Η πόλη μας έχει ωραίους και επιβλητικούς ναούς βασιλικού ρυθμού Εκτός του Αγ. Νικολάου, μεγάλης ιστορικής αξίας είναι ο ναός της Αγίας Παρασκευής.
Ο Αγιος Δημήτριος είναι ο Μητροπολιτικός ναός. Και βρίσκεται απέναντι από το παλιό δημαρχείο. Μπροστά απ' αυτόν υπάρχει μια μικρή πλατεία. Χτίστηκε το 1837, 4 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Χαλκίδας από τους Τούρκους. Έχει ωραίες εικονογραφίες, αλλά είναι μικρότερος από την Αγία Παρασκευή και τον Αγιο Νικόλαο. Σ' αυτόν τελούνται οι επίσημες γιορτές και τελετές. Στο πίσω μέρος του ναού βρίσκονταν παλαιότερα οι προτομές του Αρχιεπισκόπου Ευβοίας Νεοφύτου, που ήταν ο πρώτος μετά την ελληνική επανάσταση και των Μητροπολιτών Καλλινίκου και Χριστοφόρου.
Ο Ναός είναι πετρόχτιστος, με μαρμάρινους ογκόλιθους. Εξωτερικά το πάνω διάζωμα είναι ανάγλυφο με λεπτά φυτικά γλυπτά στοιχεία. Στην είσοδο, υπάρχουν μαρμάρινες κολώνες με μαρμάρινα κιονόκρανα. Ψηλά φέρει το Α και το Ω και στην κορυφή ο σταυρός είναι μαρμάρινος.
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Δημητρίου θεμελιώθηκε το έτος 1831 και είναι μια εκκλησία με χαρακτηριστικά δείγματα του ρυθμού Βασιλικής με τρία κλίτη.
Έχει εκφραστεί η υποψία ότι ο ναός του Αγίου Δημητρίου έχει χτιστεί σε θέση βυζαντινού ναού, που υπέστη αλλεπάλληλες ανακαινίσεις. Ανεξάρτητα από τούτο, το νεώτερο μνημείο χρονολογείται στα 1837 και αποτελεί ένα αξιόλογο και οπωσδήποτε αξιοσέβαστο μνημείο της πόλης. Δυστυχώς το 1852 γκρεμίστηκε το ωραίο κωδωνοστάσιο του Αγίου Δημητρίου.
Ο χώρος του σημερινού ναού είχε χρησιμοποιηθεί σαν τουρκικό νεκροταφείο. Το χριστιανικό νεκροταφείο από το 1840, βρίσκεται στο γεώδη λόφο, όπου κι ο ναός του Αγ. Ιωάννη. Ο Στεφ. Καλλίας σημειώνει: «Προ το 1840 τους νεκρούς έθαπτον εντός της πόλεως πέριξ των ενοριακών ναών^ ήδη θάπτουσιν μόνον τους αποθνήσκοντας αρχιερείς εν τω περιβόλω του Αγ. Δημητρίου κατ' εναπομείνασαν συνήθειαν».
|