Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Νέα Στύρα

Οι Φάροι της Γνώσης - Έκδοση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Σεπτέμβριος 2001

Σύντομη ιστορία των Ν. Στύρων
Τα Ν. Στύρα, χωριό με πληθυσμό άνω των 1000 κατοίκων που διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Στυρέων, βρίσκονται στη Ν.Δ. Εύβοια, επί της ακτής του Ευβοϊκού κόλπου και αποτελούν για τη Ν. Εύβοια την κύρια πύλη εισόδου ανθρώπων και εμπορευμάτων, καθώς και το σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο της περιοχής.

Αν θέλουμε να βρούμε τις απαρχές της ιστορίας του χωριού αυτού, θα πρέπει να αναχθούμε στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα ή ίσως και λίγο νωρίτερα.

Κατά την εποχή εκείνη στη μέχρι τότε έρημη παραλία άρχισαν να συνοικίζονται κάτοικοι των γύρω χωριών, καθώς και αλιείς από την Ερμιόνη και το Κρανίδι της Αργολίδας και κατ' αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ένας πρώτος οικιστικός πυρήνας. Αυτός με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε μία σύγχρονη πυκνοδομημένη λουτρόπολη, η οποία φιλοξενεί χιλιάδες Ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους του έτους.

Τα Ν. Στύρα που μέχρι τη δεκαετία του '60 αποτελούσαν ένα γραφικό ψαροχώρι, αναπτύχθηκαν ραγδαία λόγω των φυσικών καλλονών της περιοχής που αποτέλεσαν και αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών, της μικρής απόστασης από την πρωτεύουσα και της τακτικής συγκοινωνίας.

Οι παραπάνω λόγοι ευνοούν και την περαιτέρω ανάπτυξη των, η οποία, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί κατά τα επόμενα χρόνια με ταχύτερους ρυθμούς.

4/θ Δημοτικό Σχολείο Ν. Στύρων
Το σχολείο των Ν. Στύρων -στο οποίο φοιτούν μαθητές από τα Ν. Στύρα- λειτουργεί από το έτος 1918.

Αρχικά λειτούργησε ως μονοθέσιο και στεγαζόταν στο σπίτι της Αικ. Βογιατζή. Μετέπειτα στεγάσθηκε σε άλλα σπίτια, άλλοτε με μίσθωμα και άλλοτε δωρεάν.

Το σημερινό κτίριο -το παλαιότερο τμήμα του- χτίστηκε κατά τα έτη 1962-63 σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Χ. Σάκκα με χρήματα που προήλθαν από χοροεσπερίδες και άλλες εισφορές των κατοίκων, από επιχορηγήσεις του Νομαρχιακού Ταμείου και του Υπουργείου. Από τις 4 αίθουσες του κτιρίου αυτού η μία χρησιμοποιείται από το Νηπιαγωγείο.

Από το 1969 έως το 1983 το σχολείο δε λειτούργησε ως διθέσιο και έκτοτε ως τριθέσιο. Κατά το έτος 1992 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων θεμελιώθηκε στον αύλειο χώρο του σχολείου ένα νέο κτίριο εμβαδού 100 τ.μ. με προορισμό να γίνει γυμναστήριο, αλλά λόγω ελλείψεως οικονομικών πόρων το έργο παρέμεινε επί οκταετία περίπου ημιτελές.

Στο μεταξύ ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε σημαντικά, με συνέπεια από την οργανικότητα του σχολείου και ως εκ τούτου δημιουργήθηκε πρόβλημα στέγασης των νέων τμημάτων. Με τη χρηματοδότηση λοιπόν, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αποπερατώθηκε το υπάρχον ημιτελές κτίσμα και έτσι δημιουργήθηκαν δύο νέες αίθουσες διδασκαλίας και κάποιοι βοηθητικοί χώροι. Τα εγκαίνια της νέας αυτής πτέρυγας του διδακτηρίου έγιναν το Νοέμβριο του 2000.

Κατά το τρέχον σχολικό έτος (2000-2001) φοιτούν στο σχολείο 80 μαθητές. Το 2001 το σχολείο προήχθη σε τετραθέσιο.

Η πρώτη δασκάλα που υπηρέτησε στο σχολείο ήταν η Ιωάννα Σοφιανού από την Αθήνα και στη συνέχεια η δόκιμος Αφροδίτη Ροζάνη, απόφοιτος του Ελληνικού Σχολείου Στύρων.

Ακολούθησαν: Κυπριώτης Σόλων, Σοφία Καραχάλιου, Καλλιόπη Δεϊνόγλου, Νικολάου Γεώργιος, Κωνταντακάτου Αδελαϊδα, Κυριαζής Ευστάθιος, Κωνσταντινοπούλου Αναστασία, Σφαρνά Ειρήνη, Ρούπας Κων/νος, Μαστροκώστας Βλάσιος, Πανούτσου Βιργινία, Γουστουρίδου Αλεξάνδρα, Κλεινάκη Μαρία, Φετιχανόπουλος Γερ., Τόλιας Δημ., Γκουβάς Κων/νος, Παπακώστα Αν., Λώλη Ανδρονίκη, Κατσάτου Αικ., Κυρίζογλου Γεώργιος, Παπακώστα Αν., Πιλάτης Γεώργιος, Οικονόμου Καλ., Αθηναίου Μαρία, Κατσουλιέρης Αθ., Μορφιαδάκης Σωτ., Λευτεριώτης Σπ., Νικολαϊδης Θεοδόσιος, Φιλιππίδου Ελένη, Σπυροπούλου Βασ., Ιωάννου Ιωάννα, Σαμοθράκη Βασ., Ελευθερίου Δημ., Τσάκου Συραϊνώ, Σπανός Ιωάννης, Δρακοπούλου Νικ., Αβέλλας Δημ., Κονάνου Μαγ., Δαλδάκη Φωτεινή, Σγούρα Αναστασία, Καρυδάς Νικ., Καρακολίδου Βασ., Μπαρτσόκα Ξανθ., Γούλας Χρίστος, Κουτρότσιου Ευαγ., Σωτηριάδου Δέσποινα.

Σήμερα στα Ν. Στύρα υπηρετούν οι: Ρούπας Γεώργιος, Μυλωνάς Γεώργιος, Ζέστα Νίκη, Τσιάρα Στυλιανή και Μπρέττα Κων/να.

1/θέσιο Νηπιαγωγείο Νέων Στύρων
Το νηπιαγωγείο των Νέων Στύρων άρχισε να λειτουργεί το έτος 1963-64. Αρχικά στεγάστηκε σε διάφορα οικήματα και κατόπιν στο δημοτικό Σχολείο, πράγμα που συντελεί στην καλύτερη προσαρμογή των νηπίων στο μαθητικό χώρο. Έτσι η αυλή του σχολείου και η παιδική χαρά είναι κοινά με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου. Ο χώρος που καταλαμβάνει είναι 30 τ.μ. Σήμερα είναι αρκετά μικρός γιατί ο αριθμός των νηπίων αυξήθηκε σημαντικά εξαιτίας των αλλοδαπών που έχουν κατακλύσει την περιοχή. Τα παιδιά που φοιτούν είναι όλα από τα Νέα Στύρα. Σήμερα φοιτούν 20 νήπια εκ των οποίων τα μισά είναι Αλβανόπουλα. Και τα προσεχή χρόνια η αναλογία προβλέπεται η ίδια.

Το υλικό του νηπιαγωγείου επόμενο είναι να μην επαρκεί με την σημαντική αύξηση των νηπίων.

Από τις νηπιαγωγούς που υπηρέτησαν εδώ γνωρίζουμε τα ονόματα των: Νταλιάνη Κων/νια, Αλούκου Μαρία, Καλαϊτη Φιλάνθη, Γούσια Ευεργενία, Κατσιφή Σοφία.

Τα τελευταία 17 χρόνια υπηρετεί η νηπιαγωγός Παναγιώτου Ελπίδα από τα Νέα Στύρα.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.