Ιστορία του δήμου Αρτεμισίου

Προϊστορικοί χρόνοι:

Ίχνη Πρωτοελλαδικής εποχής έχουν εντοπιστεί στις περιοχές Καστραδάκι και Χερρονήσι Ελληνικών. Στη θέση Παλαιόκαστρο Βασιλικών τοποθετείται ο αρχαίος δήμος Ποσείδιο της Ιστιαίας. Πρωτοελλαδικός οικισμός έχει ανακαλυφθεί ακόμα και στην παραλία Καστριού Γουβών.

Κλασικοί χρόνοι:

Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, για πρώτη ουσιαστικά φορά οι στόλοι των Ελλήνων και των Περσών ήλθαν αντιμέτωποι στα στενά του Αρτεμισίου τον Αύγουστο του 480 π.Χ..

Ο περσικός στόλος με 1.207 πλοία έπλεε κατά μήκος των ακτών της Θεσσαλίας μέχρι τις ακτές του Πηλίου, όπου σε καταιγίδα χάθηκαν 400 πλοία. Το υπόλοιπο τμήμα αγκυροβόλησε στους Αφέτες, περιοχή που ταυτίζεται με τον σημερινό Πλατανιά της Μαγνησίας, περίπου απέναντι στο σημερινό Πευκί.

Ο ελληνικός στόλος, με 271 πλοία ήταν μπροστά από το ιερό της Αρτέμιδος. Μολονότι τα περισσότερα πλοία ήταν αθηναϊκά υπό τον Θεμιστοκλή, την αρχηγία του στόλου είχε ο σπαρτιάτης ναύαρχος Ευρυβιάδης. Τα αθηναϊκά πλοία επάνδρωναν και πληρώματα από τη Χαλκίδα, ενώ συμμετείχαν επτά πλοία από την Ερέτρια και δύο από τα Στύρα.

Παράλληλα, οι Πέρσες έστειλαν 200 πλοία να περιπλεύσουν την Εύβοια και να κυκλώσουν τους Έλληνες, όμως σε καταιγίδα τα πλοία χάθηκαν στα "κοίλα" της Ευβοίας, περιοχή που ταυτίζεται με την ακτή ανάμεσα στην Κύμη και τον Καφηρέα.

Οι δύο στόλοι ήλθαν αντιμέτωποι 3 φορές σε διάστημα 3 ημερών, με αμφίρροπο αποτέλεσμα στο ναυτικό πεδίο, με ουσιαστική όμως νίκη των Ελλήνων στο πεδίο της στρατηγικής, καθώς ο ελληνικός στόλος πέτυχε το σκοπό του. Ο περσικός στόλος δεν μπόρεσε να βοηθήσει το δοκιμαζόμενο στρατό του Ξέρξη στις Θερμοπύλες.

Όταν έφθασε η είδηση ότι οι Πέρσες διέβησαν τις Θερμοπύλες, οι Έλληνες κατάλαβαν ότι δεν είχε πλέον νόημα η παραμονή του στόλου στην περιοχή του Αρτεμισίου και κατευθύνθηκαν μέσω του Ευρίπου προς την Αττική. Όταν πληροφορήθηκαν τον απόπλου του ελληνικού στόλου, οι Πέρσες αποβιβάσθηκαν στη βόρεια Εύβοια και τη λεηλάτησαν επί τρεις ημέρες.

Η ναυμαχία του Αρτεμισίου απέβη ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη των Περσικών Πολέμων, καθώς η εμπειρία και η γνώση του αντιπάλου που απέκτησαν οι Έλληνες ναυτικοί, όπως και οι σημαντικές απώλειες των Περσών συνετέλεσαν αποφασιστικά στη νικητήρια ναυμαχία της Σαλαμίνος το Σεπτέμβριο του 430 π.Χ..

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Τουριστικός oδηγός Ευβοίας Βόρεια Εύβοια Κεντρική Εύβοια Νότια Εύβοια Σκύρος Οδικός χάρτης Δορυφορικός χάρτης
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Δήμος Αρτεμισίου"
Αυτοδιοίκηση:
• Δήμος Αρτεμισίου: 22260 40350
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000

Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Αιδηψός: 22620 60211, Ιστιαία: 22260 52284, Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163

Υπηρεσίες:
• Αστυνομικός σταθμός Γουβών: 22260 41720
• Λιμενικός σταθμός Πευκίου: 22260 41710

Υγεία:
• Περιφερειακό ιατρείο Γουβών: 22260 41450
Κεντρική σελίδα Στατιστικά Βιβλιογραφία Απογραφή πληθυσμού Επικοινωνία