Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Βατίσι

Οι Φάροι της Γνώσης - Έκδοση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Σεπτέμβριος 2001

Ιστορία - περιγραφή της περιοχής
Το χωριό Βατίσι βρίσκεται Β.Δ. της Καρύστου και βόρια του Μαρμαρίου. Από την Κάρυστο απέχει περίπου 18 χλμ. ενώ από το Μαρμάρι 9. Για να φτάσει κανείς στο χωριό ακολουθεί το δρόμο Καρύστου - Χαλκίδας. Στην τοποθεσία Βρύση του Μπέη, 16 χιλιόμετρα μετά την Κάρυστο στρίβει δεξιά και μπαίνει στον επαρχιακό δρόμο. Λίγο πιο πέρα συναντά τον οικισμό Καλογέρι και μετά από ένα χιλιόμετρο φτάνει στο Βατίσι. Εκεί σταματά και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος, ενώ αν συνεχίσει στο χωματόδρομο μετά από 6 χλμ. συναντά τους Στουππαίους. Το χωριό είναι χτισμένο στις όχθες ενός ρέματος με αποτέλεσμα να μην έχει σχεδόν καθόλου ορατότητα. Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος που επέλεξαν αυτή την περιοχή οι πρώτοι του κάτοικοι, μιας και αποτελεί μια πολύ καλή φυσική κρυψώνα. Η έκταση του χωριού είναι περίπου 40 τετρ. χλμ. και κατοικούν σ' αυτό 100 περίπου κάτοικοι οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Διοικητικά το Βατίσι μέχρι το 1998 υπαγόταν στην κοινότητα Στουππαίων, ενώ με το σχέδιο Καποδίστριας εντάχθηκε στο Δήμο Μαρμαρίου.

Δημοτικό Σχολείο
Το Δημοτικό Σχολείο Βατισίου ιδρύθηκε το 1931 και από τότε λειτουργούσε ως μονοθέσιο μέχρι το 1983. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του σχολείου φοιτούσαν σ' αυτό 34 μαθητές, ενώ το 1934 οι μαθητές έφτασαν τους 42. Από κει και πέρα τα παιδιά συνέχεια λιγόστευαν μέχρι που το σχολείο έκλεισε. Σαν πρώτο διδακτήριο του σχολείου χρησιμοποιήθηκε ένα ιδιόκτητο σπίτι με χωμάτινη στέγη το οποίο ανήκε στον Δ. Τρίτον. Στη συνέχεια το σχολείο μεταφέρθηκε σ' ένα παρόμοιο σπίτι ιδιοκτησίας του Ελευθέριου Ντούνη. Το 1958 σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε μετά από δωρεά των Θεόδωρο Γεωργίου, Πέτρου Γεωργίου, Κυριάκου Δ. Γεωργίου και Κυριάκου Γ. Γεωργίου, μπήκαν τα θεμέλια για την ανέγερση Δημόσιου Διδακτηρίου. Το κτίριο που αποτελείται μόνο από μία αίθουσα ολοκληρώθηκε το 1962. Για την κατασκευή του σχολείου δόθηκε κρατική επιχορήγηση 120.000 δραχμές, αλλά και οι κάτοικοι προσέφεραν πολύ προσωπική εργασία. Το κτίριο αυτό μετά το κλείσιμο του σχολείου εγκαταλείφθηκε και σήμερα είναι σχεδόν ερειπωμένο.

Οι δάσκαλοι που υπηρέτησαν στο σχολείο από το 1931 είναι οι ακόλουθοι: Ζαχαρίας Κώτσης, Αικατερίνη Φουρναράκου, Μαρία Καρούμπα, Μαρία Ταλιαντζή, Βλάσης Μαστροκώστας, Ευάγγελος Δημητρακόπουλος, Αθανάσιος Πετράκης, Αλέξανδρος Κηρυττόπουλος, Αλκιβιάδης Πλουσάκης, Δημήτριος Τόλιας, Βαγενά - Παντούλα Ειρήνη, Νικολάκης Σταύρος, Κούτρας Βασίλειος, Κουρτίνος Λάζαρος, Λαβδογιάννης Μιχαήλ.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.