκαλίας και τους κοιτώνες των εκπαιδευομένων.
Στο ίδιο συγκρότημα υπάρχει πολυτελής αίθουσα Τιμών, αίθουσα Μουσείου, Βιβλιοθήκης, όπως και Μουσείο Οπλισμού. Στην Αίθουσα Τιμών υπάρχει ένα μέρος πολεμικών σημαιών. Σε μια απ' αυτήν είναι εμφανή τα αίματα από τις μάχες. Επίσης, υπάρχουν αντίγραφα καθώς και επιτοίχιες μαρμάρινες πλάκες, στις οποίες γράφονται οι νεκροί αξιωματικοί και οπλίτες που έπεσαν στον πόλεμο της Κορέας το 1951-53.
Επίσης υπάρχει ένα άλλο κτίριο που χρησιμοποιείται για το στρατωνισμό των οπλιτών του Λόχου Διοικήσεως της Σχολής Πεζικού και αποτελείται από 30 περίπου άνδρες.
Σε ανεξάρτητο κτίριο υπάρχει η «Αίθουσα Βελισσαρίου» η οποία με το αμφιθέατρό της, και την ευρύχωρη σκηνή της χρησιμοποιείται ως κινηματοθέατρο της Σχολής, για την προβολή εκπαιδευτικών ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και γενικά ψυχαγωγικών θεαμάτων. Στην αίθουσα αυτή εκτελούνται επίσης και εκπαιδευτικά σκετς, κατά το Αμερικανικό σύστημα. Η «Αίθουσα Βελισσαρίου» έχει πάρει το όνομά της από τον Βελισσάριο Ιωάννη ένα πολύ μορφωμένο πρόσωπο, γεννημένο το 1862 στην Κύμη. Έχει πάρει μέρος σε πολέμους και έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες. Τραυματίστηκε από Βουλγαρική αντεπίθεση και μετά από λίγες ώρες πέθανε στο χειρουργείο που είχε μεταφερθεί. Το όνομά του πήρε η αίθουσα αυτή του Πεζικού και επ' ονόματί του τιμάται η κεντρική οδός των Ιωαννίνων.
Υπάρχουν επίσης μέσα στη Σχολή σε ειδικό κτίριο Αναρρωτήριο με 60 κλίνες, όπως και εγκαταστάσεις ειδικών συγχρονισμένων μαγειριών και αρτοκλιβάνου.
Τον εσωτερικό χώρο των Στρατώνων κοσμεί ο μικρός ναός του Αγ. Γεωργίου Προστάτης του Πεζικού, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το 1951, τις ημέρες του διοικητή της Σχολής ήδη υποστράτηγου κ. Αντ. Γεραμάνη με μεγάλη επισημότητα, παρουσία του τότε Αρχιστράτηγου κ. Αλεξ. Παπάγου και πλήθους ανώτατων αξιωματικών, των Αρχών της Χαλκίδος και χιλιάδων κόσμου.
Απέναντι από το Διοικητήριο και λίγα μέτρα απόσταση από αυτό, υψώνεται η καλλιμάρμαρος αναθηματική στήλη, στη μνήμη των αθάνατων ηρώων του 3ου Πεζ. Συντάγματος και χτίστηκε με δαπάνες του Αντιστράτηγου ε.α κ. Ευσταθ. Λιώση, γαμπρού από την αδελφή των συμπολιτών αδελφών Μπέη και από τις εισπράξεις εκδόθηκε από αυτόν η ιστορία του 3ου Πεζ. Συντάγματος.
Στο ανώτερο Μνημείο έχει χαραχθεί η εξής ωραία στροφή: «Και η νέα πλάση και η φυλή εσάς προγόνους θα καλεί εσάς προγόνους θα 'χει»
Όπως είναι γνωστό οι άνδρες που έπεσαν του 3ου Πεζ. Συντ. Χαλκίδας κατά τους ένδοξους πολέμους από 1912-1922 είναι 33 αξιωματικοί και 1176 οπλίτες.
|