«Τα Φύλλα χθες και σήμερα»
1. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με την οικονομία του τόπου καταγράφοντας τα επαγγέλματα, τις καλλιέργειες και τις βιομηχανικές μονάδες των Φύλλων και της κοντινής περιοχής. Υπήρξε πρόβλεψη να επισκεφθούμε το Οινοποιείο της Ελαιουργικής και το Εργοστάσιο ΣΕΛΜΑΝ.
2. Ασχοληθήκαμε με τον ήρωα του 1821 Ανδρέα Μιαούλη με επίσκεψη στο σπίτι του, με φωτογραφίες καθώς και με μελέτη του έργου του (με την αντίστασή του ενάντια στους κατακτητές).
3. Ασχοληθήκαμε επίσης με την υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος (παράνομες χωματοληψίες κ.λ.π.) και διατυπώσαμε προτάσεις για δημιουργία πάρκου, παιδικής χαράς και γηπέδου άθλησης. Σημειώνουμε οτι 300 ολόκληρα στρέμματα έχουν υποβαθμιστεί.
4. Μελετήσαμε το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων του χωριού και γράψαμε έκθεση με θέμα «Μια βραδιά πάνω στο Καστέλι το 1380 μ.Χ.»
5. Έγινε τοποθέτηση των μνημείων (Αδάμ Νεόφυτος, Σπίτι του Μιαούλη, Αγιος Γεώργιος ΑΡΜΑ = 1141) καθώς και φωτογράφηση. Αποφασίστηκε οι φωτογραφίες να αποτελέσουν υλικό για την κατασκευή νέων ημερολογίων.
6. Αναπτύχθηκε πνεύμα συνεργασίας με το Σύλλογο Γονέων και την Κοινότητα Φύλλων. Δεν μπορέσαμε να αναπτύξουμε συνεργασία με τα παιδιά του Γυμνασίου Λαμψάκου που υπήρξαν μαθητές μας. Επίσης δεν καταφέραμε να βιντεοσκοπήσουμε το Κάστρο.
7. Καταφέραμε να βρούμε στοιχεία για την Ιστορία της Εύβοιας (Νικόλαος Φιλιππόπουλος), για τα Φύλλα (Σπύρος Κοκκίνης, Λέλα Δάδινα, Ευβοϊκό Ημερολόγιο, Μεσαιωνικά Μνημεία του Ιερωνύμου Λιάπη, Αντώνη Παύλου, Παλαιοχριστιανικά μνημεία και βυζαντινά στην Εύβοια (Ν.Δ. Καλογερόπουλος). Η ιστορική δράση του Ιππότη Λικάριου (Τάκης Παπασταματίου), Ιστορία του Μιαούλη (Γεώργιος Καδίτης). Το εικοσιένα στην Εύβοια.
Όλα αυτά τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, τα φωτοτυπήσαμε και τα κάναμε ένα μικρό «βιβλίο». Παρατηρήθηκε το εξής εκπληκτικό γεγονός. Μαθητές με μέτρια απόδοση να το διαβάσουν 2-3 φορές και κυρίως να το διηγούνται στους γονείς τους.
8. Πρέπει να αναφερθεί ότι η εργασία αυτή ήταν επίπονη και συνήθως εκτός ωραρίου.
Γιάννης Νταβέλης