«Παιδί & διατροφή»
Αφορμή, κριτήρια επιλογής θέματος
Η σωστή διατροφή είναι ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά τον άνθρωπο μέσα από τα ΜΜΕ. Ο υπερκαταναλωτισμός και η έλλειψη υγιεινών τρόπων διατροφής οδηγεί τον καθένα μας σε λύσεις «δίαιτας» χωρίς να γνωρίζουμε, πως ο σωστότερος τρόπος είναι η επιστροφή στο «μεσογειακό διαιτολόγιο» (λάδι ελιάς, λαχανικά, ψάρια, φρούτα, τυρί, άσπρο κρέας), συνήθεια την οποία πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά.
Σκοπός - Στόχοι του προγράμματος
- Ενημέρωση παιδιών και κηδεμόνων για θέματα διατροφής (τα θετικά και τα αρνητικά ενός καλού «φαγητού).
- Ευαισθητοποίηση κάποιων φορέων (εξωσχολικών) για τα διατροφικά θέματα.
- Γνωριμία του παιδιού με τις ντόπιες μονάδες παραγωγής διαφόρων τροφών.
Συνεργασία
Οι ιδιοκτήτες των παραγωγικών μονάδων που μας ξενάγησαν στον τόπο παραγωγής των προϊόντων, οι γονείς των παιδιών, που μας εξυπηρέτησαν στις δυσκολίες μεταφοράς και ο συνάδελφος της Γ΄2 τάξης (Κ. Παπανικολάου) ο οποίος αναλάμβανε το τμήμα μου (Γ1) όταν υλοποιούσα κομμάτια του προγράμματός μου.
Δραστηριότητες
- Επισκέψεις:
- α) Κατάστημα Super market ΓΑΛΗΝΟΣ
- β) Ζυμαρικά Ψαχνών (εργοστάσιο)
- γ) Γιαούρτια ΒΑΛΑΗΣ (τόπος παραγωγής)
- δ) Παραδοσιακός φούρνος
- ε) Σύγχρονος φούρνος ΜΙΤΑΦΗ
- Έκδοση της εφημερίδας «ΦΑΓΑΝΟΥΛΑ» (30 σελίδες με διάφορα θέματα διατροφής)
- Φωτογράφηση από τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας, του κυλικείου την ώρα που ψωνίζουν τα παιδιά, φωτογράφηση παιδιών την ώρα που τρώνε το κολατσιό τους κ.λ.π.
- Ανάγνωση από τα παιδιά της ομάδας διαφόρων σχετικών βιβλίων που είχαν αναλάβει να μελετήσουν για την καθημερινή διατροφή
Αξιολόγηση - Συμπεράσματα - Προτάσεις
Ενημέρωση και προβληματισμός παιδιών σε θέματα διατροφής.
Αργυρούλα Λαγού
© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.