Κερασιά, Απολιθωμένο δάσος

Περιγραφή:

Το Μουσείο Παλαιολιθικών Θηλαστικών Κερασιάς, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισμού, εγκαινιάστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2006 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας και το δήμο Νηλέως. Στους χώρους του παρουσιάζονται οι εντυπωσιακοί κερασφόροι ρινόκεροι της Β. Εύβοιας, τα ακεραθήρια, δηλαδή ρινόκεροι χωρίς κέρατα, τα προβοσκιδωτά, οι καμηλοπαρδάλεις, τα φημισμένα διεθνώς Ελλαδοθήρια και Σαμοθήρια, ποικίλα βοοειδή, αιλουροειδή, ύαινες, κλπ. Η παρουσίαση συμπληρώνεται με φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές στο απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς, διαγράμματα και ενημερωτικά κείμενα για τα ζώα αυτά που έζησαν στην περιοχή πριν από 5,5- 6 εκατομμύρια χρόνια.

Το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς είναι ένα σπάνιο γεωλογικό μνημείο. Τα φυτικά απολιθώματα, που αφθονούν στην ευρύτερη περιοχή του απολιθωμένου δάσους, μεταξύ των οικισμών Κερασιά και Παππάδες, με τη μορφή πυριτιωμένων κορμών, κλάδων, ριζικών κόμβων, καρπών και φύλλων, με άριστη διατήρηση έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορισθεί το γένος, ακόμη και το είδος του φυτού της εποχής εκείνης.

Τα ογκώδη οστά που καταστράφηκαν από τα σκαπτικά μηχανήματα όταν έγινε η διάνοιξη του δασικού δρόμου προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των κατοίκων και των πρώτων ερευνητών που αναφέρουν και την παρουσία των Δεινοθηρίων.

Στις ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή έχουν βρεθεί χαυλιόδοντες από μαστόδοντα, αλλά και σκελετικά στοιχεία. Από τις καμηλοπαρδάλεις στην απολιθωμένη πανίδα της Κερασιάς συχνότερη είναι η παρουσία του Σαμοθηρίου (Samotherium major), και του Ελλαδοθηρίου (Helladotherium duvernoy). Πρόκειται για δύο κοντόλαιμες καμηλοπαρδάλεις που παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες, αλλά και διαφορές. Παράλληλα έχει βρεθεί η μακρόλαιμη καμηλοπάρδαλη (Bohlinia) που ομοιάζει πολύ με τη σημερινή καμηλοπάρδη, αλλά και μια μικρόσωμη, γνωστή ως Παλαιότραγος (Palaeotragus) που ομοιάζει πολύ με την σημερινή Οκάπια. Στο Μουσείο παρουσιάζονται σε συνθέσεις τα Ελλαδοθήρια και τα Σαμοθήρια καθώς και ανεξάρτητα σκελετικά στοιχεία.

Στην πανίδα της Κερασιάς συμπεριλαμβάνονται ποικίλα βοοειδή. Έχουν βρεθεί γνάθοι και λίγα τμήματα κρανίων με τα κέρατά τους. Στο διαθέσιμο υλικό σπανίζουν τα σκελετικά στοιχεία.

Οι μαχαιρόδοντες είναι ισχυρότατα αιλουροειδή που θυμίζουν πολύ τα λιοντάρια. Οι κυνόδοντές τους είναι πολύ ισχυροί και πιεσμένοι πλευρικά. Θυμίζουν πριονωτά μαχαίρια και το όνομά τους οφείλεται σε αυτούς. Στην έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Κερασιάς παρουσιάζεται ένας κυνόδους, γνάθοι καθώς και πολύ σπάνιο μετακρανιακό υλικό.

Από τις σχετικές έρευνες προκύπτει ότι το M. parvulus, αιλουροειδές του ανώτερου Μειόκαινου, είχε περισσότερο επιμήκη οπίσθια άκρα σε σχέση με τα εμπρόσθια, γεγονός που δεικνύει την ικανότητα αλμάτων. Το είδος Metailurus parvulus είχε οδόντες με μετρίως αναπτυγμένη κοπτική ικανότητα. Ζούσε σε περιβάλλοντα ενδιάμεσου χαρακτήρα, δηλαδή ανάμεσα σε ανοικτές και δασώδεις περιοχές και κύρια σε δασώδεις περιοχές με αραιή κάλυψη.

Ύαινες, μικρόσωμοι αντιπρόσωποι της υποοικογένειας Ictitherriinae των Υαινιδών, βρέθηκαν στη θέση Βάγιες Κερασιάς.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Τουριστικός oδηγός Ευβοίας Βόρεια Εύβοια Κεντρική Εύβοια Νότια Εύβοια Σκύρος Οδικός χάρτης Δορυφορικός χάρτης
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Δήμος Νηλέως"
Αυτοδιοίκηση:
• Δήμος Νηλέως: 22270 61701, 22270 61700
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000

Πολιτισμός:
• Λαογραφικό μουσείο Αγίας Αννας: 22270 61581

Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Αιδηψός: 22620 60211, Ιστιαία: 22260 52284, Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163

Υπηρεσίες:
• Αστυνομικός σταθμός Αγίας Αννας: 22270 61111

Υγεία:
• Περιφερειακό ιατρείο Αγίας Αννας: 22270 61245
Χιλιομετρικές αποστάσεις
Κεντρική σελίδα Στατιστικά Βιβλιογραφία Απογραφή πληθυσμού Επικοινωνία