Το έμβλημα
Ο κότινος, έμβλημα λιτό και απέριττο, και συνάμα τόσο ξεχωριστό, λαμπερό και διαχρονικό, συμβολίζει την ιστορικότητα της Αρχαίας Ελλάδας, τον αέναο κύκλο της ζωής και το χαρακτήρα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι τονίζεται με τον καλύτερο τρόπο η ενότητα του χθες με το σήμερα. Σύμβολο οικουμενικό, αποτελεί δημιούργημα ελευθερίας, ελπίδας και απλότητας, παγκόσμια πηγή έμπνευσης για αθλητές και πολίτες.
Η κυριαρχία του γαλάζιου και του λευκού της απεικόνισης ανακαλεί αυθόρμητα την καθαρότητα του ελληνικού ουρανού, τη διαφάνεια, τη διαύγεια και την ορμητικότητα της ελληνικής θάλασσας.
Οι μασκότ
Ο Φοίβος και η Αθηνά είναι δύο σημερινά παιδιά, δυο αδέλφια. Όπως η έμπνευση τους ήρθε από μια αρχαία Ελληνική κούκλα, έτσι και τα ονόματα τους συνδέονται με την αρχαία Ελλάδα. Γιατί το αγόρι έχει το όνομα του μυθικού θεού του Ολύμπου Απόλλωνα-Φοίβου, θεού του φωτός και της μουσικής. Και το κορίτσι το όνομα της Αθηνάς, αδελφής του Φοίβου και θεά της Σοφίας.
Μ' αυτόν τον τρόπο ο Φοίβος και η Αθηνά συμβολίζουν με την παρουσία τους τον άρρηκτο δεσμό που έχει η Ελληνική Ιστορία με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ταυτόχρονα, ο Φοίβος και η Αθηνά φέρουν μαζί τους όλες τις αξίες που αντιπροσωπεύει το Ολυμπιακό ιδεώδες. Δύο παιδιά που μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού -τη χαρά του αγώνα- θα μας δείξουν την πραγματική αξία της συμμετοχής και όχι του αποτελέσματος. Δυο αδέλφια, σύμβολα της μεγάλης Ολυμπιακή Ιδέας: της αδελφοσύνης όλων των ανθρώπων του κόσμου. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι, πρεσβευτές όχι μόνο της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας, αλλά κυρίως της ισότητας. Και κυρίως, δύο ανθρώπινα πλάσματα που αναδεικνύουν το Ανθρώπινο Μέτρο και μας θυμίζουν ότι το κέντρο, η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι και θα παραμείνει για πάντα ο ίδιος ο άνθρωπος.
Ο Φοίβος και η Αθηνά είναι δύο παιδιά, απλά και χαρούμενα, γεμάτα ζωντάνια και δημιουργικότητα. Δύο παιδιά έτοιμα για χαριτωμένες «σκανδαλιές», έτοιμα όμως και για να μας δείξουν το δρόμο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Με το γέλιο τους, με τη φωτεινή παρουσία τους, με την ελευθερία των κινήσεων τους και με τη θέληση τους να συνεργαστούν και να μείνουν ενωμένοι, ο Φοίβος και η Αθηνά είναι πλέον μαζί μας για να εκφράζουν με ενθουσιασμό και αισιοδοξία την ανάγκη όλων μας να είμαστε ενωμένοι και να μοιραστούμε τη χαρά της μεγαλύτερης πανανθρώπινης γιορτής. Των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η έμπνευση
Τον Οκτώβριο του 2001, ο κ. Γκόγκος, Διευθυντής της εταιρίας Paragraph Deisign, πληροφορήθηκε ότι το σχέδιο της εταιρίας του είχε επιλεγεί για να αποτελέσει την επίσημη μασκότ των Αγώνων του 2004. Το βράδυ της 4ης Απριλίου 2002, αποκάλυψε ο ίδιος με ποιον τρόπο έφτασε στην αρχική σύλληψη: «Οι κούκλες είναι από τα αρχαιότερα και πιο αγαπημένα παιχνίδια. Σκεφτήκαμε ότι αντλώντας έμπνευση από την ιστορία της Ελλάδας θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε αρχαία ελληνικά στοιχεία με τη σύγχρονη έννοια του παιχνιδιού. Η έμπνευση για τον Φοίβο και την Αθηνά είναι μια κωδωνόσχημη κούκλα από τερακότα, γνωστή ως «δαιδάλα», που -στην ακμή του ελληνικού πολιτισμού- εξελίχθηκε σε πραγματικό παιχνίδι».
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το πιο σημαντικό κριτήριο χαρακτηρισμού μιας κούκλας ως παιχνίδι είναι το γεγονός ότι έχει κινούμενα μέλη. Σύρμα να συνδέει τα πόδια της με τον καλυμμένο από χιτώνα κορμό της, έτσι ώστε να είναι κινητά, θυμίζοντας τις σύγχρονες μαριονέτες.
Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός από τέτοιες κούκλες της αρχαιότητας έχει διασωθεί, κυρίως επειδή κατασκευάζονταν από πηλό που διατηρείται στο χρόνο πολύ καλύτερα από το ξύλο ή το ύφασμα. Οι αρχαιότερες ελληνικές κούκλες χρονολογούνται από τον 7° π.Χ. Αιώνα.