Για το μήνα Δεκέμβριο 1997 εκπονήθηκε από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Θάλεια Καλαμπαλίκη το πρόγραμμα «Τα παιδιά όλου του κόσμου» και προτάθηκε για εφαρμογή στα σχολεία του νομού. Το πρόγραμμα πρωτοπαρουσιάσθηκε και αναλύθηκε στους συντονιστές περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων στην συνάντηση, που έγινε στις 11/11/97, στο Θέατρο Παπαδημητρίου.
Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τη ζωή (άλλοτε και σήμερα) και τις δραστηριότητες των άλλων παιδιών (φυσιολογικών, με ειδικές ανάγκες, μειονοτήτων, του 3ου κόσμου, κ.ά.), που βρίσκονται στη χώρα μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο όλο.
Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού προτάθηκαν ενδεικτικές δραστηριότητες όπως:
1. Προβολές ταινιών και διαφανειών της Unicef και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
2. Αλληλογραφία με σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και με ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. (Πιλοτικά ξεκίνησε πρόγραμμα αλληλογραφίας η Δ΄ τάξη του 7ου Δημ. Σχολείου Χαλκίδας με ελληνικό σχολείο της Αμερικής. Υπεύθυνη προγράμματος: Βαρκάδου Βασιλική).
3. Δραστηριότητες από τη Λαϊκή Παράδοση. Αφήγηση και αξιοποίηση λαϊκού παραμυθιού, λαϊκά παραδοσιακά παιχνίδια, συλλογή παραδόσεων, μαγειρική, γιορτή του παππού και της γιαγιάς, κ.ά.
4. Δραστηριότητες από την Παιδική Λογοτεχνία. Αξιοποίηση πεζών και ποιητικών κειμένων στην τάξη, παρουσίαση - κριτική βιβλίων, έρευνα σε βιβλιοθήκες, δημιουργία ιστοριών και ποιημάτων, κ.ά. Επίσης δημιουργικές δραστηριότητες γραπτού λόγου όπως γράμμα σ' ένα παιδί (χωρίς πατρίδα, από την Αφρική, μετανάστη, κ.ά.), έκδοση εφημερίδας αφιερωμένη στα παιδιά όλου του κόσμου, κ.ά.
5. Μουσικές και αισθητικές δραστηριότητες. Μελοποίηση ποιημάτων για το παιδί, ακρόαση και αξιοποίηση έντεχνων και δημοτικών τραγουδιών με σχετικό θέμα, κάλαντα απ' όλη την Ελλάδα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από άλλες χώρες. Κατασκευές κούκλας, κονκάρδας, κ.ά. με θέμα τα παιδιά όλου του κόσμου. Διαγωνισμός ζωγραφικής με σχετικό θέμα.
6. Δραστηριότητες για την παγκόσμια ημέρα του παιδιού (11 Δεκεμβρίου). Συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες βασισμένες στη διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Δημιουργία ταμπλό στην τάξη με φωτογραφίες, ζωγραφικές, άρθρα από τον τύπο και άλλο έντυπο υλικό, κ.ά.
7. Επισκέψεις. Επισκέψεις σε ιδρύματα με παιδιά και οργάνωση κοινών εκδηλώσεων, συνεργασία με τις ειδικές τάξεις. Επίσης επισκέψεις σε μουσεία με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
8. Αλλες δραστηριότητες
Διδακτική μεθοδολογία για τις περισσότερες από τις προτεινόμενες δραστηριότητες, σχετική βιβλιογραφία και έντυπο υλικό υπήρχε στο Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Τα παιδιά όλου του κόσμου - Εορταγορά
Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας και μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Τα παιδιά όλου του κόσμου» οργάνωσαν μεγάλη Εορταγορά με προϊόντα της Unicef, της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η Εορταγορά, που έγινε σε αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας, είχε μεγάλη επιτυχία και όλα της τα έσοδα διατέθηκαν για τις ανάγκες των παραπάνω οργανώσεων.
Σημαντική ήταν η ανταπόκριση των σχολείων στο Πρόγραμμα «Τα παιδιά όλου του κόσμου». Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συμμετείχαν τα παρακάτω σχολεία: 1ο Δημ. Σχ., 2ο Δημ. Σχ., 3ο Δημ. Σχ., 4ο Δημ. Σχ., 7ο Δημ. Σχ., 9ο Δημ. Σχ., 12ο Δημ. Σχ., 13ο Δημ. Σχ., 20ο Δημ. Σχ., 25ο Δημ. Σχ. Χαλκίδας, 1ο Δημ. Σχ. Ερέτριας, Δημ. Σχ. Ανω Στενής, 2ο Δημ. Σχ. Βασιλικού, 1ο και 2ο Δημ. Σχ. Καρύστου, Ιδιωτ. Δημ. Σχ. Γ. Κυράνα, 1ο Δημ. Σχ. Ψαχνών, 1ο Νηπιαγωγείο Χαλκίδας, Νηπιαγωγείο Φάρου Αυλίδας.
Θάλεια Καλαμπαλίκη