«Η πόλη μας»
Η περιβαλλοντική ομάδα «Τα Βρονταράκια» κατά τη σχολική περίοδο 1997-98 εκπόνησε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων - συνέχεια των αντιστοίχων προγραμμάτων που υλοποίησε κατά τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές - το οποίο αποσκοπούσε στο να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν την πόλη τους οι μαθητές - μέλη της ομάδας μας, να καλλιεργηθούν στο ερευνητικό πνεύμα, να προωθήσουν πρακτικές λύσεις για περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν την πόλη μας.
Για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, η ομάδα μας συνεργάστηκε με διάφορους φορείς και άτομα της πόλης μας. Μεταξύ αυτών θα αναφέρουμε: το Δήμο Χαλκιδέων, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση του Σχολείου μας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τους εφημέριους της Αγ. Παρασκευής και του Αγ. Δημητρίου, τον Πρόεδρο της Εβραϊκής Κοινότητας Χαλκίδας Κο Μάριο Μάιση, τον Κο Αθηναίο της ΠΕΑΕΑ, τον Κο Γαλάνη (έμπορο), τη Διεύθυνση των ΚΑΜΕΑ, το Διοικητή του τάγματος Πεζοναυτών Κο Βασιλειάδη, τους κ.κ. Παναγιώτη Μαρμαρινό, Δημήτρη Παλαβρατζή, Δημήτρη Γιαννάκη, τον ποιητή Χρήστο Πέτρου, το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων του Σχολείου μας, (εμμέσως) την Τροχαία Χαλκίδας και τον κ. Φούρλη.
Αναφορικά με το ζήτημα των δραστηριοτήτων που πραγματοποίησαν «Τα Βρονταράκια» κατά την φετινή περίοδο, θα σταθούμε στις εξής δραστηριότητες:
- Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 1997, αφού πρώτα είχαμε αναζητήσει πληροφορίες ιστορικής φύσης, επισκεφθήκαμε: τη σειρήνα της οδού Μπαλαλαίων, το χώρο των εκτελεσθέντων Ελλήνων πατριωτών και το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στα πλαίσια της ιστορικής προσέγγισης του θέματος Πόλεμος - Κατοχή - Αντίσταση 1940-44.
- Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου κάναμε ένα αφιέρωμα στον τυφλό Χαλκιδέο ποιητή Χρήστο Πέτρου, κατά το οποίο: ο Χρήστος Πέτρου επισκέφθηκε το σχολείο μας, έγινε παρουσίασή του, απαγγέλθηκαν ποιήματά του και συνομίλησε με τους μαθητές του σχολείου μας.
- Την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 1998 ξεναγηθήκαμε στους χώρους του Εβραϊκού Κοιμητηρίου από τον Πρόεδρο της Εβραϊκής Κοινότητας Χαλκίδας Κο Μάιση, δίνοντας μας ιστορικά στοιχεία για την υπερδισχιλιετή παρουσία της κοινότητας στη Χαλκίδα, με κύριο στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τις μειονότητες της πόλης μας και την αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση των λαών.
- Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου ο εφημέριος της Αγ. Παρασκευής πατήρ Χριστόφορος μας έφερε σε επαφή με την ιστορική, θρησκευτική και αισθητική αξία του εν λόγω ναού.
- Την Τετάρτη 4 Μαρτίου επισκεφθήκαμε το Κέντρο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΑΜΕΑ) και - εκτός των άλλων - πραγματοποιήσαμε αφιέρωμα στο συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά, παρουσιάζοντας στο προσωπικό και τους φιλοξενουμένους του κέντρου 3 θεατρικά σκετς.
- Την Τρίτη 24 Μαρτίου ο διοικητής του τάγματος Πεζοναυτών μας φιλοξένησε στους χώρους του τάγματος, δίνοντάς μας πληροφορίες: για την ιστορία του στρατοπέδου, τον τρόπο λειτουργίας κάποιων όπλων, για τη ζωή των στρατιωτών, κ.τ.λ. Μάλιστα παρέθεσε ειδική δεξίωση στα παιδιά.
- Την Τετάρτη 1 Απριλίου επισκεφθήκαμε τον Αγ. Δημήτριο και το «Μουσείο Βυζαντινών εικόνων» του ναού. Η ξενάγηση έγινε από εφημέριο του ναού.
- Την Τετάρτη 6 Μαΐου περιηγηθήκαμε την πόλη φωτογραφίζοντας μπαλκόνια, φουρούσια, ρόπτρα παραδοσιακών και νεοκλασσικών οικιών, καθώς και φυλακισμένα ζωάκια στα κλουβιά των «Καταστημάτων Μικρών Ζώων».
- Την Τετάρτη 20 Μαΐου επισκεφθήκαμε: το Δημαρχείο (όπου ξεναγηθήκαμε από τον κ. Φούρλη), το σπίτι και τον τάφο του Σκαρίμπα καθώς και το φρούριο του Καράμπαμπα, όπου μιλήσαμε για την ιστορία του κάστρου και πραγματοποιήσαμε αφιέρωμα στο Γ. Σκαρίμπα.
- Την Τετάρτη 3 Ιουνίου επισκεφθήκαμε: τη Δ.Κ. Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη, τον Ο.Τ.Ε. και το «Θέμιδος Μέλαθρον».
- Συμμετοχή στην 3η διοργάνωση ποδηλατοπορείας για την προβολή και καλλιέργεια της ιδέας της ποδηλατοκίνησης και της δημιουργίας ποδηλατοδρόμων - πεζοδρόμων μέσα στην πόλη της Χαλκίδας, οι οποίοι να ενώνονται με τις περιαστικές περιοχές.
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα δεντροφύτευσης.
- Καθαρισμός τμήματος της ακτής Λιανής Αμμου.
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης.
- Βιντεοσκόπηση της παραλιακής ζώνης με ιστορικοπεριβαλλοντικό περιεχόμενο. Η δραστηριότητα ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιουνίου, αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω θαλασσοταραχής. Η προσπάθεια συνεχίστηκε το Σεπτέμβριο 1998.
- Έκδοση εφημερίδας με μέρος των δραστηριοτήτων της ομάδας.
Ολοκληρώνοντας την ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος της ομάδας μας, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Το πρόγραμμα, αν και είχε πολλές πτυχές και χρειαζόταν αρκετό τρέξιμο -κυριολεκτικά και μεταφορικά- πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του.
Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν θετικότατη. Επιθυμία τους, παρ' ότι τελείωσαν το Δημοτικό, να συνεχίσουν τη δράση τους μέσα από τις τάξεις της ομάδας «Τα Βρονταράκια».
Η βοήθεια -όσων τη χρειαστήκαμε- ήταν όντως συγκινητική.
Βλέποντας τη μελλοντική πορεία των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων των σχολικών ομάδων, εκτιμούμε πως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ωθούν προς πρακτικές λύσεις τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης μας.
Κώστας Μπαϊρακτάρης
© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.