Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Στουππαίοι

Οι Φάροι της Γνώσης - Έκδοση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Σεπτέμβριος 2001

Ιστορία και περιγραφή της περιοχής
Το χωριό Στουππαίοι βρίσκεται βόρεια της Καρύστου και Β.Α. του Μαρμαρίου. Από την Κάρυστο απέχει 24 χιλιόμετρα, και από το Μαρμάρι 15 χιλιόμετρα. Γύρω από το χωριό υπάρχουν και διάφοροι άλλοι συνοικισμοί όπως το Καλογέρι σε απόσταση 5 χλμ., το Βατίσι σε 4 χλμ., το Ριζοβούνι σε 1 χλμ. Η έκταση του χωριού είναι περίπου 150 στρέμματα και κατοικούν σ' αυτό σχεδόν 200 κάτοικοι. Οι περισσότεροι από αυτούς ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Μέχρι το 1998 αποτελούσε ξεχωριστή κοινότητα με δική της διοίκηση, ενώ από τότε με το σχέδιο Καποδίστριας έγινε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Μαρμαρίου. Για να φτάσει κανείς στο χωριό ακολουθεί το δρόμο που συνδέει την Κάρυστο με την Χαλκίδα. Στην τοποθεσία Βρύση του Μπέη, 16 χιλιόμετρα μετά την Κάρυστο, στρίβει δεξιά και μπαίνει στον επαρχιακό δρόμο.

Λίγο πιο πέρα συναντά το Βατίσι, στο οποίο τελειώνει και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Από εκεί ακολουθεί για 6 χιλιόμετρα περίπου, το χωματόδρομο που οδηγεί στην είσοδο του χωριού, μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο.

Ιστορία του 1/θ Δημοτικού Σχολείου
Ως έτος ίδρυσης του σχολείου σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες φέρεται το 1901 και από τότε το σχολείο λειτουργεί συνέχεια μέχρι και σήμερα. Πρώτο διδακτήριο του 1/θέσιου δημοτικού σχολείου Στουππαίων χρησιμοποιήθηκε η ισόγειος κατοικία της Μαρίας χήρας Μιχαήλ Μπάστα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε το ισόγειο της διώροφης οικίας του Αλέξανδρου Τούντα και τελικά το σπίτι του Ιωάννη Παλαμίδη. Το 1928 με δάσκαλο τον Αγγελο Σαμούρη και με Σχολική Εφορία τους αιδεσιμότατο Πέτρο Τσολάκη και Ευάγγελο Τόλια άρχισαν οι ενέργειες για την κατασκευή του τωρινού διδακτηρίου. Για το σκοπό αυτό η κοινότητα παραχώρησε το οικόπεδο και το ποσό των 25.000 δραχμών. Ο τότε πρόεδρος της κοινότητας Παναγιώτης Αστήθας ανέλαβε αυτοπροσώπως τη διαχείριση των χρημάτων και βοηθούμενος από το Ζαχαρία Παλαμίδη κατάφερε να κινήσει το ενδιαφέρον και να ενεργοποιήσει όλους τους κατοίκους προς το σκοπό αυτό. Όλοι μαζί λοιπόν οι κάτοικοι, για πρώτη φορά, εργάστηκαν και κατάφεραν να χτίσουν το υπάρχον οίκημα. Το κράτος χορήγησε το ποσό των 90.000 δραχμών και έτσι η συνολική δαπάνη του κτιρίου, που ολοκληρώθηκε το 1933, ανήλθε στο ποσόν των 115.000 δραχμών. Το σχολείο ιδιοκτησία της Σχολικής Εφορίας αρχικά διέθετε μια αίθουσα και λειτουργούσε σαν μονοθέσιο.

Αργότερα όμως στην αρχή της δεκαετίας του 80, με την κατάργηση των Δημοτικών Σχολείων των Βαρελαίων και του Βατησίου, που έκλεισαν λόγω μικρού αριθμού παιδιών προάχθηκε σε διθέσιο και λειτούργησε μέχρι το 1992. Προστέθηκε λοιπόν άλλη μια αίθουσα στο κτίριο που ήδη υπήρχε και από τότε το σχολείο αποτελείται από 2 αίθουσες διδασκαλίας, ένα γραφείο και μια βοηθητική αποθήκη. Η αυλή του είναι αρκετά μεγάλη, έχει δύο μπασκέτες και κάποια όργανα παιδικής χαράς. Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι ότι δεν είναι στρωμένη με άσφαλτο ή κάποιο άλλο σταθερό υλικό αλλά έχει χώμα και πέτρες. Έτσι κάθε φορά που βρέχει μετατρέπεται σε μια λίμνη γεμάτη λάσπες. Στην αρχή της δεκαετίας του '80 ο αριθμός των μαθητών ήταν γύρω στους 90-100, μιας και το σχολείο δεχόταν τα παιδιά από όλους τους γύρω οικισμούς. Από τότε όμως και ύστερα συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των νέων παιδιών και σήμερα στο σχολείο φοιτούν μόνο 10 μαθητές. Στο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του υπηρέτησαν πολλοί δάσκαλοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρώτα χρόνια οι περισσότεροι απ' αυτούς κατάγονταν από την Εύβοια.

Οι δάσκαλοι που υπηρέτησαν στο σχολείο κατά σειρά είναι οι ακόλουθοι: Μπάνος Ιωάννης, Μπαλτάς Αντώνιος, Παπαδημητρίου Κυριάκος (γνωστός ως Παπακυριάκος), Τσολάκης Ιωάννης, Παπαβασιλείου Βασίλειος, Παλαμίδη Πολυξένη, Σαμούρης Αγγελος, Τσετσέκος Ζαχαρίας, Τσόκας Νικόλαος, Παπαναστασίου Αναστάσιος, Παπαϊωάννου Κων/νος, Σκαρλής Νικόλαος, Τσιλιμίγκρα Ευτέρπη, Κωνσταντίνου Νικόλαος, Περίδου Αμαλία, Παπαϊωάννου Κων/νος, Ηλίας Χρήστος, Φετιχανόπουλος Γεράσιμος, Μαρνελάκης Παναγιώτης, Μάστορης Αναστάσιος, Δημητρίου Ιωάννης, Μαργώνης Κων/νος, Ζαγκανάς Νικόλαος, Βαγενάς - Παντούλας Παναγιώτης, Παπαγγελής Ζήνων, Καραφύλλης, Λίτος Δημήτριος, Τσαγκάλιας Βασίλειος, Καστρινάκης Ευτύχιος, Σακελαρίου Μαρία, Πανταζής Γ., Τσακνάκη Ζωή, Καραγιαννάκη Αδ., Καραγιάννης Ηρακλής, Κλειτσογιάννης Ιωάννης, Παυλής Σταμάτης, Χατζή Αναστασία, Μπάλης Κων/νος, Τριάντης Μιχαήλ, Ηλιάδης Σπύρος, Κατσάρας Χαράλαμπος, Γκουντινάκος Αθανάσιος, Κυρίλου Μαρία, Αγγελής Γεώργιος, Καλατζής Δημήτριος, Γκουζέλη Κων/νιά, Παπαζωγράφος Αθανάσιος, Σκυλλάκου Κατερίνα, Ντώνας Δημήτριος, Μπούτλα Σταυρούλα, Δεληγιάννη Αθανασία, Λόλος Γεώργιος, Τζένη Ευγενία, Μεταξάς Ευάγγελος.

Σήμερα στο σχολείο υπηρετεί ο Χατζηιωάννου Στέργιος από το Βόλο.

Ιστορία 1/θ Νηπιαγωγείου Στουππαίων
Δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Στουππαίων αλλά σε ξεχωριστό οίκημα λειτούργησε μέχρι το 1987 το μονοθέσιο νηπιαγωγείο Στουππαίων. Το κτίριο ήταν ένα νοικιασμένο σπίτι το οποίο όμως δεν πληρούσε τις απαραίτητες προδιαγραφές για μια τέτοια λειτουργία. Ήταν ένα χαμηλό κτίσμα, χωρίς γραφείο, με μια μικρή αίθουσα και ένα πολύ μικρό προαύλιο χώρο. Δεν υπήρχε δίκτυο ύδρευσης, ούτε τουαλέτα και όλες οι ανάγκες εξυπηρετούνταν από το Δημοτικό Σχολείο. Το νηπιαγωγείο πρωτολειτούργησε το 1981 και φοιτούσαν σ' αυτό νήπια και από όλους τους γύρω συνοικισμούς όπως από το Καλογέρι, το Βατίσι, το Ριζοβούνι. Η μεταφορά των νηπίων στο σχολείο γίνονταν με μισθωμένο όχημα.

Οι νηπιαγωγοί που υπηρέτησαν στο σύντομο διάστημα λειτουργίας του σχολείου ήταν: Βάρσου Αναστασία, Γκαγκόμοιρου Σοφία, Στεργίου Μαρία, Αντωνίου Βασιλική, Παπαθεοφίουλου Δόμνα

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.