Το πετρέλαιο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την θαλάσσια ζωή. Σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδας ο καθαρισμός της θάλασσας και της παράλιας περιοχής θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη μεθοδικότητα και προσοχή. Η απόφαση για τη μέθοδο που θα επιλεγεί για την καταπολέμηση μιας πετρελαιοκηλίδας, εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως:
Όταν έχουμε μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση οι κύριες μέθοδοι καταπολέμησης της ρύπανσης είναι:
Μόλις η διαδικασία καθαρισμού της θάλασσας και της παράλιας περιοχής ολοκληρωθεί τα στερεοποιημένα πετρελαιοειδή και τα επιπλέοντα απορρίμματα, μεταφέρονται και διατίθενται σε εγκεκριμένους χερσαίους χώρους.
Η χώρα μας συμμετέχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης, έχει υιοθετήσει και επικυρώσει τις Διεθνείς Συμβάσεις που αφορούν την προστασία της θάλασσας. Συγχρόνως, διαθέτει μια από τις αυστηρότερες εθνικές νομοθεσίες, όσον αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.
Στην Ελλάδα, έχει εφαρμογή η διεθνής αποδεκτή αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», γι' αυτό και οι υπαίτιοι που προκαλούν μόλυνση της θάλασσας και των ακτών τιμωρούνται ποινικά και διοικητικά, ενώ οι Έλληνες ναυτικοί τιμωρούνται επιπρόσθετα και πειθαρχικά. Οι ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται από τα αρμόδια ποινικά δικαστήρια κυμαίνονται από φυλάκιση 10 ημερών έως και 5 χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Όσον αφορά τις Διοικητικές κυρώσεις, από τις Λιμενικές Αρχές επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 5.000.000 δρχ.
Ματίνα Κούτου