Προοδευτική κωμόπολη της Κεντρικής Εύβοιας, βόρεια της Αμαρύνθου, με την οποία συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 6,5 χλμ. Είναι κτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ερετριακού Ολύμπου. Ανήκει στην επαρχία Χαλκίδας του νομού Ευβοίας. Έχει απόσταση από τη Χαλκίδα 34 χλμ.
Η ονομασία του αποδίδεται, κατ' άλλους μεν στη γυμνότητα του εδάφους, κατ' άλλους δε σε φυγόδικο με το όνομα "Γυμνός" που κρυβόταν στα δάση του όρους Όλυμπος.
Ο θεοδ. Σκούρας, στη μονογραφία του για το Γυμνό, γράφει: Τυμνό (το), Γυμνώ(η), Γυμνοί (οι), προέρχεται από το στρατιωτικό σώμα των γυμνών ή γυμνητών ή ψιλών, που πρώτους εγκαταστήσανε εκεί οι Αθηναίοι, όταν το 442 π.Χ. καταλάβανε την Ερέτρια. Οι γυμνοί ή γυμνητές ή γυμνίτες ή ψιλοί ήτανε στρατιωτικό σώμα όχι μόνιμο. Ήτανε οι ελαφρά οπλισμένοι της εποχής εκείνης". (Βλ. Αρχ. Ευβ. Σπουδών τόμ. ΚΣΤ' σ, 143 Τυμνό, ένα αρχαίο τοπωνύμιο στην Εύβοια").
Το Γυμνό άρχισε να κατοικείται από το 1870. Οι οικογένειες που εγκαταστάθηκαν εδώ προέρχονταν από τα γύρω χωριά Σέτα, Μίστρο, Μανίκια, Μακρυχώρι, Καλλιθέα και Μεταμόρφωση. Ο πληθυσμός του γρήγορα αυξήθηκε και στην απογραφή του 2001 είχε 2.047 κατοίκους.
Υδρεύεται από πηγαία νερά με υδραγωγείο και με αρτεσιανό. Παράγει άφθονο και εκλεκτό λάδι, κτηνοτροφικά, δημητριακά, αμύγδαλα, μέλι και κηπευτικά.
Στην κωμόπολη υπάρχουν Δημοτικό σχολείο οκταθέσιο, έτος ίδρυσης 1903, νηπιαγωγείο διθέσιο, έτος ίδρυσης 1972 και Γυμνάσιο, έτος ίδρυσης 1981.