Ιστορία του χωριού
Σε απόσταση 22 χλμ. από την Κάρυστο και στη βόρειο-δυτική πλευρά του όρους Όχη, βρίσκεται το χωριό Αγιος Δημήτριος. Συνδέεται οδικώς με την Κάρυστο, διαμέσου των χωριών Κατσαρώνι και Παραδεισίου.
Η σημερινή θέση οίκησης του χωριού δεν είναι και η πρώτη. Αυτή έγινε νοτιότερα της σημερινής θέσεως και σε μία απόσταση 2 περίπου χλμ. Το χωριό τότε, είχε χτιστεί εκατέρωθεν ενός χειμάρρου, ο οποίος πήγαζε από το όρος Όχη. Στην βορειοδυτική πλευρά του χωριού, οι κάτοικοι είχαν χτίσει έναν ναό, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Αγιο Δημήτριο. Από το όνομα του ναού αυτού, προήλθε και η ονομασία του χωριού.
Την αρχική αυτή θέση του χωριού, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν αργότερα, εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιθέσεων και επιδρομών που δέχτηκαν από διάφορες πειρατικές ομάδες και εγκαταστάθηκαν βορειότερα (σημερινή θέση του χωριού), όπου είχαν κατασκευάσει τα καλύβια τους.
Το χωριό διατήρησε την αρχική του ονομασία ενώ ο κύριος ναός του σήμερα είναι των Αγίων Κων/νου και Ελένης. Ο πληθυσμός σήμερα ανέρχεται στους 300 κατοίκους, από τους οποίους αρκετοί έχουν μετοικήσει στην Αθήνα. Ασχολούνται ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα), ελάχιστοι με τη γεωργία (υπάρχουν μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις) και τις τελευταίες δεκαετίες με την εξαγωγή από το πετρώδες έδαφος του όρους Όχης, ενός είδους πέτρας με τη μορφή πλάκας. Από τη νέα αυτή ασχολία, οι κάτοικοι του Αγ. Δημητρίου κερδίζουν αρκετά χρήματα και βρίσκονται πλέον σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με τους κατοίκους των γειτονικών χωριών.
2/θ Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου
Το σχολείο είναι 2/θέσιο, αν και φέτος έχει τοποθετηθεί ένας δάσκαλος. Έχει χτιστεί από πέτρα και διαθέτει μια μεγάλη αίθουσα και ένα γραφείο. Μπροστά από το σχολείο υπάρχει μια αρκετά μεγάλη αυλή και ο συνολικός χώρος είναι 1,5 στρ. περίπου.
Την κατασκευή του είχαν αναλάβει οι: Σταύρος Πέππας, Κων/νος Πέππας, Γεωργ. Χατζής και Κων/νος Μπαμπανιώτης. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ονομάζεται Γκορυτσά.
Στο σχολείο αναφέρεται το όνομα του ομογενή κ. Δημητρίου Ηλία Κρίσελια, σαν ευεργέτη του, χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία. Η ίδρυση και λειτουργία του σχολείου υπολογίζεται γύρω στα 1912. Στην αρχή στεγάστηκε σε διάφορα οικήματα, μέχρι το 1961 οπότε και κτίστηκε το σημερνό δημόσιο οίκημα.
Κατά την έναρξη λειτουργίας του σχολείου οι μαθητές πρέπει να ήταν γύρω στους 60-70. Σήμερα φοιτούν σ' αυτό 16 μαθητές, ενώ του χρόνου (σχολικό έτος 2001-2002) θα εγγραφούνε 4 μαθητές.
Δε γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για τους δασκάλους που υπηρέτησαν πριν από το 1960. Μετά τη χρονολογία αυτή υπηρέτησαν εδώ οι: Μπαμπανιώτης Δημ., Τσιλικοχρύσου Ασπασία, Μάντζαρης Γεωργ, Κιούσης Χαράλαμπος, Παπαοικονόμου Ιωαν., Παπαδόπουλος Αναστ., Παπανικολάου Νικ., Ζεϊμπέκης Γεωργ., Στρατής Μαριάμος, Χρήστος Δούλας, Θωμάς Γκουτουβάς, Σπύρος Λευτεριώτης, Σωτήρης Φράγκος, Ειρηνάτος Χριστοφοράκης, Γάλλος Λάμπρος, Αθανάσιος Παπανικολάου, Νίκος Καραμάνης, Τσιονάς Αναστάσιος, Αντώνιος Κουλιανός, Γεροπούλου Ευγενία, Δημητριάδης Σάββας, Μπάτζου Παναγιώτα, Γκιάστα Μαρία, Δόρδα Αίγλη, Αλέκος Θωμάς, Πλιάτσικας Λάζαρος, Παλάσκα Αθηνά, Αλεξάνδρα Ψαρρή, Γεώργιος Μπεκιάρης, Μυσίδου Λαμπρινή, Λουκανίκας Αντώνιος.
Σήμερα υπηρετεί ο Δημητρόπουλος Δημήτριος.
1/θ Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου
Το νηπιαγωγείο του Αγ. Δημητρίου άρχισε να λειτουργεί από το σχολ. έτος 1997-1998, σε ένα ενοικιαζόμενο, αρκετά καλά διαμορφωμένο χώρο στην οικοδομή της κ. Ευγενίας Λιαλιούτη. Διαθέτει μια αίθουσα, γύρω στα 35 τ.μ. και μια τουαλέτα στο πίσω μέρος του κτιρίου. Υπάρχει επίσης μπροστά από την αίθουσα ευρύχωρος προαύλιος χώρος για να παίζουν τα παιδιά.
Οι νηπιαγωγοί που υπηρέτησαν στο νηπιαγωγείο του Αγ. Δημητρίου από τότε που λειτουργεί είναι: Χατζή Μαρία, Βλάχου Παρασκευή, Παπαγιάννη Χρυσάνθη, Αδάμου Δήμητρα.
Στο νηπιαγωγείο φοιτούν σήμερα 6 νήπια.