Αστακός: Ο αστακός ανήκει στα ζώα της θάλασσας και του γλυκού νερού των λιμών και των ποταμών. Το γένος του περιλαμβάνει τρία είδη. Πρώτος είναι ο θαλασσινός κοινός αστακός. Το σώμα του αποτελείται από τον κεφαλοθώρακα και την κοιλιά. Στο κάτω μέρος έχει πέντε ζευγάρια ποδιών. Το κεφάλι του ενωμένο με τον θώρακα του καταλήγει σε μυτερό ρύγχος. Κάτω από το ρύγχος του φυτρώνουν δύο μακριές κεραίες και τέσσερις άλλες πολύ κοντύτερες σα μουστάκια. Κάθε χρόνο η θηλυκιά σύντροφος του αστακού γεννάει 2 χιλιάδες αυγά, πάνω κάτω. Στις θάλασσες του τόπου μας ψαρεύονται πολλοί αστακοί που το κρέας τους είναι καθαρό, άσπρο και νόστιμο. Στο γένος του αστακού ανήκει και η καραβίδα, η θαλάσσια και του γλυκού νερού. Μοιάζει σε όλα με τον αστακό εκτός από το κέλυφος το οποίο είναι λείο και ξανθοπράσινο και ότι οι δαγκάνες είναι μεγαλύτερες.
Χταπόδι: Θα το έχεις δοκιμάσει είτε ως βραστό είτε ως κρασάτο είτε ως ψητό. Σε όλες τις περιπτώσεις έχει ευχάριστη γεύση και είναι θαυμαστός μεζές για όσους αγαπάνε το κρασί. Υπάρχουν κατά τη ζωολογία, 140 είδη χταποδιών. Από το κεφάλι του και γύρω από το στόμα του φυτρώνουν οι οκτώ πλόκαμοί του, ίσοι στο μέγεθος, που πιο κοντά στη βάση τους ενώνονται με μια μεμβράνη. Τα χταπόδια ζούνε σε βραχώδη μέρη μέσα σε κοιλότητες, για να προφυλάσσουν το μαλακό σώμα τους.
Κάβουρας: Ο κάβουρας ανήκει στην οικογένεια των μαλακοστράκων καρκινοειδών. Έχει σώμα ελλειψοειδές με οκτώ αρθρωτά πόδια και δύο ισχυρές δαγκάνες. Καλύπτεται όλος από ημίσκληρο κέλυφος. Στο θώρακά του φέρει τα αναπνευστικά βράγχια και στο μετωπικό τμήμα της ράχης του δύο σφαιρικά μικράμάτια που βλέπουν προς όλες τις διευθύνσεις. Τον κάβουρα τον συναντούμε συχνά σε ρηχά νερά και ακτές όπου ζει κάτω από βράχους.
Τσιπούρα: Η τσιπούρα είναι ασημόγκριζη, μήκους 30-40 εκατοστόμετρων και βάρος μέχρι 6 χιλιόγραμμων. Διακρίνεται από μια χρυσοκίτρινη ταινία σαν φρύδι που ενώνει τα μάτια. Το σώμα του είναι έντονα ατρακτοειδές, πλευρικά πεπιεσμένο, με ψηλή καμπουρωτή ράχη. Ζει σε παράκτιες περιοχές με αμμώδη βυθό, σε βάθη από 5 ενός 30 μέτρα το καλοκαίρι και βαθύτερα μέχρι 150 μέτρα το χειμώνα.
Καλαμάρια: ή κεφαλόποδα είναι ομοταξία αποκλειστικά θαλάσσιων μαλακίων που περιλαμβάνει 130 γνωστά ζωντανά γένη (650 είδη) και μερικές κοινές, εδώδιμες μορφές, όπως το καλαμάρι, το χταπόδι και τη σουπιά. Τα απολιθωμένα κεφαλόποδα με πολύ περισσότερα είδη από τα σημερινά, διαφοροποιήθηκαν κατά το τέλος του Παλαιοζωικού και κατά το Μεσοζωικό. Τα γνωστότερα είναι τα Αμμωνιζοειδή και οι Βελεμνίτες. Τα κεφαλόποδα κατοικούν σ' όλα τα βάθη, όλων των θαλασσών.
Αιμίλιος Καμπρίζεφ
(πληροφορίες από την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούζ Μπριτάνικα)