Ζάππας Ευάγγελος
Ο Ευάγγελος Ζάππας (1800-1865) καταγόταν από το χωριό Λάμποβο, κοντά στα Ιωάννινα της Ηπείρου. Πήρε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το 1824 τιμήθηκε με το δίπλωμα του Ταξίαρχου. Το 1831 μετοίκησε στο Βουκουρέστι όπου, ασκώντας το επάγγελμα του εμπειρικού χειρουργού, απέκτησε την πρώτη του περιουσία. Αργότερα, νοίκιασε και καλλιέργησε κτήματα των Ελληνικών μοναστηριών της περιοχής. Σύντομα αύξησε την περιουσία του και από το 1844 άρχισε να αγοράζει μεγάλες εκτάσεις, που έως τότε εκμίσθωνε. Σε ένα από τα κτήματα του έχτισε πολυτελή έπαυλη όπου εγκαταστάθηκε μαζί με τον ξάδερφο του Κωνσταντίνο Ζάππα, ο οποίος είχε επίσης μετοικήσει στη Ρουμανία. Τα ξαδέρφια Ζάππα, σε μικρό χρονικό διάστημα, απέκτησαν κολοσσιαία περιουσία από τις καλλιέργειες των κτημάτων τους και το εμπόριο.
Ο Ευάγγελος Ζάππας συνέλαβε πρώτος την ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Με την επιστολή του στον βασιλιά Όθωνα το 1865, πρότεινε την αναβίωση των Αγώνων και πρόσφερε για το σκοπό αυτό 400 μετοχές της ατμοπλοϊκής του εταιρείας, ώστε να τελούνται, με τα κέρδη από τους τόκους τους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα κάθε τέσσερα χρόνια.
Πιέρ ντε Κουμπερτέν
Αναβιωτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείται ο Γάλλος βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν. Ο Κουμπερτέν πίστευε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έδιναν τη δυνατότητα στους νέους της πατρίδας του, αλλά και όλου του κόσμου να αναπτύξουν αρμονικά σωματικές, ψυχικές και πνευματικές αρετές. Επιπλέον οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελούσαν μια μοναδική ευκαιρία για να αναπτυχθούν δυνατοί δεσμοί φιλίας ανάμεσα στους λαούς.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του έπαιξαν οι ανασκαφές πουέγιναν στην Αρχαία Ολυμπία και στους Δελφούς, κι έφεραν στην επιφάνεια τα αρχαία Ιερά. Με δική του πρωτοβουλία, το 1894, έγινε το πρώτο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο στο Παρίσι. Οι σύνεδροι εξέφρασαν την επιθυμία να διοργανώνονται Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας για πρώτη φορά το 1896 από την Αθήνα.
Ο Κουμπερτέν αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στο σκοπό αυτό και τελικά κατόρθωσε να το πετύχει. Μετά το θάνατο του, η καρδιά του μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και φυλάσσεται σε μια αναθηματική στήλη στο άλσος «Πιερ ντε Κουμπερτέν» στον τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας που τόσο αγάπησε.
Δημήτριος Βικέλας
Ο Δημήτριος Βικέλας, ονομαστός λογοτέχνης που ζούσε στο Παρίσι, υποστήριξε θερμά την πρόταση του Κουμπερτέν για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο πρώτο Διεθνές αθλητικό συνέδριο. Κατόρθωσε να πείσει όλους, Έλληνες και ξένους, για την ανάγκη να διεξαχθούν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Ο Βικέλας ήταν ο πρώτος πρόεδρος τηςΔιεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Γεώργιος Αβέρωφ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 δεν θα γίνονταν, αν την κρίσιμη στιγμή ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ δεν πρόσφερε το τεράστιο ποσό των 920.000 χρυσών για να ανακαινιστεί το Παναθηναϊκό Στάδιο. Αξιόλογες, όμως, υπήρξαν και οι δωρεές άλλων Ελλήνων, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα.
Γιώτα Αγγελάκη - Β' Γυμνασίου