Φύλλα, Καστέλι

Γεωγραφικές συντεταγμένες:   38°26'25.13"N  -  23°41'18.90"E

Υψόμετρο:   186 μέτρα

Βρίσκεται:

• 12 χλμ. ανατολικά της Χαλκίδας (μέσω Φύλλων). - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 15 λεπτά.
• 4 χλμ. βόρεια του Βασιλικού. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 5 λεπτά.
• 2 χλμ. ανατολικά των Φύλλων. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 5 λεπτά.

Περιγραφή:

Το κάστρο των Φύλλων δεσπόζει επιβλητικό στην κορυφή του υψώματος Ψηλή Ράχη, με υψόμετρο 186 μέτρα. Η όλη αμυντική φιλοσοφία του κάστρου είναι όμοια με την αμυντική φιλοσοφία των βαρονικών φρουρίων της Εύβοιας. Συνίσταται κυρίως στην επιλογή μιας δεσπόζουσας αλλά εξαιρετικά δύσβατης θέσης, ώστε να μην είναι εύκολη η προσέγγισή της και η μεταφορά πολιορκητικών μηχανών εκεί.

Οι καλύτερα σωζόμενες πλευρές του κάστρου είναι η βόρεια και η δυτική του πλευρά, ενώ η νοτιοανατολική πλευρά των τειχών έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές. Η κακοκαιρία που έπληξε την Εύβοια το Φεβρουάριο του 2006 κατέστρεψε το νότιο τμήμα του κάστρου.

Στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος, σώζονται ακόμα λιθόκτιστες σκάλες, οι οποίες οδηγούσαν στον περίδρομο, πίσω από τις επάλξεις απ' όπου οι πολεμιστές του ιππότη Λικάριου, άγρυπνα παρακολουθούσαν και έλεγχαν την κίνηση στο Ληλάντιο Πεδίο.

Στη βόρεια πλευρά σώζεται ακόμη η είσοδος του κάστρου, κρυμμένη σε μια εσοχή των τειχών. Μόλις ο επισκέπτης διαβεί το άνοιγμα, βρίσκεται μπροστά στον επιβλητικό όγκο των ερειπίων ενός μεγάλου παραλληλόγραμμου κτιρίου με γεροδεμένη τοιχοποιία, το οποίο φέρεται να ήταν αρχοντική κατοικία και οχυρό μαζί. Πισω από τις επάλξεις οι οποίες σώζονται ακόμα, οι υπερασπιστές του κάστρου μπορούσαν να προσβάλλουν οποιονδήποτε βρισκόταν μπροστά στη βορειοδυτική πλευρά του φρουρίου και ταυτόχρονα να επιτηρούν αυστηρά την πύλη.

Ο εσωτερικός χώρος της κατοικίας, η οποία ήταν διώροφη, είναι αρκετά ευρύχωρη. Στο άνω μέρος των ερειπίων της όπου βρισκόταν ο δεύτερος όροφος, ο οποίος μάλλον αποτελούσε τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του κυρίου του κάστρου, σώζονται στον τοίχο τα ευρύτερα ανοίγματα των παραθύρων του ορόφου, τα οποία είναι τοξωτά και διακοσμημένα με κεραμικές πλάκες τοποθετημένες με εξαιρετική επιμέλεια.

Δίπλα ακριβώς στα ερείπια της κατοικίας των ανακτόρων του κάστρου βρίσκονται τα σπαράγματα άλλων κτιρίων, προορισμένων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων του φρουρίου. Πίσω από τα ερείπια των κτιρίων αυτών, υψώνεται σε αρκετά καλή κατάσταση τμήμα των τειχών των Φύλλων, το οποίο χωρίζεται από τα ερείπια των κτιρίων μ' ένα στενό ευθύ διάδρομο σχεδόν αθέατο.

Ιστορία - Παράδοση:

Το κάστρο, το οποίο αποτελούσε φέουδο της οικογένειας "Dalle Carceri", συνέδεσε την ιστορία του με το όνομα του ιππότη, πειρατή κατά άλλους, Λικάριου από τη Vicenza, που έζησε στα τέλη του 13ου αιώνα.

Ο Λικάριος, ο οποίος ήταν στην υπηρεσία των Carceri, μετά το μυστικό του γάμο με την Φελίζα, σύζυγο του βαρόνου της Καρύστου που είχε στο μεταξύ πεθάνει και ήταν προστατευόμενη της οικογένειας Carceri αντιμετώπισε την αντίδραση και την οργή της οικογένειας του νεκρού συζύγου της και των Carceri.

Αποφασισμένος να εκδικηθεί, ήρθε σε συμφωνία με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο, προκειμένου να υποτάξει τη φραγκοκρατούμενη Εύβοια για λογαριασμό των βυζαντινών. Ο Λικάριος κατάφερε με το στρατό του να εκπορθήσει όλα τα κάστρα της Εύβοιας και έτσι ν' αποκτήσει ως ανταμοιβή όλο το νησί ως φέουδο.

Τόσος ήταν ο τρόμος που προκαλούσε το όνομα του Λικάριου στους κατοίκους, ώστε όπως αναφέρεται από πολλούς ιστορικούς μελετητές κανένας δεν τολμούσε να βγει από τα τείχη της Χαλκίδας από φόβο μήπως τον συναντήσει.

Με την κατάληψη της Εύβοιας από τους Τούρκους το 1470 το κάστρο πέρασε στην κατοχή τους.

Για το κάστρο των Φύλλων έγραψε και ο Τούρκος περιηγητής του 17ου αιώνα Εβλία Τσελεμπί, ο οποίος το ονομάζει "Φλαμπόρ Καλέ" κατά παραφθορά του ελληνικού του ονόματος. Ο Τσελεμπί γράφει ότι όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Εύβοια, το κάστρο παραδόθηκε με συνθήκη στους εισβολείς και ότι οι τελευταίοι γκρέμισαν μέρος των τειχών για να το αχρηστεύσουν ως φρούριο.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Τουριστικός oδηγός Ευβοίας Βόρεια Εύβοια Κεντρική Εύβοια Νότια Εύβοια Σκύρος Οδικός χάρτης Δορυφορικός χάρτης
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Δήμος Ληλαντίων"
Αυτοδιοίκηση:
• Δήμος Ληλαντίων: 22210 53765, 22210 51500
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000

Θρησκευτικοί χώροι:
• Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά: 22210 50777

Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163

Υπηρεσίες:
• Αστυνομικός σταθμός Βασιλικού: 22210 53333

Υγεία:
• Περιφερειακό ιατρείο Βασιλικού: 22210 52222
• Περιφερειακό ιατρείο Μύτικα: 22210 53996
Κεντρική σελίδα Στατιστικά Βιβλιογραφία Απογραφή πληθυσμού Επικοινωνία