Ποια είναι τα σημαντικότερα γεωγραφικά και φυσικά χαρακτηριστικά που προκαλούν μεταβολές στο περιβάλλον της ευρωπαϊκής θάλασσας και παράκτιας ζώνης;
Οι θάλασσες που μελετήθηκαν διαφοροποιούνται ως προς το εμβαδόν της επιφάνειάς τους, τον όγκο, τη γεωλογική ποικιλότητα του βυθού, καθώς και την ισχύ των ρευμάτων. Έτσι, οι ανοικτοί ωκεανοί, όπως ο βόρειος Ατλαντικός, εξαιτίας της τεράστιας έκτασής του, του μεγάλου βάθους και της ευρείας κυκλοφορίας του νερού, έχουν προφανώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις θάλασσες. Εκείνες που περιβάλλονται σχεδόν ολοκληρωτικά από ξηρά, όπως η Μαύρη θάλασσα.
Αυτά τα γεωγραφικά και φυσικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν την ικανότητα κάθε θάλασσας να διαλύει, να διασκορπίζει και να αφομοιώνει μορφές ρύπανσης που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Όσον αφορά την παράκτια ζώνη, οι κύριοι τόποι παράκτιων βιότοπων που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη είναι:
Βραχώδεις ακτές, αμμοθίνες, λασπώδεις παραλίες, δέλτα ποταμών, οι εκβολές τους και λιμνοθάλασσες. Το λιώσιμο των παγετώνων προκαλεί ανύψωση των ακτών στο βορά και καθίζηση στο νότο. Οι παράκτιες περιοχές είναι επίσης πολύ δημοφιλείς για τον τουρισμό και τη θαλάσσια ψυχαγωγία. Η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (16.000 χλμ.) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φλωρίνα Ταλόι, Μιχάλης Ταλόι