Ιστορία και περιγραφή της περιοχής
Βόρεια της Καρύστου και σε απόσταση 25 χλμ. βρίσκεται το χωριό Πόθι. Υπάγεται στην Κοινότητα Γιαννιτσίου. Συνορεύει με τις περιφέρειες των χωριών Γιαννιτσίου, Αγίου Δημητρίου, Παραδεισίου και Εκάλης.
Η έκταση του χωριού είναι περίπου 6 τετρ. χιλ. Το έδαφος είναι ορεινό, άγονο και επικλινές. Η περιοχή και το χωριό ονομάστηκε έτσι από τις βυζαντινές οικογένειες των Πόθων και γράφονταν τα πρώτα χρόνια Πόθοι.
Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι χτίστηκε κατά τους πρώτους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν την ιστορία ή έστω τη δράση των κατοίκων, αλλά πιθανόν άνθρωποι του χωριού έλαβαν μέρος στον αγώνα της Ελληνικής Επαναστάσεως, καθώς και στην πολιορκία του Φρουρίου της Καρύστου. Το χωριό απελευθερώθηκε κατά το 1833, μαζί και όλη η περιοχή της Καρύστου. Η παράδοση του φρουρίου CASTELL ROSSO έγινε στις 11-4-1833.
Ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ανέρχεται στους 122 κατοίκους. Ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το πολιτιστικό επίπεδο είναι καλό ενώ τουρισμός δεν υφίσταται.
Οι Διοικητικές, δικαστικές και στρατιωτικές υπηρεσίες υπάγονται στην Κάρυστο, στη Χαλκίδα και στην Αθήνα.
Ιστορία του 1/θ Δημοτικού Σχολείου
Το σχολείο του Ποθίου λειτουργεί από το έτος 1900, αλλά κατά καιρούς διεκόπτετο η λειτουργία του, από έλλειψη προσωπικού. Το 1972 καταργήθηκε διότι οι μαθητές ήταν κάτω από 15 αλλά επαναλειτούργησε μετά από 2 έτη επί επιθεωρητή Κωνσταντίνου Κιούση.
Το διδακτήριο ανεγέρθη το 1962-64. Περιλαμβάνει μια αίθουσα διδασκαλίας, γραφείο, αίθουσα για διαμονή από δασκάλους. Η αυλή του είναι αρκετά μεγάλη και ισόπεδη. Το σχολείο είναι ανατολικό και έχει πολύ καλή ηλιοφάνεια. Κατά το 1972 έγινε η ηλεκτροδότησή του με χρήματα του Νομαρχιακού Ταμείου, και με προσωπική εργασία των κατοίκων. Το σχολείο δεν έχει περιουσιακά στοιχεία.
Από την ανέγερση του μέχρι και σήμερα, λειτουργεί σαν μονοθέσιο, και κατά καιρούς είχε στεγασθεί σε διάφορα ιδιωτικά οικήματα.
Το σημερινό οίκημα είναι κατασκευασμένο από πέτρα και τσιμέντο και το έχτισαν οι μάστοροι Μαρινάκης και Τοτός. Το εμβαδόν των χώρων του είναι περίπου 900 τ.μ. Το σχολείο διαθέτει ύδρευση, αλλά τόσο τα εποπτικά του όργανα όσο και διάφορα άλλα είδη γυμναστικής είναι ασήμαντα. Επίσης δεν υπάρχει τηλεόραση.
Παλαιότερα ο αριθμός των μαθητών κυμαίνονταν από 30-40. Σήμερα φοιτούν 8 μαθητές και ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς.
Από τους δασκάλους που υπηρέτησαν στο Πόθι, γνωρίζουμε τους:
Ιωάννη Τσολάκη, γραμματοδιδάσκαλο έτος 1900-1901, Χρήστο Μπούσουλα, Νικόλαο Παπαγεωργίου, Μιχαήλ Κατούνη
Από το 1909 έως και το 1929 το σχολείο έμεινε κλειστό, ελλείψει δασκάλου.
Ευαγγελία Ιωάννου, Βαρβάρα Βερνίκου, Ευαγγελία Τζοβελέκη, Βασίλειος Κωστής, Ευάγγελος Κουτσούπης, Ασημίνα Δήμα, Ερμιόνη Ματσούκα, Ιωάννης Σταμέλος, Δημήτριος Κόγκος, Δημήτριος Ρούσος, Κων/νος Πασσάς, Θεμιστοκλής Αλεξίου, Ευάγγελος Ορφανός, Γεώργιος Κεχρής, Θεόδωρος Τσίρμπας, Γεράσιμος Λιναρδάτος, Γεώργιος Σκεντέρης, Ιωάννης Τσακνάκης, Χαράλαμπος Καφανέλλης, Μαρία Τσιάκα, Κων/νος Ταμπάκης, Χρυσάνθη Μπεσίρη, Γαρυφαλλιά Χατζηαστέρη, Νικόλαος Καλούτσος, Νικόλαος Θεοδοσίου, Στυλιανός Λιβανάς, Χρήστος Μπίκας, Ζωή Ανθόγλου, Αθανασία Δεληγιάννη, Ηλίας Λιάπης, Νικόλαος Αρβανίτης, Βασίλειος Δημόπουλος.
Τώρα υπηρετεί ο Δημήτριος Ράκος.