Ένας από τους βασικούς στόχους του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπ/σης τη σχολική χρονιά 1997-98, ήταν η συνεχής ενημέρωση των εκπαιδευτικών με σκοπό την προώθηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία του Νομού μας.
Συνάντηση Δασκάλων, Συντονιστών Περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων των Δημοτικών Σχολείων
Στις 11 Νοεμβρίου έγινε στο θέατρο Παπαδημητρίου, στη Χαλκίδα, η πρώτη ενημερωτική συνάντηση Δασκάλων, συντονιστών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων των σχολείων του 1ου Γραφείου Π.Ε. και του Γραφείου Διεύθυνσης καθώς και εκπροσώπων από το 2ο, 3ο & 4ο Γραφείο Π.Ε.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν:
1. Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία». Έγινε αναλυτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νομού κ. Θάλεια Καλαμπαλίκη καθώς και από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του 13ου Δημ. Σχολείου, πρώτου «οικολογικού σχολείου» της Εύβοιας, κ. Κώστα Ανάτσελο, διευθυντή, κ. Αγγελική Φραντζεσκίδου και κ. Χρήστο Γαλάνη, δασκάλους.
2. Παρουσίαση της εκπαιδευτικής εκδρομής στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου Καρδίτσας, κατά τη σχολική χρονιά 1996-97, από τους εκπαιδευτικούς και ομάδα μαθητών του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.
3. Πρόγραμμα «Τα παιδιά όλου του κόσμου» - Δεκέμβριος '97. Έγινε σφαιρική παρουσίαση του προγράμματος «Τα παιδιά όλου του κόσμου» που εκπονήθηκε από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και προτάθηκε για εφαρμογή, κατά το μήνα Δεκέμβριο 1997, σε σχολεία του νομού.
4. Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το Δημοτικό Σχολείο. Παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές για το σχεδιασμό προγραμμάτων Π.Ε. από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Θάλεια Καλαμπαλίκη καθώς και προγράμματα που είχαν υλοποιηθεί στο παρελθόν, σε σχολεία του νομού από τους δασκάλους κ. Νίκο Γκουντούρα, κ. Κώστα Μπαϊρακτάρη και κ. Γιώργο Τσακνάκη.
5. "Τα παιδία παίζει... ανακύκλωση"
Αξιολόγηση του προγράμματος που εφαρμόζεται για δύο σχολικές χρονιές σε Δημοτικά Σχολεία της Χαλκίδας και των περιχώρων.
Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης κ. Γιώργος Συρίμης, οι Προϊστάμενοι του 1ου Γραφείου κ. Γεωργ. Αντωνίου του 3ου κ. Αναστ. Παπαδόπουλος και του 4ου κ. Ευαγ. Ορφανός, οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ. Αναστ. Χαρμαντάς και κ. Ανδρέας Βασιλείου, οι Προϊστάμενοι Εκπαιδευτικών Θεμάτων Π.Ε. κ. Νίκος Μιχαήλ και Διοικητικών Θεμάτων κ. Θαν. Παπακωνσταντίνου, η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κ. Ρούλα Πουλιανίτου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιάννης Κόλλιας, η Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αλέκα Σίδερη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών κ. Στ. Πετράκης.
Συνάντηση Νηπιαγωγών, Συντονιστριών Περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων των Νηπιαγωγείων
Έχοντας την πεποίθηση ότι το νηπιαγωγείο πρέπει να αποτελέσει το φυτώριο των αυριανών δημιουργικών και ευαισθητοποιημένων πολιτών, τη χρονιά αυτή έγινε συστηματική προσπάθεια για εκπόνηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε Νηπιαγωγεία του νομού.
Στις 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας συνάντηση νηπιαγωγών, συντονιστριών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, με θέμα «Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο» και εισηγήτρια την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Θάλεια Καλαμπαλίκη, μέλος της ομάδας συγγραφής του αναλυτικού προγράμματος για το νηπιαγωγείο και του Βιβλίου Δραστηριοτήτων για τη Νηπιαγωγό (εκδ. ΟΕΔΒ).
Κατά την παρουσίαση του θέματος αναπτύχθηκαν οι βασικές αρχές και οι μέθοδοι προγραμμάτων Περιβ/κής Εκπ/σης. Επίσης δόθηκε θεματολογία για το νηπιαγωγείο και παρουσιάστηκαν υποδείγματα προγραμμάτων, που έχουν εφαρμοστεί σε νηπιαγωγεία.
Τη συνάντηση παρακολούθησαν 21 νηπιαγωγοί απ' όλο το νομό, χαιρέτησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης κ. Γεωργ. Συρίμης, οι Σχ. Σύμβουλοι Π.Α. κ. Μαρ. Μαρίνου και Π.Ε. κ. Αναστ. Χαρμαντάς, ο Προϊστάμενος του 1ου Γραφείου κ. Γεωργ. Αντωνίου, ο Διευθυντής του 13ου Δημ. Σχολείου κ. Κωνστ. Ανάτσελος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών κ. Στ. Πετράκης.
Βιωματικά σεμινάρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Στις 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας δύο βιωματικά σεμινάρια για νηπιαγωγούς και δασκάλους σχολείων, που ανήκουν στο Γραφείο Διεύθυνσης και στο 1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ευβοίας.
α. Το πρώτο είχε θέμα: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, δημιουργική έκφραση και δραματική τέχνη». Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η κ. Αλκηστις Κοντογιάννη, Παιδαγωγός - Φιλόλογος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπ. Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου «Θεατρική Αγωγή» (βιβλίο δασκάλου, εκδ. ΟΕΔΒ).
Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι παρακάτω δάσκαλοι: Τζώρτζου Βασ., Δρακοποπούλου Φλ., Μπρατσιώτης Ευαγ., Γαλάνης Χρ., Δαράκος Δημ., Κάλλου Αλ, Σταματιάδης Ιωάν., Νταή Παν., Νιδριώτη Παρ., Ντούρμας Χαρ., Βενιέρη Τερέζα-Θηρ., Ντούρου Σοφ., Μπαϊρακτάρης Κων., Πιτσιλιώνη Μαρ., Κωστοπούλου Δημ., Λαγού Αργ., Ματζοράκη Σπ., Καλαγκάτσης Ιωάν.
β. Το δεύτερο σεμινάριο είχε θέμα «Αποτυπώνοντας τη Φύση. Τεχνικές αποτύπωσης». Εισηγήτρια ήταν η κ. Νάντια Τσαούλα, Παιδαγωγός, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών στο ΤΕΙ Αθήνας.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι παρακάτω νηπιαγωγοί και δάσκαλοι: Τσιρώνη Ευδ., Μόσχου Στ., Ζωβοϊλη Γεωργ., Αρχοντάκη Αθ., Ρίπης Ιωαν., Ηλιοπούλου Αγλ, Γκομπαλούδη Ελ., Πολυχρόνου Ζωή, Πάττα Όλγα, Στυλιαρά Μαρία, Αντωνίου Ελ., Καπόλου Πόπη, Χάλιου Κατ., Κοντονίνας Δημ., Γρεμμενάς Χρ., Βαρκάδου Σταμ., Φραντζεσκίδου Αγ., Καρρέ Κων., Λάμπρου Ευαγ., Σακελλαρίου Ιωαν., Γάκη Σωτ., Μεϊντάνη Αικ., Γιαγκουδάκη Μαίρη.
Την ευθύνη για την οργάνωση και τη διεξαγωγή των παραπάνω επιμορφωτικών συναντήσεων και σεμιναρίων είχε η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νομού κ. Θάλεια Καλαμπαλίκη με τη συμπαράσταση του Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργου Συρίμη.
Επίσης κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και συνεργασίες με σκοπό την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων, τη διανομή υλικού και γενικά τη στενή παρακολούθηση των προγραμμάτων και των άλλων δραστηριοτήτων, στο Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή στα σχολεία του Νομού. Όλες αυτές οι δραστηριότητες προγραμματίστηκαν από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς, που συντόνιζαν προγράμματα και δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Ας ευχηθούμε η εμπειρία, που όλοι αποκομίσαμε τη χρονιά 1997-98, να γίνει σκυτάλη βοήθειας για τις επόμενες χρονιές.
Θάλεια Καλαμπαλίκη