Το κτίριο Κότσικα είναι ένα τριώροφο κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία εκλεκτικιστικά και στοιχεία μπαρόκ και βρίσκεται στην παραλιακή οδό της Χαλκίδας και δεσπόζει σε μεγάλο τμήμα του Ευβοϊκού κόλπου. Το 1904 ο έμπορος Κότσικας εκ Καρύστου και κάτοικος Καΐρου Αιγύπτου αγόρασε ένα εργοστάσιο που ήταν σ'; αυτή τη θέση. Κατόπιν εντολής του ο μηχανικός Ποθητός Καμάρας (ο ίδιος που έκτισε το ξενοδοχείο Παλίρροια), έκτισε το 1906 το κτίριο. Έχουμε αρκετές μαρτυρίες για το κτίριο και μια απ' αυτές που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παλίρροια» τον Αύγουστο 1908, αναφέρει: «Οι συμπολίτες μας κ. αδελφοί Κότσικα προτίθενται όπως την μεγάλην νεόκτιστον παραλιακήν ενταύθα οικίαν των δωρίσωσιν εις τον Δημόσιον ίνα χρησιμοποιήσει ταύτην δια Νομαρχιακόν Κατάστημα ή άλλη Δημοσιαν ανάγκην». Το κτίριο το αγόρασε ο Δήμος Χαλκιδέων από τους κληρονόμους.
Η παραλιακή όψη λόγω της διάβρωσης από τη θάλασσα ήταν σχεδόν τελείως κατεστραμμένη. Στη σημερινή του μορφή αποτελείται από ισόγειο, μεσώροφο, Α΄ και Β΄ όροφο. Έχει δυο τρούλους προς την παραλία και δυο κομψότερες εξάρσεις προς τη Φαρμακίδου. Σήμερα στεγάζεται το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ. Στο ισόγειο στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες, αίθουσα εκθέσεων και το καφενείο, ενώ στον ημιώροφο, η Διοίκηση και οι Τεχνικές υπηρεσίες. Στον Α΄ και Β΄ όροφο βρίσκονται οι αίθουσες Τελετών και Δημοτικού Συμβουλίου και τα γραφεία του Δημάρχου, του Προέδρου Δ.Σ. και των Αντιδημάρχων.
Το κτίριο έχει χτισθεί πριν 100 περίπου χρόνια και έχει επισκευασθεί εσωτερικά πρόσφατα. Στεγάζεται με δίκλινη στέγη που ακολουθώντας το περίγραμμα του Γ΄ ορόφου σχηματίζει Γ, που καλύπτεται με βυζαντινά κεραμίδια. Η πρόσοψή του είναι απλή και τονίζεται από δύο ωραιότατα νεοκλασικά μπαλκόνια, που περικλείονται από σφυρήλατη σιδεριά. Ο τρίτος όροφος του έχει μικρότερο ύψος είναι πλήρης προς την πλευρά της οδού Κριεζώτου, ενώ προς την πλευρά της παραλίας σχηματίζει Γ, όπου δημιουργείται μεγάλη βεράντα που βλέπει στην παραλία. Απλή διακοσμητική κορνίζα από τραβηχτή τσιμεντοκονία διατρέχει το κτίριο στο ύψος που χωρίζει τους ορόφους: Τα ανοίγματά του είναι συμμετρικά τοποθετημένα στις προσόψεις και τα κουφώματά του είναι ξύλινα γαλλικού τύπου.
Το κτίριο έχει ωραιότατη νεοκλασική πόρτα στην είσοδό του. Ξύλινη σκαλιστή σκάλα οδηγεί επάνω όπου με ένα μακρύ πλατύ διάδρομο γίνεται η επικοινωνία στους άλλους χώρους. Αυτοί είναι δύο μεγάλα δωμάτια, μεγάλος χώρος υποδοχής προς τη γωνία και βοηθητικοί χώροι.
Οι διάδρομοι και το μεγάλο δωμάτιο έχουν ωραιότατα χρωματιστά ταβάνια με καλοδουλεμένες ξύλινες κορνίζες περιμετρικά και ξυλόγλυπτες ροζέτες στο μέσον. Δεύτερη ξύλινη σκάλα, με ξυλόγλυπτα κάγκελα και ξύλινη τραβηχτή κουπαστή από γυαλισμένο ξύλο οδηγεί στον Γ΄ όροφο.
Και εδώ υπάρχει ο πλατύς διάδρομος που οδηγεί σε μεγάλο καθιστικό χώρο προς τη γωνία και ένα δεύτερο δωμάτιο.
Όλα τα κουφώματα του κτιρίου και οι πόρτες του είναι ξύλινα ταμπλαδωτά βαμμένα, και πολύ καλοδουλεμένα στη πιο μικρή τους λεπτομέρεια.
Το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής για την πόλη της Χαλκίδας, από τα λίγα που έχουν εναπομείνει, τόσο για τα νεοκλασικά του στοιχεία, όσο και για τα επιμέρους αρχιτεκτονικά του στοιχεία, σκάλες, ταβάνια, πόρτες κ.λ.π. Και για το λόγο ότι κατέχει σημαντική θέση στην πόλη της Χαλκίδας, που χαρίζει ένα ωραίο θέαμα σ' όλους τους Χαλκιδέους.
|