Κάρυστος
Γεωγραφικές συντεταγμένες: 38°0'58.56"N - 24°25'12.48"E
Υψόμετρο: 35 μέτρα — Ελάχιστο: 0 μ. – Μέγιστο: 70 μ.
Βρίσκεται:
• 121 χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 2 ώρες και 25 λεπτά.
Πληθυσμός:
|
|
Η Κάρυστος υπάγεται:
- στο δημοτικό διαμέρισμα Καρύστου με έδρα την Κάρυστο,
- στο δήμο Καρύστου με έδρα την Κάρυστο,
- στο νομό Ευβοίας με έδρα τη Χαλκίδα.
Το δημοτικό διαμέρισμα Καρύστου αποτελείται από τους οικισμούς Κάρυστο, Ζαρμπουταίικα και Σφυριδούπολη.
Περιγραφή:
Η Κάρυστος είναι η έδρα του δήμου Καρύστου, χτισμένη σε ένα από τα νοτιότερα σημεία του νησιού. Είναι μια σύγχρονη πόλη με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Η πόλη, με το μοντέρνο ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο οφείλει στο Βαυαρό αρχιτέκτονα Μίρβαχ, τις πλατείες και τα δημόσια νεοκλασικά κτίρια, αιφνιδιάζει ευχάριστα.
Τα πάρκα, ο λιμενοβραχίονας και οι δρόμοι κατά μήκος της παραλίας ιδιαίτερα γραφικοί, προσφέρονται για ξεκούραση και ηρεμία.
Το λιμάνι με τα παραδοσιακά καφενεία, τα ουζερί και τις γραφικές ταβέρνες προδιαθέτει τον επισκέπτη να αφεθεί κάτω από τη σκιά της μουριάς με ούζο και ντόπιους μεζέδες.
Σημείο αναφοράς της πόλης στο ανατολικό άκρο του λιμανιού, το Μπούρτζι, καλοδιατηρημένος προμαχώνας, εξαγωνικού πεταλοειδούς σχήματος.
Σε ένα πολύ όμορφο νεοκλασικό κτίριο στεγάζεται το Δημαρχείο της Καρύστου, το οποίο είναι δωρεά του ευεργέτη Πολυχρονίου Κότσικα.
Η Κάρυστος διαθέτει πολύ ωραίες παραλίες σε απόσταση μόλις 500 μέτρα από το κέντρο. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην Ψιλή Αμμο και στη Δυτική Παραλία, καθώς και σε παραλίες κατά μήκος του κόλπου της Καρύστου.
Στον οικισμό των Μύλων, σε μικρή απόσταση από την Κάρυστο, υψώνεται το Καστέλο Ρόσσο, γνωστό ως Κοκκινόκαστρο.
[Κάντε click εδώ για περισσότερες πληροφορίες]
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου - Γιοκάλειο Ίδρυμα.
Στο παραλιακό δρόμο βρίσκεται και το Γιοκάλειο Ίδρυμα. Περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη. Στο ίδιο κτίριο στη δυτική πτέρυγα του στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο.Στις δύο αίθουσες του μουσείου, φιλοξενούνται ευρήματα από τον πρωτοελλαδικό οικισμό του Αγίου Γεωργίου, βορειοδυτικά της Καρύστου, από τα δρακόσπιτα της Όχης και των Στύρων. Επίσης εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες στήλες από τα εκτεταμένα νεκροταφεία, επιγραφές και ανάγλυφα από ναούς.
Εορτασμοί - Εκδηλώσεις:
(Μη διαθέσιμα στοιχεία)
Ιστορία - Παράδοση:
Από το 1842 υπήρχε για την Κάρυστο, τότε Οθωνούπολη, ένα τελειωμένο ρυμοτομικό σχέδιο, συνταγμένο από τον αρχιτέκτονα Μίρβαχ. Η Οθωνούπολη χτίστηκε από τον Όθωνα στη θέση του αρχαίου λιμένα της Καρύστου. Το νέο σχέδιο βασιζόταν στις αρχές του Ιπποδαμείου συστήματος, δηλαδή σε ένα πλέγμα ορθογωνίων τεμνομένων οδών που δημιουργούν οικοδομικά τετράγωνα μικρών σχετικώς διαστάσεων, δηλαδή 29x68 μ. ή 60x69 μ., με μικρές εξαιρέσεις. Τα πλάτη των οδών έχουν συνήθως εύρος 10 μ., πλην των κυρίων που έχουν πλάτη 16 μ. και των οδών με δύο κλάδους που το μεικτό εύρος τους μαζί με τη νησίδα είναι 22 μ.
Το όλο πολεοδομικό της Οθωνούπολης περιελάμβανε 36 οικοδομικά τετράγωνα που αποδίδοντο για κατοικίες και 6 τετράγωνα για ελεύθερους χώρους, μνημεία, ναούς και δημόσια κτίρια.
Τη Νότια Εύβοια είχαν επιλέξει οι υπεύθυνοι της αμερικανικής εταιρείας Ebasco, για να δημιουργηθεί το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα. Το 1977, το επιστημονικό επιτελείο κατέληξε στην πρόταση της Καρύστου, προβάλλοντας ως λόγους, ότι ήταν ασεισμική περιοχή, υπήρχε άφθονο νερό για την ψύξη του πυρηνικού αντιδραστήρα και βρισκόταν στο κέντρο βάρους της ραχοκοκαλιάς του ηλεκτρικού δικτύου της Ελλάδας. Οι κάτοικοι της Καρύστου με αρχηγό τον τότε δήμαρχο Χατζηνικολή ξεσηκώθηκαν και έδιωξαν κακήν κακώς τα συνεργεία που είχαν πάει για έρευνα στο χώρο. Στις 20 Μαϊου 1979 πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 8.000 άτομα. Οι συζητήσεις για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο έληξαν οριστικά το 1982.
Διοικητική ιστορία:
Υπάρχει η άποψη ότι παλαιότερα λέγοντας Κάρυστο εννοούσαν την περιοχή των Μύλων. Οπότε εάν θεωρήσουμε σωστή αυτή την άποψη, οι Μύλοι έως το 1911 (όπου αναφέρονται για πρώτη φορά) ήταν η έδρα του δήμου Καρυστίων.
- Στις 28/12/1836 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η διοικητική διαίρεση της Εύβοιας, και η Κάρυστος αποτέλεσε έδρα του δήμου Καρυστίων.
- Το 1845 η έδρα του δήμου φέρεται η Οθωνούπολη. Οθωνούπολη ονομάστηκε η Κάρυστος για να τιμήσουν τον βασιλιά Όθωνα που έδωσε εντολή στον Βαυαρό αρχιτέκτονα Μπίρμπαχ να σχεδιάσει το ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού.
- Στις 17/07/1848 η έδρα του δήμου Καρύστου μεταφέρθηκε στην Κάρυστο από την Οθωνούπολη. Ίσως πρόκειται για μετονομασία ή για τον οικισμό των Μύλων, όπως προαναφέραμε.
- Στις 23/03/1875 ο δήμος Καρυστίων μετασχηματίστηκε στους δήμους Καρυστίων και Μαρμαρίου. Η Κάρυστος παρέμεινε έδρα του δήμου Καρυστίων έως και το 1912.
- Στις 16/08/1912 όταν καταργήθηκε ο δήμος Καρυστίων, ο οικισμός ορίστηκε έδρα της κοινότητας Καρύστου. Ταυτόχρονα οι οικισμοί Πηγαδάκια και Παλαιά Χώρα υπάχθηκαν στην κοινότητα.
- Στις 18/12/1920 αναγνωρίστηκαν οι οικισμοί Λιμήν Καρύστου, Λειβαδάκι, Παξιμάδα, Ασπρόχωμα, Παραλείβαδον, Σκιναρή, Μουρτερό, Γελαδόμανδρα, Μεγάλο Γεφύρι, Αγιος Αντώνιος, Αγριληές, Ντακαρόνια, Καλαμίτσι, Λυκόρρευμα και υπάχθηκαν στην κοινότητα.
- Στις 16/05/1928 αναγνωρίστηκε ο οικισμός Κοντορρεύματα και υπάχθηκε στην κοινότητα. Την ίδια ημερομηνία καταργήθηκαν οι οικισμοί Παραλείβαδον, Σκιναρή, Αγιος Αντώνιος, Λυκόρρευμα, Γελαδόμανδρα, Καλαμίτσι, Λιμήν Καρύστου, Ντακαρόνια, Παξιμάδα, Αγριληές, Ασπρόχωμα και Λειβαδάκι.
- Στις 16/10/1940 καταργήθηκαν οι οικισμοί Κοντορρεύματα, Μουρτερό, Μεγάλο Γεφύρι, Πηγαδάκια και Παλαιά Χώρα.
- Στις 26/09/1946 η κοινότητα Καρύστου αναγνωρίστηκε σε δήμο Καρύστου.
- Στις 04/12/1997 οι κοινότητες Καλυβίων, Πλατανιστού, Μύλων, Αετού και Γραμπιάς καταργήθηκαν και υπάχθηκαν στο δήμο Καρύστου ως δημοτικά διαμερίσματα.
- Στις 18/03/2001 αναγνωρίστηκαν οι οικισμοί Σφυριδούπολη και Ζαρμπουταίικα και υπάχθηκαν στο δημοτικό διαμέρισμα Καρύστου. Την ίδια ημερομηνία αναγνωρίστηκαν ο οικισμός Ακρωτήρι και υπάχθηκε στο δημοτικό διαμέρισμα Αετού και ο οικισμός Αγιοι όπου υπάχθηκε στο δημοτικό διαμέρισμα Πλατανιστού.
Αρχαιολογικοί χώροι - Μνημεία:
Ναός Απόλλωνα.
Ένα τετράγωνο πιο μέσα από το λιμάνι της Καρύστου, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό βάθρο αρχαίου ναού από λευκά μάρμαρα. Οι αρχαιολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εκεί υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα όχι παλαιότερος του 4ου π.Χ. αιώνα και διατηρημένος μέχρι της ρωμαϊκής εποχής. Υπολογίζεται ότι πολλά μάρμαρα του έχουν χρησιμοποιηθεί στο χτίσιμο του παραλιακού φρουρίου (Μπούρτζι) όπου είναι εντοιχισμένη και μαρμάρινη ανάγλυφη παράσταση ακόμη.
Ρωμαϊκό μαυσωλείο.
Βρίσκεται στο κέντρο της Καρύστου. Ναόσχημο, σχεδόν τετράγωνο (13,20 x 12.30 μ.), περίστυλο (7x6 κίονες) κτίσμα ιωνικού ρυθμού, κατασκευασμένο από μάρμαρο. Το οικοδόμημα είναι κτισμένο πάνω σε πεντάβαθμη βαθμίδα, ενώ ο σηκός του, που περιείχε και τις σαρκοφάγους, είχε είσοδο προς τα νότια, δηλαδή προς το λιμάνι. Το αέτωμα του κτίσματος ήταν διακοσμημένο με την προτομή του νεκρού σε κυκλικό μετάλλιο. Στο μαυσωλείο θα πρέπει να τάφηκε, μάλλον, ένας ρωμαίος αξιωματικός που είχε υπό την εποπτεία του τα λατομεία που βρίσκονται βόρεια της Καρύστου. Το μαυσωλείο χρονολογείται στην Αδριάνεια - Αντωνίνεια περίοδο (μέσα 2ου αιώνα μ.Χ.).
Αρχαία ακρόπολη της Καρύστου.
Βρισκόταν στη θέση Παλαιοχώρα, στο σημερινό συνοικισμό της Αγίας Κυριακής, στην πλαγιά, κάτω από το μεταγενέστερο φρούριο Καστέλο-Ρόσσο. Βρέθηκαν εδώ πολλές επιγραφές καθώς και πολλά αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων κτιρίων.
Ναός της Μεταμόρφωσης ή Αγίας Σωτήρος.
Στο συνοικισμό της Αγίας Κυριακής, βρίσκεται η εκκλησία της Μεταμόρφωσης ή Αγίας Σωτήρος. Κοντά στην εκκλησία ανακαλύφθηκε ένας αρχαίος τοίχος, που το δομικό υλικό του, πωρόλιθοι και μάρμαρα, προέρχονται από μεγάλο αρχαίο ναό. Δίπλα στην εκκλησία έχει κτιστεί ένα μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ, του οποίου η Αγία Τράπεζα είναι κατασκευασμένη από αρχαία πλάκα, που φέρει δυσανάγνωστη επιγραφή.
Χερσόνησος Παξιμάδι.
Στην άκρη της χερσονήσου Παξιμάδι και κοντά στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής εντοπίστηκαν λείψανα προϊστορικών εγκαταστάσεων που είναι θεμελιωμένα πάνω στο βράχο. Βρέθηκαν φθαρμένα νεολιθικά όστρακα που ανήκουν στους τελευταίους νεολιθικούς χρόνους. Ο οικισμός ήταν αλιευτικός.
Ακρωτήρι Μνήμα.
Στις ανασκαφές του 1985 και του 1986 από το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, εντοπίστηκαν οχυρωμένες θέσεις κοντά στο ακρωτήρι Μνήμα που ανάγονται στον 5ο αιώνα π.Χ. καθώς και στη γειτονική αρχαία αγροικία Παλιοπιθάρα, που ανάγονται στον 7ο αιώνα π.Χ.. Βρέθηκε κλασική πόλη πάνω στο ύψωμα, όχι μακριά από την ακτή. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ακόμα κτίσματα, λείψανα τοίχων, λαξευτό βωμό και δυο τάφους σκαλισμένους. Επίσης βρέθηκε δεξαμενή λαξευμένη μέσα στο βράχο, μέσα στην οπία υπήρχαν ακόσμητα κεραμεικά σκεύη και διάφορα αγγεία.
Θέση Πλακαρή.
Ο λόφος της Πλακαρής, 2,5 χλμ. από το κέντρο της Καρύστου, βρίσκεται στο βόρειο άκρο του δυτικού βραχίονα του κόλπου της πόλης και αποτελεί το νότιο τμήμα του Καρυστινού κάμπου στα Αλαμανέικα. Κατά τις ανασκαφές εντοπίστηκαν σωζόμενα τμήματα τοίχου από αργολιθοδομή στο νοτιοδυτικό άκρο της κορυφής, που θεωρήθηκαν κατάλοιπα του περιβόλου ενός ιερού πρωτογεωμετρικών έως και των κύριων αρχαϊκών χρόνων, που θεμελιώθηκε πάνω σε στρώμα του τέλους των νεολιθικών χρόνων. Βρέθηκαν ακόμα αγγεία της νεολιθικής περιόδου, ευρήματα των υστερογεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων. Από το χώρο του περιβόλου περισυλέγησαν οστά ζώων. Από τις ανασκαφές προέκυψε ότι κατά την αρχαϊκή περίοδο ιδρύθηκε άλλο ένα ιερό στα ανατολικά της κορυφής της Πλακαρής. Στο χώρο αυτό εντοπίστηκαν τμήματα ενός ορθογωνίου κτιρίου από αργολιθοδομή. Σημαντικό εύρημα ήταν μια μαρμάρινη, ενεπίγραφη στήλη, με τμήμα ψηφίσματος για λατρευτικά θέματα.
Κάστρο Μπούρτζι.
Είναι ένα μικρό βενετικό κάστρο στην παραλία της Καρύστου. Η αρχιτεκτονική του γραμμή και η τεχνική της κατασκευής του μαρτυρούν ότι είναι βενετικό κτίσμα του 15ου αιώνα.
[Κάντε click εδώ για περισσότερες πληροφορίες]
Γενικά
Δ.Δ. Αετού
Αετός Αετός (κάτω) (5) Αετός (πάνω) (2) Ακρωτήρι | Ακρωτήρι (1) Μετόχι Μπούρος (7) Μπούρος |
Δ.Δ. Γραμπιάς
Γραμπιά (2) Γραμπιά Γραμπιά, Αγία Τριάδα (3) Γραμπιά, Σπήλαιο Αγίας Τριάδας (81) | Γραμπιά, Σπήλαιο Αγίας Τριάδας Μεκουνίδα Ρούκλια (3) Ρούκλια |
Δ.Δ. Καλυβίων
Καλύβια Καλύβια (2) Καλύβια, Αγιος Ταξιάρχης (5) | Λάλας (12) Λάλας |
Δ.Δ. Καρύστου
Δ.Δ. Μύλων
Καστέλλο Ρόσσο Καστέλλο Ρόσσο (48) Μύλοι | Μύλοι (4) Μύλοι, Αρχαίο υδραγωγείο (5) |
Δ.Δ. Πλατανιστού
Αγιοι Αγιοι (3) Ελαιώνας Επανωχώρι (7) Επανωχώρι Καστρί Καστρί (7) | Μανδηλού Μανδηλού (5) Πηδουλαίικα Πλατανιστός (7) Πλατανιστός Ποτάμι (1) Ποτάμι |
Όρος Όχης
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Δήμος Καρύστου"
"Δήμος Καρύστου"
Αυτοδιοίκηση:
• Δήμος Καρύστου: 22240 22246, 22240 23392
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000
Πολιτισμός:
• Αρχαιολογικό μουσείο Καρύστου: 22240 22472
Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Κάρυστος: 22240 26303, Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163
Υπηρεσίες:
• Αστυνομικό τμήμα Καρύστου: 22240 22262, 22240 22252
• Υπολιμεναρχείο Καρύστου: 22240 22227
• Πυροσβεστικό κλιμάκιο Καρύστου: 22240 26195
Υγεία:
• Νοσοκομείο Καρύστου: 22240 22257
• Δήμος Καρύστου: 22240 22246, 22240 23392
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000
Πολιτισμός:
• Αρχαιολογικό μουσείο Καρύστου: 22240 22472
Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Κάρυστος: 22240 26303, Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163
Υπηρεσίες:
• Αστυνομικό τμήμα Καρύστου: 22240 22262, 22240 22252
• Υπολιμεναρχείο Καρύστου: 22240 22227
• Πυροσβεστικό κλιμάκιο Καρύστου: 22240 26195
Υγεία:
• Νοσοκομείο Καρύστου: 22240 22257
Χιλιομετρικές αποστάσεις
Χαλκίδα | Έδρα δήμου | |
Αγιοι | 141 | 18 |
Αετός | 125 | 3 |
Ακρωτήρι | 128 | 9 |
Γραμπιά | 122 | 3 |
Γραμπιά, Σπήλαιο Αγίας Τριάδας | 123 | 5 |
Ελαιώνας | 148 | 28 |
Επανωχώρι | 145 | 25 |
Ζαρμπουταίικα | 125 | 6 |
Καλύβια | 118 | 5 |
Κάρυστος | 121 | - |
Καστέλλο Ρόσσο | 123 | 4 |
Καστρί | 138 | 19 |
Λάλας | 119 | 6 |
Μεκουνίδα | 122 | 5 |
Μετόχι | 127 | 7 |
Μπούρος | 130 | 11 |
Μύλοι | 123 | 3 |
Πηδουλαίικα | 145 | 25 |
Πλατανιστός | 142 | 22 |
Ποτάμι | 150 | 24 |
Ρούκλια | 126 | 23 |
Σφυριδούπολη | 119 | 9 |
Τα δημοφιλέστερα άρθρα στην κατηγορία
"Δήμος Καρύστου"
"Δήμος Καρύστου"
Οι δημοφιλέστερες φωτογραφίες
στην κατηγορία "Δήμος Καρύστου"
στην κατηγορία "Δήμος Καρύστου"