Ένα κτίριο με έντονα τα νεοκλασικά στοιχεία. Η καθαρά ελληνική αρχιτεκτονική είναι η λαϊκή. Ξεκινάνε εμπειροτέχνες από τη Μακεδονία και τα Ζαγοροχώρια και φτάνουν σ' όλη την Ελλάδα -κυρίως την Πελοπόννησο- ακόμη και μέχρι το Δούναβη. Λαϊκοί τεχνίτες, φεύγουν από τα χωριά τους, φέρνοντας μαζί τους την τεχνική που αποτελεί ειδικότητα για τον καθένα.
Χαρακτηριστικά κτίρια, τα καστοριανά. Το ισόγειο δεν έχει παράθυρα, μόνο πόρτα για προστασία. Στον όροφο, τα σαχνισιά, χώρος που εξέχει με πολλά παράθυρα. Έτσι, βγαίνουν στο παράθυρο, βλέπουν ποιος χτυπά την πόρτα. Γίνεται εκμετάλλευση των στοιχείων της φύσης - ήλιος, αέρας - όπως και των υλικών της φύσης, πέτρα, ξύλο.
Χονδρικά, τα στοιχεία είναι ίδια, αλλά κάθε σπίτι είναι φτιαγμένο με γούστο και με αρκετές διαφοροποιήσεις.
Ο βασιλιάς Όθωνας όμως, μετά την απελευθέρωση (1830 και στη Χαλκίδα 1838) φέρνει μαζί του επιτελείο συμβούλων, αρχιτέκτονες, κηποτέχνες κ.λ.π. (Τσίλλερ-Σάρυμπερ) και ενσωματώνοντας και Έλληνες που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό όπως ο Κλεάνθης. Ο Νεοκλασικισμός λοιπόν δεν είναι ελληνικός, μόνο στην αρχή του ως κλασικισμός (στοιχεία αρχιτεκτονικής Παρθενώνα κ.λ.π.).
Το κλασικό αυτό κτίριο αποτελείται από ένα διάδρομο, και γύρω τα δωμάτια, ένα τετράγωνο κουτί δηλ. με ανοίγματα. Όλη η τέχνη είναι ο διάκοσμος. Γύψινα, ζωγραφιές, απομιμήσεις μαρμάρων ενώ δεν ξόδευαν χρήματα για τα υπνοδωμάτια. Το μεγαλύτερο μέρος εντυπωσιασμού είναι οι ζωγραφιές που κι αυτές όμως δεν είναι με πινέλο. Είναι απομίμηση της λαϊκής αρχιτεκτονικής, όπου ο λαϊκός ζωγράφος ζωγράφιζε ολόκληρα χωριά κ.λ.π. κι όλα αυτά με πινέλα! Ο Νεοκλασικισμός χρησιμοποιεί τη στάμπα, γι' αυτό υπάρχει και ομοιότητα μεγάλη στις ζωγραφιές. Αλλά ακόμη και τα κάγκελα είναι σχεδόν όλα τα ίδια.
Το σπίτι με τα αγάλματα χτίζεται το 1891 και έχει ιδιοκτήτη το Δημήτριο Μάλλιο.
Είναι διώροφο κτίριο με υπόγειο. Στην κορυφή του υπάρχουν τέσσερα πήλινα αγάλματα με μορφές δύο γυναικών και δυο ανδρών. Στην είσοδο υπάρχει ξύλινη πόρτα με μαρμάρινο περίγυρο. Πάνω από την πόρτα μπαλκόνι με σιδεριά και καταπληκτικά μαρμάρινα φουρούσια, τα οποία φέρουν σκαλιστά ανθέμια και τριαντάφυλλα. Ακριβώς ίδιο μπαλκόνι υπάρχει και στη νότια είσοδο.
Στο σπίτι αυτό, στις 8 Μαρτίου 1904 γεννήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Νίκος Σκαλκώτας.
|