Ιστορία - Περιγραφή της περιοχής
Το χωριό Τσακαίοι αποτελεί συνοικισμό του Δημοτικού Διαμερίσματος Μεσοχωρίων του Δήμου Στυρέων.
Επί Τουρκοκρατίας υπήρχαν μερικά σπίτια ανατολικότερα της σημερινής θέσης του χωριού προς τη θάλασσα. Ο πρώτος συνοικισμός στη σημερινή θέση κτίσθηκε μετά την απελευθέρωση γύρω στα 1930 και ο πρώτος κάτοικος αυτού ονομαζόταν Τσάκας απ' τον οποίο πήρε την ονομασία του το χωριό.
Κατά την εποχή της Ενετοκρατίας τα πλοία των Ενετών έβρισκαν καταφύγιο στο γραφικό όρμο του χωριού. Αυτοί έκτισαν και πύργο στη νότια όχθη του όρμου τα ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.
Την περίοδο της Κατοχής (1942-44) το χωριό έγινε κέντρο διαφυγής απ' την Ελλάδα για τη Μέση Ανατολή, Ελλήνων και Βρετανών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης με συμμαχικά υποβρύχια. Αρκετοί κάτοικοι συμμετείχαν σε αποστολές σαμποτάζ. Θρυλικά έμειναν τα κατορθώματα του ήρωα Νίκου Αδάμ, τον οποίο συνέλαβαν οι Γερμανοί μετά από προδοσία και αφού βασανίστηκε άγρια εκτελέστηκε χωρίς να αποκαλύψει τους συνεργάτες του. Μέσα στο χωριό υπάρχει ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου.
1/θ Δημοτικό Σχολείο Τσακαίων
Το σχολείου του χωριού ιδρύθηκε το 1934. Στην αρχή στεγάστηκε στο σπίτι του Θεμιστοκλή Καραγιάννη το οποίο αγοράστηκε από τους κατοίκους. Το 1960 κτίστηκε διδακτήριο με δαπάνες του κράτους σε οικόπεδο που αποκτήθηκε με ανταλλαγή με το παλιό κτίριο. Αποτελείτο από μια αίθουσα.
Στο σχολείο υπηρέτησαν οι δάσκαλοι: Ντογιάκκου Ευαγγελία, Αθανασίου - Πέρη Ηρώ, Παπαδοπούλου Ανδρονίκη, Νικολής Ιωάννης, Χαλκιά Παναγιώτα, Καραγιάννη Μαρία, Φετιχανόπουλος Γεράσιμος, Ηλίας Χρήστος, Χαριτίδης Χρήστος, Σπυρονάσης Θωμάς, Φιτσιούλα Ουρανία, Ζεϊμπέκης Γεώργιος, Ρέντζη Παναγιώτα, Γιανουλάτου Βηθλεέμ.