Ηρώο και Ανάκτορα Ι και ΙΙ Ερέτριας

Ηρώο:

Το ηρώο και τα ονομαζόμενα ανάκτορα Ι και ΙΙ βρίσκονται στο δυτικότατο τμήμα της πόλης, κοντά στη δυτική πύλη. Αρχικά το συγκρότημα του ηρώου βρισκόταν εκτός των τειχών. Τον 8ο αιώνα π.Χ. το ηρώο περιελάμβανε τάφους ευγενών.

Στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. όταν αποφασίστηκε η εκτροπή του χειμάρρου προς τα νοτιοανατολικά της πόλης και έγινε η οχύρωση, το ηρώο περικλείεται από τείχη. Την εποχή αυτή οριοθετείται από τριγωνικό περίβολο με μεγάλες πλάκες, ενώ πάνω από τους τάφους δημιουργείται τύμβος.

Στην αρχαϊκή περίοδο γύρω στο 600 π.Χ. ιδρύονται πάνω και νότια από τους τάφους του ηρώου α) μικρός οίκος στη βορειοδυτική γωνία του μεταγενέστερου ανακτόρου Ι που επικάθησε, γύρω στο 400 π.Χ. στο ηρώο και β) δυο μεγαλύτεροι οίκοι. Ο πρώτος έχει πρόδομο και κύριο δωμάτιο.

Από την κλασική εποχή σώζονται ελάχιστα λείψανα, έτσι που δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μετά τα περσικά και μέχρι το 400 π.Χ. είχε εγκαταλειφθεί ο χώρος. Στον 5ο αιώνα π.Χ. ανήκει λάκκος θυσιών χτιστός στο βάθος του οποίου αποκαλύφθηκε σύστημα αγωγών και μεταλλικό κιγκλίδωμα που έφραζε έναν από τους αγωγούς ώστε να εμποδίζει την είσοδο των εχθρών από το σύστημα των αγωγών.

Ανάκτορο Ι:

Γύρω στο 400 π.Χ. άρχισε η κατασκευή του ανακτόρου Ι το οποίο στο βόρειο τμήμα του κάλυψε τους τάφους του ηρώου και ίσως δεν περατώθηκε εντελώς, παρά μόνο στους ύστερους κλασικούς χρόνους, όταν κτίστηκαν ανατολικά του τείχους δυο συγκροτήματα με ένα μεγάλο χώρο προς ανατολικά και δυο μικρούς πίσω από αυτά, χαρακτηριστικά δείγματα της ερετριακής αρχιτεκτονικής της περιόδου, που θυμίζουν ανδρώνες, με αίθουσα τελετών, όπως στα ηγεμονικά ανάκτορα της Ιωνίας, ενώ μπροστά υπήρχε αυλή και ανοιχτή προς το αίθριο στοά. Μεταξύ των χώρων αυτών και του δυτικού τείχους δημιουργείται, στη νοτιοδυτική γωνιά, υπόγειος χώρος και ίσως υποδηλώνει την ενιαία κατασκευή του τείχους και του ανακτόρου γύρω στο 400 π.Χ. Λόγω της γειτνίασης με τα τείχη θεωρήθηκε ότι το οικοδόμημα αυτό είχε σχέση με την προστασία του τείχους. Το υπόγειο νοτιοδυτικό διαμέρισμα συσχετίστηκε μάλλον άστοχα με τις μινωικές δεξαμενές καθαρμών, αλλά και τη λατρεία των θεών και των ηρώων που προστάτευαν τα τείχη, όπως του Ασκληπιού και του Αμφιαράου. Είναι όμως ασφαλέστερο να θεωρηθεί ότι χρησίμευε ως χώρος λατρείας, χωρίς να αποδοθεί σε κάποια συγκεκριμένη θεότητα, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία μέχρι στιγμής.

Το 2ο αιώνα π.Χ το ανάκτορο Ι χτίζεται μεγαλοπρεπέστερο και σε ψηλότερο επίπεδο. Περιλαμβάνει αίθρια, περίστυλες αυλές, ανδρώνες με κλίνες, αίθουσες λατρείας των προγόνων με ψηφιδωτά δάπεδα, λουτρά με υπόκαυστα, εστίες και βωμούς. Η ανατολική όψη του είναι λοξά διαμορφωμένη. Στο χώρο αυτό θα έπρεπε να στεγάζονταν τουλάχιστον δυο οικογένειες. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι η πλατιά θύρα στην πλευρά της ανατολικής πρόσοψης, αυτή που βλέπει προς το δρόμο, από την οποία θα μπορούσαν να διέλθουν δύο άμαξες. Εκτός από τους επίσημους χώρους, υπήρχαν και τα δωμάτια καθημερινής χρήσης. Το συγκρότημα είναι εφοδιασμένο με αγωγούς και φρεάτια. Μετά την καταστροφή του 198 π.Χ. προστίθενται δωμάτια κατοικίας μιας τρίτης οικογένειας, στο νοτιοδυτικό τμήμα, που αποτελεί όμως ενιαίο σύνολο.

Ανάκτορο ΙΙ:

Νότια από το ανάκτορο Ι, βρίσκεται το ανάκτορο ΙΙ μεγάλο κτίριο, πλάτους 31,50 μέτρων και διπλάσιου μήκους, που κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. για να κατοικήσει μια οικογένεια. Στη νοτιοανατολική γωνία του υπάρχει πλατιά θύρα για τα άρματα. Στη δυτική πλευρά ο τοίχος είναι λοξός, γιατί ακολουθεί τη γραμμή του τείχους. Το ανάκτορο έχει όλα τα χαρακτηριστικά των άνετων σπιτιών της εποχής, με στοές, μαγειρείο, αίθουσες συμποσίων, ανδρώνες με κλίνες, αποχωρητήρια. Το μέγεθος της αυλής, σε συνδυασμό με κεφαλή ερμαϊκής στήλης που βρέθηκε δικαιολογεί τη χρήση της αυλής και ως παλαίστρα. Οι χώροι των επισήμων βρίσκονται γύρω από την περίστυλη αυλή, ενώ σε διπλανή μικρή αυλή βλέπουν τα διαμερίσματα για την οικογένεια. Οι παρεκκλίσεις από το ορθογώνιο σχήμα οφείλονται στην ύπαρξη του τείχους προς δυτικά, του δρόμου προς ανατολικά, και του μικρού ιερού προς βορά. Τον 3ο αιώνα π.Χ. μετά την καταστροφή του, ανασκευάστηκε.


Αρχαιολογικοί χώροι

Γενικά

Δ.Δ. Ερέτριας

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Τουριστικός oδηγός Ευβοίας Βόρεια Εύβοια Κεντρική Εύβοια Νότια Εύβοια Σκύρος Οδικός χάρτης Δορυφορικός χάρτης
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Δήμος Ερέτριας"
Αυτοδιοίκηση:
• Δήμος Ερέτριας: 22290 62888, 22290 62207
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000

Πολιτισμός:
• Αρχαιολογικό μουσείο Ερέτριας: 22290 62206

Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163
• Φέρι μποτ Ερέτριας: 22290 62492

Υπηρεσίες:
• Αστυνομικό τμήμα Ερέτριας: 22290 64888, 22290 64777
• Λιμενικός σταθμός Ερέτριας: 22290 62201

Υγεία:
• Περιφερειακό ιατρείο Ερέτριας: 22290 62222
Χιλιομετρικές αποστάσεις
 Χαλκίδα  Έδρα δήμου
Γέροντας2910
Ερέτρια21-
Μαγούλα276
Μαλακώντα194
Κεντρική σελίδα Στατιστικά Βιβλιογραφία Απογραφή πληθυσμού Επικοινωνία