Ιστορία του δήμου Δυστίων

Μυθολογία:

Οι Δρύοπες κατέφυγαν στην Εύβοια και ίδρυσαν τις πόλεις της Δύστου, Καρύστου και Στύρων, όταν νικήθηκαν από τον Ηρακλή.

Προϊστορικοί χρόνοι:

Οι όχθες της λίμνης του Δύστου αποτέλεσαν από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους ιδεώδη τόπο για την ίδρυση οικιστικών πυρήνων. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στο χώρο ανάγονται στη νεολιθική εποχή, όπως δείχνει η εύρεση λεπίδων οψιανού και οστράκων νεολιθικών αγγείων.

Στην περιοχή του Πόρτο Μπούφαλο υπήρχε στους νεολιθικούς χρόνους εργαστήριο επεξεργασίας εισαγόμενου οψιανού (ηφαστειογενούς υλικού) από το οποίο κατασκεύαζαν εργαλεία. Το Πόρτο Μπούφαλο αποτέλεσε βιοτεχνικό κέντρο αλλά και διαμετακομιστικό σταθμό στη διακίνηση προς την ηπειρωτική χώρα του προϊστορικού αυτού υλικού.

Στην περιοχή της Δύστου και των Λεπούρων έχουν διαπιστωθεί πρωτοελλαδικοί οικισμοί.

Ιστορικοί χρόνοι:

Πολλούς αιώνες αργότερα στο λόφο ιδρύθηκε ο οργανωμένος οικισμός, που υπήρχε ήδη από την αρχαϊκή, αλλά άκμασε στην κλασική και ελληνιστική περίοδο. Στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. ο δήμος του Δύστου είναι πιθανό να έπαιξε κάποιο ρόλο, όταν ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας προσπάθησε να ελέγξει την πολιτική κατάσταση στην Εύβοια, υποκινώντας στην Ερέτρια εξέγερση κατά του ολιγαρχικού άρχοντα Πλουτάρχου. Κατά τον 4ο αι. π.Χ. ο οικισμός του Δύστου οχυρώθηκε με ισχυρό τείχος, ενώ η κορυφή του λόφου προστατεύθηκε και με δεύτερο οχυρωματικό περίβολο.

Ο Πελοποννησιακός πόλεμος και ο δια ξηράς αποκλεισμός της Αθήνας σε συνδυασμό με τον πλούτο του κάμπου της Δύστου αναβαθμίζουν τη χρήση του Μπούφαλου λόγω της θέσης του ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της αρχαίας Ραμνούντας.

Η εύρεση στο Μπούφαλο ενός "θησαυρού" 95 δηναρίων της περιόδου της ρωμαϊκής δημοκρατίας μαρτυρεί ότι το λιμάνι αυτό υπήρξε σημαντικός εμπορικός σταθμός και την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας. Το μεγαλύτερο μέρος των νομισμάτων του "θησαυρού" των Βύρρων αποτελείται από κοπές του δεύτερου μισού του 1ου αιώνα π.Χ. έως και κοπές του Μεγάλου Αντωνίου του 32/31 π.Χ.

Τρία χιλιόμετρα νότια του οικισμού των Ζαράκων, στη θέση όπου βρίσκεται το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής αποκαλύφθηκαν κατά τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας εκτεταμένα λείψανα κτιρίων και τάφων, τα οποία χρονολογούνται από τους ύστερους γεωμετρικούς μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Βυζαντινοί χρόνοι - Περίοδος Ενετοκρατίας:

Τα τεκμήρια για την ιστορική διαδρομή του Δύστου κατά τους βυζαντινούς χρόνους και τις περιόδους της Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας είναι ελάχιστα. Η περιοχή πρέπει να ακολούθησε την τύχη της ευρύτερης κεντρικής Εύβοιας. Κατά τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους η περιοχή υπαγόταν στην επισκοπή του Πορθμού ή του Αυλώνος, ενώ τη συνέχιση της κατοίκησης στους βυζαντινούς χρόνους υποδεικνύουν τα ερείπια εκκλησιών. Στην περίοδο της Ενετοκρατίας ο λόφος του Δύστου ενισχύθηκε με οχυρωματικό περίβολο και ένα πύργο, από τον οποίο γινόταν η εποπτεία της περιοχής και η επικοινωνία με τους γειτονικούς πύργους του Καράβου και του Κουτουμουλά (ή Κατωμουλά).

Επανάσταση του 1821:

Ο δήμος Δυστίων γέννησε μεγάλους αγωνιστές της επανάστασης του 1821, όπως ο Νικόλαος Κριεζώτης.

Στην περιοχή του οικισμού των Λέπουρων ο Ομέρ μπέης της Καρύστου χτύπησε στις 14 Ιουλίου 1821 τους ένοπλους Κυμαίους που είχαν επαναστατήσει και τους διασκόρπισε. Σκοτώθηκε την ημέρα εκείνη και ο αρχηγός των Κυμαίων ο Γεώργιος Παπάς.

Νεότεροι χρόνοι:

Στη θέση Μαγούλα Λαμπούσας ή Λοφίσκο, αριστερά του δρόμου Λεπούρων - Αυλωναρίου και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τα Λέπουρα, το Σεπτέμβριο του 1944 αποδεκατίστηκε φάλαγγα Γερμανών που έφευγε από την Κύμη για τη Χαλκίδα, από τους αντάρτες που είχαν στήσει ενέδρα. Στη θέση της μάχης έχει ηρώο για τους πεσόντες.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Τουριστικός oδηγός Ευβοίας Βόρεια Εύβοια Κεντρική Εύβοια Νότια Εύβοια Σκύρος Οδικός χάρτης Δορυφορικός χάρτης
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Δήμος Δυστίων"
Αυτοδιοίκηση:
• Δήμος Δυστίων: 22230 51373, 22230 52122
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000

Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Αλιβέρι: 22230 22208, Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163

Υπηρεσίες:
• Αστυνομικός σταθμός Κριεζών: 22230 51355
• Λιμενικός σταθμός Πετριών: 22230 58036

Υγεία:
• Περιφερειακό ιατρείο Κριεζών: 22230 51455
Κεντρική σελίδα Στατιστικά Βιβλιογραφία Απογραφή πληθυσμού Επικοινωνία