Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Βιομηχανική ομάδα ανακύκλωσης χαρτιού

Ανακύκλωση χαρτιού - Γυμνάσιο, Λύκειο Λίμνης. Μάιος 1999

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η βιομηχανική μονάδα ανακύκλωσης χαρτιού στις Ροβιές λειτούργησε για πρώτη φορά στις αρχές του20ου αιώνα (περίπου 1910). Αρχικά στη μονάδα αυτή κατασκευάζονταν χαρτί από ξύλα (κυτταρίνη). Την εποχή εκείνη υπήρχαν μόνο τρεις μονάδες παραγωγής χαρτιού, μία στην Αθήνα, μία στην Κέρκυρα και η προαναφερόμενη στις Ροβιές.

Η παραγωγή είχε ως εξής: αρχικά έφταναν με καράβια κάρβουνα από τις Λειβανάτες που αποτελούσε την ενεργειακή πηγή για τη λειτουργία του εργοστασίου. Επίσης ως ενεργειακή πηγή χρησιμοποιούνταν και το ηλεκτρονικό ρεύμα. Για το σκοπό αυτό το 1930 δημιουργήθηκε ένα μικρό φράγμα στο ποτάμι που περνά δίπλα στο εργοστάσιο. Εκμεταλλευόμενοι την υδατόπτωση παρήγαγαν ρεύμα τάσης 380 volt ενώ η τάση που χρησιμοποιείται σήμερα είναι 110 volt.

Μάλιστα, χάρις στο φράγμα αυτό τροφοδοτούνταν με ρεύμα εκτός απ' τις Ροβιές και η ευρύτερη περιοχή ως τη Λίμνη. Με καράβια ακόμη έφτανε και η πρώτη ύλη για την παραγωγή χαρτιού, η κυτταρίνη. Το είδος του χαρτιού που παραγόταν ήταν αδιάβροχο χαρτί, λαδόκολλα. Με το χαρτί αυτό προμηθεύονταν εργοστάσια παραγωγής υλικών συσκευασίας. Τέλος το εργοστάσιο είχε φτάσει να απασχολεί 220 συνολικά άτομα και προσέφερε σημαντικά στην οικονομική ζωή της περιοχής. Τώρα το εργοστάσιο απασχολεί μόλις 30 άτομα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Αρχικά φτάνουν στο εργοστάσιο φορτηγά με την πρώτη υλη, τα ήδη χρησιμοποιημένα χαρτιά. Τα χαρτιά αδειάζονται σε μια περιοχή μπροστά από το εργοστάσιο και είναι έτοιμα για να καθαριστούν. Πρώτα μπαίνουν σε ένα κυκλικό μηχάνημα και καθαρίζονται με φυγοκέντρηση. Το μηχάνημα γυρίζει πολύ γρήγορα και έτσι τα άχρηστα αντικείμενα μένουν στην περιφέρεια του κυκλικού μηχανήματος, από όπου αργότερα μαζεύονται. Τα καθαρά χαρτιά μένουν στο κέντρο, από όπου με μια σωλήνα οδηγούνται στα «πλυντήρια». Εκεί, τα κυκλικά αυτά μηχανήματα καθαρίζουν τα χαρτιά από το μελάνι και τα χρώματα. Τα καθαρά πλέον χαρτιά οδηγούνται στο pulper, ένα μηχάνημα σαν τεράστιο μπλέντερ. Εκεί τα χαρτιά ανακατεύονται μαζί με το νερό. Μετά μικρές ποσότητες από αυτή τη χαρτόμαζα μπαίνουν στο τελευταίο μηχάνημα τη «σάρα». Πρώτα στύβονται για να φύγουν τα νερά και μετά περνάνε από τμήματα τσόχας για να απορροφήσουν το νερό. Αργότερα περνούν στο τμήμα όπου στρώνονται και τέλος στεγνώνονται με ατμό και τυλίγονται σε μεγάλα ρολά, περίπου ένας τόνος το ένα.

Το χαρτί δε χρωματίζεται όπως παλιότερα. Με το χαρτί προμηθεύουν εταιρείες συσκευασίας. Επίσης το εργοστάσιο διαθέτει βιολογικό καθαρισμό και ανακυκλώνει το νερό.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δυστυχώς δεν υπάρχει προοπτική για την ανάπτυξη της μονάδας. Η μονάδα αλλά και τα προϊόντα δεν είναι ανταγωνίσιμα και κάποιες προσπάθειες για την αγορά καινούριων μηχανημάτων έπεσαν στο κενό. Επίσης οι κινήσεις για την παραγωγή χαρτιού υγείας δεν είχαν επιτυχία.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.